Tek başına eylemde

Alev Şahin, bir mimar. 6 Ocak’ta, 6 yıldır çalıştığı Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki görevinden KHK ile ihraç edildi. O günden...

Tek başına eylemde

Alev Şahin, bir mimar. 6 Ocak’ta, 6 yıldır çalıştığı Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki görevinden KHK ile ihraç edildi. O günden beri Düzce’de sokak ortasında tek başına eylem yapıyor.

Sibel HÜRTAŞ / ANKARA

Hafta içi her sabah eylem alanına gidiyor Alev Şahin. Üzerinde "Katil, hırsız, darbeci değilim. İşimi ekmeğimi geri istiyorum" yazılı pankartını yere seriyor, bir tabure üzerinde oturup eylemine başlıyor. Yanı başına koyduğu bir diğer pankartta ise "Bir daha o acıları yaşamamak için Düzce’de kalitesiz beton kullanan firmalara ceza kestiğim için ve bu adaletsizliğe göz yummadığım için işim ve ekmeğim elinden alındı" yazıyor.

Bu yazı Alev Şahin’in 6 yıllık kısa memuriyet hayatının ve bu süre içinde sürekli işten atılmaya yönelik yaşadığı tehditlerin de bir özeti. Alev Şahin, söyleşiye, 1999 depreminden çok etkilendiği için mimar olmaya karar verdiğini söyleyerek, başlıyor. "Mimar olduktan sonra bir patrona değil halka hizmet etme düşünesiyle 6 yıl önce Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde göreve başladım ve görevim boyunca pek çok kez işten atılma tehdidiyle karşılaştım" diyen Şahin, çalıştığı süre boyunca başından geçenleri şöyle anlatıyor:

Tek başına eylemde - Resim : 1

"Halkın beş kuruşu haksız yere müteahhitlerin cebine girmesin derdiyle hazırladığım hak ediş ödemelerinden daha fazlasını isteyenler tarafından milletvekilleri aracılığıyla il müdürlerine şikayet edildim. İsteklerini de imzalamadım. Denetimsiz ilerlemiş şantiyelere görevlendirildiğimde denetimsizliğe göz yummadığım için görevimden alındım. Bu kez çalıştığım şube değiştirilerek, yapı malzemesi denetimlerine görevlendirildim. Beton ve garega denetimlerimiz sonucunda ona yakın idari para cezası düzenledim, kapanma seviyesine gelen firmalar oldu. Denetime çıktığımızda su kıvamındaki betonları inşaatlara döktürmeyip mikserleri santrale geri gönderdim. Bu nedenle şube müdürünün hakaretine maruz kaldım ve elimdeki tüm görev ve yetkiler alındı. Bir yıl hiçbir denetime çıkarılmadım, bana hiç iş verilmedi."

6 Ocak’ta KHK ile işten çıkarıldığını belirten Şahin, "Emekten, halktan, yoksullardan, depremzede Düzcelilerden yana olmamın bedelini yani işleyen bir çarka çomak sokmamın bedelini işimden olarak ödemek zorunda bırakıldım. Katil değilim, hırsız değilim, darbeci değilim. Yoksul bir ailenin çocuğu olarak yoksulların yanında oldum, halkın mimarı olmaya çalıştım" diyor.

Şahin, böyle bir eylem yapmaya nasıl karar verdiğini sorduğumda, Ankara’da 100 günü aşkın süredir tek başına eylem yapan Nuriye Gülmen’i anımsatıyor. "Ben daha önce Ankara’ya Nuriye Gülmen’e destek vermek için gittim. Aynı olay benim başıma gelince de burada eyleme başladım" diyor. Alev Şahin, 20 günü aşkındır yaptığı oturma eylemi sırasında polis müdahalesiyle karşılaşmadığını söylüyor. Gelip geçen insanların kendisine destek olduğunu, dayanışma gösterdiklerini anlatıyor.

Sadece Düzce’den değil, Türkiye’nin başka illerinden de Alev Şahin’le destek eylemleri yapılıyor. Alev Şahin’i en son İstanbul’da örgütlenen Emekli Meclisi üyeleri ziyaret etti. "Direniş kazanacak, biz kazanacağız", "Alev Şahin yalnız değildir" diyerek, tüm gün eylem yaptılar. Alev Şahin, eylemini ne zamana kadar sürdüreceğini sorduğumda ise "Sonuna kadar, iade edilene, kazanana kadar mücadele edeceğim" yanıtını veriyor.

khk ihraç eylem mimar düzce