Tarihi Kadıköy-Beşiktaş iskelesinin önüne kaçak yapı konduruldu

Tarihi Kadıköy-Beşiktaş iskelesinin önüne kaçak yapı konduruldu
İstanbul'da en yoğun yolcu istasyonlarından biri olan Kadıköy'deki Beşiktaş iskelesi önüne kondurulan çelik konstrüksiyonun kaçak yapıldığı ortaya çıktı.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden Beşiktaş iskelesinin önüne yapılan çelik konstrüksiyonun 'projeye aykırı' olduğunu belirten Koruma Kurulu kaldırılması için 6 ay süre verdi. 

Kadıköy-Beşiktaş yolu iskelesi, İstanbul'un en eski iskelelerinden biri ve 1926 yılında inşa edildi. Restorasyon projesi kısa bir süre önce başlayan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Tesisler Bakım ve Onarım Müdürlüğü'nün yürütücülüğünde yapılan iskelenin yenileme çalışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) tarafından denetleniyor.

TARİHİ İSKELENİN ÖNÜNE KAÇAK YAPI

Birinci derece tarihi eser statüsünde olan iskele için Koruma Kurulu'nun onayı kapsamında  çalışma yürütülüyor ancak restorasyon çalışması sırasında iskelenin giriş bölümüne yerleştirilen ve 28 metre uzunluğundaki çelik konstrüksiyon görenlerin dikkatini çekiyor. Daha önce olmayan böyle bir yapının sonradan yapılmış olması Kadıköy Belediyesi ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği'ni harekete geçirdi. Mimarlar Odası, 5 No'lu Koruma Kurulu'na başvururken, Kadıköy Belediyesi de durumu CİMER'e bildirdi.

'PROJEYE AYKIRI YAPI ALT AY İÇİNDE KALDIRILSIN'

Mimarlar Odası temsilciliğinin başvurusunu değerlendiren İstanbul 5 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 13 Haziran 2019 tarihli kararında çelik konstrüksiyonun kaçak olduğunu belirterek yazısında şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul ili Kadıköy İlçesi Caferağa Mahallesi 26 pafta 301 ada 1 parsel sayılı korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli yapının önündeki projesine aykırı uygulamanın kaldırıması için ilgililerine 6 ay süre verilmesine, süre bitiminde KUDEB'den teknik rapor istenmesine karar verildi."

MİMARLAR ODASI: BU YAPIYI KALDIRACAK OLAN KURUM İBB

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Büyükkent Bölge Temsilcisi Saltuk Yüceer Koruma Kurulu'nun kararını Artı Gerçek'e değerlendirdi. Yüceer, yapının sökümünün kısa süreceğini belirterek neden alt ay gibi bir süre verildiğini anlayamadıklarını ve yeni bir başvuru yapacaklarını kaydetti.

Yüceer, başka bir proje olması ve bunun onaylanması halinde böyle bir süre verilebileceğini ancak öyle bir projenin de olmadığını ifade etti. Yüceer projenin yürütücülüğünü yapması nedeniyle prosedürü işletecek olan ve yapıyı kaldıracak olan kurumun İBB olduğunu ifade etti.

Restorasyon çalışmaları nedeniyle yolcular bir süredir Adalar bölümünden Beşiktaş vapurlarına biniyor.

Öne Çıkanlar