'Taciz suçundan ruhsatı iptal olmuş taksicilerin yeniden göreve dönmesi isteniyor'

İTEO Başkanı Eyüp Aksu, İBB'ye açtığı davada 'taciz nedeniyle ruhsatı iptal olmuş taksicilerin' yeniden çalışır durumda olmasını istiyor.

'Taciz suçundan ruhsatı iptal olmuş taksicilerin yeniden göreve dönmesi isteniyor'

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) açtığı davada "taciz suçu işleyen şoförlerin taksicilik yapmasının engellenmesi" maddesinin kaldırılmasının olduğu da görüldü. Buna göre, taciz suçundan ruhsatı iptal olmuş taksiciler yeniden göreve dönebilecek.

İBB bünyesindeki Toplu Ulaşım Hizmetleri Kalitesi Değerlendirme Sistemi’nde (TUDES) taciz suçu işleyenlerin taksici olmasını engelleyen bir madde yer alıyor. Aksu, başka maddelerle birlikte tacizcileri engelleyen bu maddenin de kaldırılması için İBB’ye dava açtı.

2019 yılında İBB’ye 103 bin 669 şikayet yaspılmıştı. Bunun 1500’ünü taciz ve darp suçlamaları oluştururken Eyüp Aksu bu sayının çok olmadığını vurgulayayıp "Günde 1 milyon 403 bin yolcu taşıyoruz. Toplu taşımayla kıyaslandığında şikayet oranları asgari oranda olan bir meslek grubuyuz." demişti.

İBB'den yapılan açıklamada 2020 yılında minibüs, servis, dolmuş ve taksi için toplamda 72 taciz şikayeti geldiği, 2021’deyse bu sayının 100’e çıktığı bildirildi.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın sekiz yıl başkanlığını üstlenmiş, şimdi ise Türkiye Esnaf Vakfı başkanlığı görevini sürdüren Yahya Uğur söz konusu başvuru için "Çok ahlaksızca bir hamle. Eyüp Aksu’nun dışında bunu savunabilecek bir insan bile olamaz." yorumunu yaptı.

'BÜTÜN KADINLARIN HAYATINI TEHLİKEYE ATAN BİR HAMLE'

Diken'den Ayşegül Kasap'a konuşan Uğur, bu hamlenin "taciz suç olmaktan çıkarılsın" anlamına geldiğini belirtip "Tacizi yapan ahlaksız adam o bile bunu savunamaz. Bunu yapmak ahlaksızlıktır. Böyle bir şeyde başını önüne eğer susar. Eyüp Aksu gerçekten taksicileri temsil etmekten çok uzaklaşmış. Hatta insani değerleri bile ayak altına almış." dedi.

Aksu’nun yaklaşımı karşısında kendisinin çok utandığını söyleyen Uğur, "1500 tane şikayet olmuş tacizden, ‘Ne var ki bunda’ diyor. Sanki bir bardak üretim markası bir milyon bardak üretiyoruz da içinden 1500 tanesini de çatlak çıkmış der gibi. Bu yaklaşım dünyadaki insani değerleri bitirecek bir şey. Bunu nasıl savunursunuz?" diye sordu.

Özellikle son 15 yılda kadın müşterilerde çok artış olduğunu belirten Uğur şöyle devam etti: "Bütün kadınların hayatını tehlikeye atan bir hamle. Bu toplumu tahrik etmek, sütü bozuklara fırsat vermektir. Yapacakları kötü hareketleri meşrulaştırmaktır. Bunu hiçbir taksici kabul etmez. Yarın öbür gün biri tacizde bulunsa sonra çıkıp dese ki ‘Ne var yani bizim başkanımız da bunu çok önemli olmadığını söyledi’ yalan söylemiş olabilir mi?"

'BU ÇOK BÜYÜK BİR AHLAKSIZLIK'

Aksu’nun açıklamasından zan altında kaldıkları için rahatsız olan taksiciler de "Eyüp Aksu hariç 17 bin 394 taksici bundan rahatsız. Bunu bir de kurum olarak yapıyor. Kurumun avukatını bu işlerde kullanıyor. ‘Taciz maddesi kaldırılsın, taciz suç olmaktan çıkarılsın’ derken taksicilerin istemediği bir şeyi taksicilerin parasından ödeyerek yapıyor bunu. Taciz nasıl savunulabilir aklım almıyor.

Taksicilik araba kullanmak değildir, güven vermektir, emanet görmektir. Sen bizim en önemli vasfımızı kirletiyorsun. tartışmaya açıyorsun ve bunu da resmi bir kurum olarak taksicilerin parasını alarak yapıyorsun. Hiç kabul edeceğimiz bir şey değil. Bu çok büyük bir ahlaksızlık." diye konuştu.

İstanbul taciz taksi Taksiciler Eyüp Aksu