Suriyeli ailelerin çadırları asker ve polis tarafından söküldü

Suriyeli ailelerin çadırları asker ve polis tarafından söküldü
Elbistan’da AFAD çadırlarında kalan Suriyelilerin çadırları polis ve askerler tarafından söküldü. Herhangi bir tebligat yapılmadan Suriyeli ailelerin çadırlardan çıkarılması tepkilere neden oldu.

Haber: Remzi BUDANCİR / Fotoğraflar: Refik Tekin


MARAŞ - Depremin vurduğu bölgelerde hedef gösterilen Suriyelilerin yaşadıkları mağduriyet devam ediyor. Depremde evlerini kaybeden çok sayıda Suriyeliler Maraş'ın Elbistan ilçesinde, Cumhuriyet Mahallesinde kurulan AFAD çadırlarında kalıyor. Ancak çadır kentte kalan 11 Suriyeli aileden dokuzunun çadırı söküldü.

Suriyelilerin kaldıkları bölgeye önce çok sayıda polis ve asker gitti. Ellerinde bir liste olan kolluk kuvvetleri, 11 Suriyeli aileden dokuzundan çadırlarını sökmelerini istedi. Diğer iki Suriyeli aileye dokunmamalarının gerekçesi ise kadınların Türkiyelilerle evli olmalarıydı.

suriyeli-deprem-1.jpg

GEREKÇE: KAVGA ÇIKIYOR

Suriyeliler durma tepki gösterse de seslerini duyuramadılar. Çadır kentte olan gönüller de duruma tepki göstererek kararın gerekçesini sordu, polis “Kavga çıkıyor” yanıtını verdi.

ŞİDDET GÖREN KADININ DA ÇADIRI SÖKÜLDÜ

Çadır kentte erkek şiddetine maruz kalan Suriyeli bir kadında da vardı. Şikayeti üzerine, şiddet uygulayan erkek hakkında 'Haneden uzaklaştırma' kararı alınmıştı. Can güvenliği kaygısı yaşayan bu Suriyeli kadının çocukları ile birlikte kaldığı çadır da söküldü.

soriyeli-degprem-2.jpg

'BU IRKÇI BİR KARAR'

Çadır kentte bulunan gönüllü hukukçulardan Avukat Muhammed Uysal, "Burada bir hırsızlık ve kavga yaşanmış. Polisin güvenlik önlemi alması gerekiyordu. Polis güvenlik önlemi almıyor, aileleri buradan çıkarıyor. Kamptan çıkarma kararı çok ırkçı bir karar” sözleri ile ailelerin çadır kentten çıkarılmasına tepki gösterdi.

KARAR YOKTU, LİSETE VARDI

Çadır kentte bulunan Akademisyen Nazım Dikbaş da yapılanın hukuka aykırı olduğunu söyledi. Suriyelilere herhangi bir tebligat yapılmadan çadırlarının sökülmeye başlandığını anlatan Dikbaş, şunları söyledi:

“Depremden sonra İstanbul’dan gelen gönüllüleriz. Herhangi bir tebliğ yapılmadan, insanlar burada yemeğini yerken, mümkün olduğu kadar depremin acısını atmaya çalışırken 50-60 kişi üniformalı (asker-polis) gelip şuraya gideceksiniz diye ellerinde bir liste ile geldiler. Herhangi bir karar yok. Sadece kalemle yazılmış bir liste var ellerinde. Bu ailelerin hepsi Suriyeli. Bu ayrımcı bir davranış olduğu ortada. Bu insanların hemen toparlanması istendi. Biz mümkün olduğunca müzakere yapmaya çalıştık. Bu sürecin hepsi çok sert geçti.”

suriyeliler-deprem-3.jpg

YURTTAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Yurttaşlar da yaşananlara tepki gösterdi. Çadır kentten sadece Suriyelilerin çıkarıldığını belriten bir yurttaş, “Anayasada ırka dayalı bir hüküm yok. İki insanı kocası Türk diye çıkarmıyorsunuz. Ama diğer Suriyelileri çıkarıyorsunuz. Haksızlık yapılıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Burada ayrımcılık var. Suriyelilere gidin diyorlar. Başka yerde de aynısını yapacaklar.” diyerek tepkisini dile getirdi.

SURİYELİLER ZORLA GÖTÜRÜLÜ

Çadırları sökülen Suriyeli aileler, “Biz nereye gideceğiz” diye sorunca polis, “Millet bahçesine götürüleceksiniz” deyip aileleri arabalara bindirdi. Bu uygulamaya tepki gösteren aileler, “Zaten zor koşullarda yaşıyoruz. Evlerimizi kaybettik. Nereye gitsek aynı muameleyi görüyoruz. Gideceğimiz yerden de bizi çıkaracaklar” sözleri ile tepkilerini dile getirdi. Tüm tepkilere rağmen dokuz Suriyeli ailenin çadırları polis ve askerler tarafından söküldü. Aileler araçlarla çadır kenti terk etmek zorunda kaldı.

Öne Çıkanlar