'STK'ların Kürt meselesine mesafeli durması sorun'

Barış Vakfı bugün gerçekleştirdiği çalıştayda STK'ların toplumsal barışa katkısı ve en temel sorunları tartıştı.

'STK'ların Kürt meselesine mesafeli durması sorun'

GÜNCEL- Barış Vakfı bugün İstanbul’da 'Çözüm Süreçleri ve STK’lar Çalıştayı’ düzenledi. Araştırmacılar 2013 - 2015 dönemi çözüm süreci aktörlerini ve süreçteki sorunları ele aldı ve o gündem bu güne güncel siyasete yansımalarını tartıştı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Barış Vakfı'ndan Hakan Tahmaz, "barışı savunmanın, savaşa karşı çıkmanın fiilen suç ve yargı konusu sayıldığına" dikkat çekerek "Afrin’e yönelik askeri ve siyasi operasyonu, sosyal medyada eleştirdiği veya karşı çıktığı için tutuklanan, suçlanan insanların, aydınların, sivil toplum örgütlerinin olduğu bir ülke haline geldik. İki gün sonra dört aydır tutuklu olan denetim kurulu üyemiz, gazeteci İshak Karakaş bu konuda yaptığı bir sosyal medya paylaşım nedeniyle Çağlayan Adliyesi'nde hakim karşısına çıkacak" dedi.

İLGİLİ HABER: ÇÖZÜM SÜRECİ VE STK ÇALIŞTAYLARI DEVAM EDİYOR

"Derneğin kurucu üyelerinden iş insanı Osman Kavala, 78’liler girişimi sözcüsü Celalettin Can ve Prof. Onur Hamzaoğlu gibi yüzlerce insanın aylardır hukuksuz bir biçimde tutuklandıklarına" dikkat çeken Tahmaz, "barış anlamında toplumda düşün anlamında ciddi bir kırılma" değerlendirmesinde bulundu.

‘BARIŞ RİSK ALABİLENLERİN ESERİ OLMUŞTUR’

"Barış her zaman risk alabilenlerin eseri olmuştur" diyen Tahmaz, "Barış için çaba gösterenlerin 24 Haziran’da ki seçim sürecine müdahil olması gerektiğini ifade eden Tahmaz, "Çatışmaya ve savaşa son veren, barışı inşa eden, toplumlardır. Toplumun rızasını alamamış hiçbir siyasi irade devam edemez" dedi.

Çalıştayın birinci oturumunda araştırmacı Cuma Çiçek, Barış Vakfı için hazırladığı '2013-2015 Çözüm Sürecinde Sivil Toplum Kuruluşları' başlıklı raporunu sundu.

Cuma Çiçek: "Bu araştırma, Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) Kürt meselesinde çatışmaların sonlanması ve toplumsal barışın inşasına dönük pozisyonlarını ve kapasitelerini analiz etmeyi, olası bir müzakere ve uzlaşı süreci için hem sivil topluma hem de siyasi aktörlere dönük politika önerilerini belirlemeyi amaçlıyor. Başarısızlıkla sonuçlanan Çözüm Süreci’nde hem de olası bir müzakere sürecinde STK’ların yerini ve rolünü, yine STK’ların gözüyle analiz ediyor" dedi.

STK'LARIN SORUMLULUKLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Toplumsal barışın sağlanması için STK'ların üstendikleri rolün önemine dikkat çeken Çiçek "STK'ların vatandaşların korunması, izleme ve hesap verebilirlik, savunuculuk ve kamusal iletişim, grup içi sosyalleşme ve barış kültürü, çatışmaya duyarlı toplumsal birliktelik, arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık ve doğrudan hizmet sağlama/sunma" ile birlikte önemli yedi işlevine vurgu yaptı.

STK'LARIN KÜRT MESELESİNE MESAFELİ OLMASI SORUN'

Çiçek temel sorunları ise şöyle sıraladı: " "Sivil toplumun Kürt meselesine mesafeli olması, "güçlü devlet, zayıf sivil toplum" geleneği, STK’lar arası siyasi kutuplaşmalar ve sivil toplum gettoları, STK’lar arası bölgesel yarılma, kurumsal deneyim eksikliği, kurum içi demokratik değerlerin ve karar süreçlerinin yeterince gelişmemiş olması

Çalıştaya Hafıza Merkezi, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Barış İçin Kadın Girişimi, Küresel BAK, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Gündem Çocuk, İnsan Hakları Derneği, Hak İnsiyatifi, Diyarbakır Barosu, Henrich Böll Vakfı ve Barış Bloku’nun aralarında bulunduğu Ankara, Diyarbakır ve İstanbul’dan 35’in üzerinde sivil toplum temsilcisi, farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyen ve uzman katıldı.

barış Çözüm hakan tahmaz çalıştay