'Tek Tip'ten sonra '15 Temmuz İzleme' zorunluluğu

Uluslararası hukukta psikolojik işkence olarak tanımlanan bazı uygulamaların, Adalet Bakanlığı tarafından cezaevlerinde yaşama geçirileceği iddia edildi.

'Tek Tip'ten sonra '15 Temmuz İzleme' zorunluluğu

HABER MERKEZİ - Cezaevlerinde 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirdikleri iddiasıyla tutuklu yargılanan sanıklara dönük, uluslararası hukuk normlarına göre bir kısmı psikolojik işkence olarak tanımlanan yeni uygulamalar gündeme geliyor. Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu’nun iddiasına göre, tek tip kıyafetin yanı sıra cezaevlerindeki tutuklu askerler başta olmak üzere tv izlemek isteyen tüm ‘FETÖ sanıklarına’ öncelikle 15 Temmuz ile ilgili hazırlanan belgesel izletilecek.

Bazı tutuklular ile sanık yakınlarının, üzerinde "Hero" yazan tişörtlerle duruşma salonuna gelmelerinin toplumda büyük infiale yol açtığını iddia eden Müderrisoğlu, 'Cezaevindeki FETÖ’cü hainler 15 Temmuz ile yüzleşecek' başlıklı yazısında Adalet Bakanlığı’nın 'tek tip kıyafet' çalışmalarında da son aşamaya geldiğini belirtti. Tek tip kıyafetin yanı sıra "cezaevinde ibretlik bir uygulama için hazırlık yapılıyor" sözlerine yer verilen yazıda, tutukluların 15 Temmuz ile yüzleşmesine dönük Adalet Bakanlığı’nca düşünülen önlemlerin neler olacağına yer veriliyor.

Müderrisoğlu, söz konusu yazısında özellikle tutuklu askerler ile avukatlarının tv izleyerek savunma taktikleri geliştirdiklerini iddia ediyor. "Avukatların, dışarıdan aldıkları akılla format savunma biçimleri geliştirdikleri, cezaevindeki darbecileri zinde tutacak tarzda motive ettikleri, şifreli iletişim dili kullandıkları değerlendiriliyor. Bu kanalın kesilmesi için cezaevi yönetimleri özel önlem alıyor" sözlerine yer verilen yazıda, alınacak özel önlemlerin yanı sıra televizyon izlemek isteyen tutukluların tv yayınına erişmeden önce 15 Temmuz’u anlatan filmi izlemelerinin zorunlu olacağı bilgisine yer veriliyor.

Film izletmenin tutukluların motivasyonunu kırmak ve itirafa zorlamak için önerildiği belirtilen yazıda, "Böylece suçlarını inkara çabalayan darbecilerin, tezgahladıkları kanlı darbe ile yüzleşmeleri sağlanacak" deniyor.

Uluslararası hukuta psikolojik işkence, ‘korku, utanç ve suçluluk gibi duygular yaratarak bir kişiyi cezalandırma yöntemi’ olarak tanımlanıyor. Okan Müderrisoğlu’nun yazısında yer verdiği bilgilere göre Adalet Bakanlığı’nın düşündüğü tüm önlemler psikolojik işkence tanımına uygunluk gösteriyor.

Uzmanlar, psikolojik işkencenin etkilerinin kişiden kişiye değişmekle beraber, bu etkilerin ölümle sonuçlanabilecek ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğine de vurgu yapıyor.

adalet bakanlığı Sabah gazetesi Uluslararası hukuk