TBB, A Haber ve Yeni Şafak hakkında suç duyurusunda bulundu
Türkiye Barolar Birliği, Anayasa Mahkemesi'ni ve mahkeme üyelerini hedef gösteren haberleri dolayısıyla iktidara yakınlığıyla bilinen A Haber ve Yeni Şafak hakkında suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.

Artı Gerçek - Türkiye Barolar Birliği (TBB), Yargıtay 3. Dairesi'nin Can Atalay kararının neden olduğu yargı krizinde Anayasa Mahkemesi'ni (AYM) ve haklarında çeşitli ithamlarda bulundukları Yüksek Mahkeme üyelerini hedef gösteren haberler yapan ve yayınlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.
TBB'nin konuya ilişkin açıklaması şöyle:
"Türkiye Barolar Birliği (TBB), A Haber ve Yeni Şafak Gazetesi'nde; Anayasa Mahkemesi'ni ve haklarında çeşitli ithamlarda bulundukları mahkeme üyelerini hedef gösteren haberleri yapanlar ve yayınlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunmuştur.
Söz konusu haberlerde; 'AYM'nin kararı FETÖ ve PKK'ya yol açtı! Can Atalay hakkında 'ihlal' kararı veren 9 üye kim?' ve 'FETÖ ve PKK'ya kapı açtılar' başlıkları altında; Hatay Milletvekili Ş. Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin fotoğrafları haber görseli olarak paylaşılmıştır. Ayrıca, üyeler isimleri dikkat çekecek şekilde koyu harflerle yazılarak hedef gösterilmiştir.
Haberde yer verilen ifadeler ise Anayasa yargısının fonksiyonunu ve hukuk sistemindeki konumunu hiçe sayan, Anayasa yargısını itibarsızlaştırmaya yönelik ithamlardır.
Bu sebeple söz konusu haberleri yapanlar ve yayınlanmasını sağlayan sorumlular hakkında ceza soruşturması yapılarak;
Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesi uyarınca 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 267. maddesi uyarınca 'iftira', 288. maddesi uyarınca 'Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs', 301. maddesi ile düzenlenen 'Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçları ve Terörle Mücadele Kanunu’nun 6. maddesinin 1. fıkrası kapsamında kamu davası açılması talep edilmiştir."
NE OLMUŞTU?
Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.
Gezi davasından mahkum olduktan sonra milletvekili seçilen ve Anayasa Mahkemesi'nin hakkında ihlal kararı verdiği Avukat Can Atalay'ın dosyası Anayasa Mahkemesi tarafından yerel mahkeme olan İstanbul 13. Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Mahkeme, dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde olduğunu belirterek dosyayı bu daireye göndermişti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise kararı tanımamış, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını öne sürerek Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu.
Tartışmalara yol açan karar sonrası Yargıtay Başkanlığı bir basın açıklaması yayınladı ve bu açıklamada Anayasa Mahkemesi'ni "yargıda kaos çıkarmak" ve "zaman zaman Anayasal ve yasal sınırları aşmak"la suçladı.
İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi de AYM üyelerini hedef gösterdi.(HABER MERKEZİ)