'Şuuru kapanırsa müdahale ederiz'

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, açlık grevinde olan Nuriye Gülmen için, 'Yasalar izin veriyor, şuur kapanması olursa müdahale hakkını kullanıyoruz' dedi.

'Şuuru kapanırsa müdahale ederiz'

HABER MERKEZİ - Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, açlık grevinde olan Nuriye Gülmen’i 5 uzman doktorun takip ettiğini ancak tedaviyi kabul etmediği için hiçbir müdahalede bulunmadıklarını belirterek, "Ancak şuur kapanması olursa bize yasalar izin veriyor ve müdahale hakkını kullanıyoruz" dedi.

Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) işlerinden ihraç edildikten sonra başlattıkları açlık grevi eyleminin 252. gününe giren akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın sağlık durumu Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan Bütçe Komisyonu’nda gündeme geldi.

Komisyon üyelerinin soruları üzerine konuşan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Nuriye Gülmen Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatıyor. Ekimin 10'undan beri, mahkum servisinde gözetim altında tutuluyor. Her gün 5 uzman doktordan oluşan heyet kendisiyle görüşüyor. Takibi için bir heyet oluşturduk. Tedavi ve tetkiklerin yapılması gerektiği hakkında görüşülüyor ancak hiçbir şekilde tedaviyi kabul etmiyor" dedi.

Bu esnada "İş yerine dönse, hiç uğraşmasanız. Bundan daha kolay ne var" diye seslenen HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp'e Bakan Demircan, "Sağlık Bakanı olarak bana emanet edilmiş. Yargının konusu" yanıtı verdi.

Bakan Demircan, Gülmen'in sağlık durumunun sorulması üzerine ise şöyle dedi: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına göre, şuuru açık olduğu sürece ne tetkik yapabilmek için kan alabiliyoruz ne de bir tedavi için girişimde bulunabiliyoruz. Şuuru açık hastanın, kendisiyle her gün görüşüyoruz izin verirse, sağlığının son durumunu gözleme dışında, bir hekim grubu ancak müsaadeyle bakabiliyor. Yoksa gelip ne kilosunu tartabilirsiniz. Bizim yapacak bir şeyimiz yok. Ancak şuur kapanması olursa bize yasalar izin veriyor ve müdahale hakkını kullanıyoruz." (Mezopotamya Ajansı)

Açlık Grevi Nuriye Gülmen Semih Özakça TBMM