Sur mağdurları: Evlerimizi zenginlere peşkeş çekiyorlar
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Sur mağduru mülk sahipleri ile yaptığı sözleşmeleri tek taraflı fesh etmesi tepkilere neden oldu.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde 2015 yılında uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında evleri yıkılan hak sahiplerinin mağduriyeti sürüyor. Evleri yıkılan mağdurlar TOKİ tarafından yapılan konutlara yerleştirilecekti. Proje kapsamında mülk sahiplerine maddi tazminat, ayrıca TOKİ’nin başka bir bölgede yaptığı binalardan daire verme ve Sur’da inşaatı devam eden evlerden konut verme gibi seçenekler sunmuştu. Sur sakinlerinin büyük bir çoğunluğu Sur’da kalmak istediklerini belirterek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile sözleşme imzaladı. Ancak hak sahipleri ile yapılan sözleşmeler Çevre ve Şehirclik İl Müdürlüğü tarafından tek taraflı değiştirildi.
MAHALLELERİNDE EV ALAMAYACAKLAR
Geçtiğimiz günlerde mülk sahiplerini çağıran Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, sözleşmelerin askıya alındığını ve Sur’da yapımı devam eden evlerden verilmeyeceğini başka yerden ev verileceğini bildirdi. Bu duruma tepki gösteren Sur sakinleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde açıklama yapmak üzere toplandı.
POLİS AÇIKLAMAYA İZİN VERMEDİ
Polis, mağdurların eylem yapacağı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde yoğun önlem aldı. Müdürlük önünde çok sayıda TOMA, zırhlı araç, polis otobüsü ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı. Polis ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde açıklama yapmak isteyen mağdurlar arasında gerginlik yaşandı. Polisin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde toplanan kitlenin açıklama yapmasına izin vermemesi üzerine açıklama ara bir sokakta yapıldı.
EVLERİMİZİ PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR
Sur sakinleri adına açılama yapan Mehmet Kaya, evlerinin kendilerinden zorla alındığını söyledi. Kendilerinden alınan evlerin zenginlere peşkeş çekildiğini belirten Kaya, "Bizim malımızı peşkeş çekiyorlar. Zenginlere satıyorlar. Külliye duy sesimizi. Biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız. Müfettiş gönderin. Çevre Şehircilikte çalışan müdür yardımcısı bize başka yer vereceklerini, bizim mallarımızı başkalarına vereceklerini söylüyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bizim tapularımız var. Eğer Türkiye Cumhuriyete kendi vatandaşının malını gasp ediyorsa buyursun etsin" dedi.
SUR MAĞDURLARI KENDİ MAHALLELERİNDE KALMAK İSTİYORLAR
Kendilerine haber verilmeden sözleşmelerin tek taraflı fesih edilmesine tepki gösteren Ömer Girişen, zorla dayatılan sözleşmeleri kabul etmeyeceklerini söyledi. Evlerine değerinin altında fiyat verildiğini anlatan bir başka Sur sakini, "Biz kendi mahallemizde, evlerimizin yerinde konut istemiştik. Bu şekilde sözleşme yaptık. Ama maalesef sözleşmeler tek taraflı fesih edilmiş. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Kendi mahallemizden vaz geçmeyeceğiz" sözleri ile tepkisini dile getirdi.