Tekno Maccaferri grevi kazanımlarla sona erdi

OHAL'e rağmen 57 gündür grevde olan Tecno Maccaferri işçileri istediğini aldı.

Tekno Maccaferri grevi kazanımlarla sona erdi

Fatma YÖRÜR

ARTI GERÇEK - Düzce’de faaliyet gösteren Tecno Maccaferri'de 2017 - 2019 dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 31 Temmuz 2017 tarihinde greve çıkmıştı.

İşverenin ve sendikanın görüşmelerinde ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da devreye girmesiyle, müzakereler tamamlandı. Grevin 57. gününde anlaşma sağlandı. Toplu sözleşme imzalandı.

OHAL şartlarında 57 gün direnen işçiler, ücretlerde yüzde 21, sosyal haklarda yüzde 25 artış elde ederken, yıllık ikramiye 60 güne çıkartıldı. Yapılan anlaşma gereği Tecno Maccaferri işçileri işbaşı yaptı.

Anlaşmadan önce fabrika çevresinde güvenlik önlemleri arttırıldı. Çevre illerden polis takviyesi alınıp 20 ekip otosu, 2 TOMA ve itfaiye aracı hazır bulunduruldu.

Sendikal faaliyetlerin ve işçi eylemlerinin OHAL gerekçesiyle engellendiği grevlerin yasakladığı, OHAL’in işçilerin taleplerini bastırmak için kullanıldığı bir süreçte, Birleşik Metal İş Sendikası, Tecno Maccaferri işçileriyle birlikte grev pankartını işyerinin kapısana 31 Temmuz tarihinde asmıştı.

Hükümet, grevin ilk gününden bugüne işçilerin grevini Bakanlar Kurulu kararı ile değil ama jandarma ve Düzce mülki amirlerinin emri ile kırmaya çalıştı. Birleşik Metal İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada "Tecno Maccaferri işçileri defalarca jandarmanın müdahale ve saldırısına maruz kaldılar, gözaltına alındılar. Kolluk kuvvetlerinin zoru ile fabrikadan mal çıkarmaya çalışıldı. Tecno Maccaferri işçileri grevin ilk gününden son gününe kadar tüm baskılara, ve OHAL uygulamalarına inanç ve kararlılıkla direndiler" denildi.

SON DÖNEM DİRENİŞ TABLOSU

Yer: Düzce 1’inci Organize Sanayi Bölgesi

Şirket: Tekno Maccaferri

Sebep: Toplu iş sözleşmesi kapsamında yüzde 20 zamdan memnun kalmayan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, greve çıktı. Tekno Maccaferri grevinde iki kez jandarma gözetiminde grev kırıcılığı yapıldı.

İşçiler, fabrikadan kamyon ve TIR’ların çıkışına engel oldukları gerekçesiyle 12 Eylül günü jandarma tarafından darp edildi. İşçilerin direnişi engellenmeye çalışıldı. İşveren grev öncesi, yasaya aykırı olarak Ankara ofise işçi alımı yaparak grev oylaması istedi ve oylamada hayır çıkarttı. Ancak itiraz sonucu bu oylama iptal ettirildi.

Çeşitli defalar grev yasasına aykırı olarak fabrika içinden tırlarla malzeme çıkarıldı. Direnen işçiler jandarma tarafından engellendi. Greve 45 işçi katıldı.

Yer: Karaman Ermenek

Şirket: Linyit maden ocağı

Sebep: 80 işçi, 6 aydır ücretlerini alamadıkları için iş bırakma eylemi başlattı.

Yer: Kırklareli

Şirket: ŞİŞECAM,

Sebep: 10 Eylül’de fırının kapanması nedeniyle cam fırında çalışan işçilerin işten çıkarılacağı duyuruldu. 6 bine yakın Şişecam işçisi greve hazırlanırken hükümet grevi yasakladığını açıkladı. İşçiler, fabrikalarda eylemlere başladı.

Yer: Adana

Şirket: SAYA

Sebep: Parça başı çalışan ve sigortası bile olmayan Adana SAYA işçileri, birlik olup mücadele ederek taleplerini aldı. İşçilerin talepleri şöyleydi: Bu yıl için geçerli olmak üzere yüzde 25 zam. Her yeni yılda asgari ücret belirlenirken saya işçilerine yüzde 10 zam yapılması. İşçilere verilecek zammın Suriyeliler de dahil olmak üzere herkes için geçerli olması ve yazılı bir protokolle imza altına alınıp kalıcı hale getirilmesi.

2012’den beri Suriyeli mülteciler, Türkler ve Kürtlerin birlikte yürüttüğü direniş kazandı. 73 firmayla saya işçileri adına imzalanan sözleşme, 1200 işçiyi kapsadı. Patronlarla sözleşme imzalayan işçiler yüzde 13’ü şimdi, yüzde 8’i aralık ayında olmak üzere yüzde 21 zammı kabul ettirdi. Ücretlerine zam talebiyle iş bırakan ve eylemleri kazanımla sonuçlanan saya işçileri bundan sıradaki hedeflerinin sigortalı çalışma, sendikal örgütlenme olduğunu söyledi.

Yer: İstanbul Hadımköy

Şirket: Akkip Yapı Kimyasalları Fabrikası

Sebep: Anayasal haklarını kullanarak Petrol-İş’te örgütlenen işçilerden 22’si işten atıldı. İşten atılan işçiler Ağustos başında işe iade talebiyle direniş başlattı. İşçilerin direnişi sürüyor.

Yer: Düzce

Şirket: Standart Profil

Sebep: Otomobillere fitil üretimi yapan Petrol-İş üyesi 140 işçi hiçbir gerekçe gösterilmeden işten atıldı. İşten atılan işçiler belli aralıklarla firma önünde eylem yapıyor.

Yer: İstanbul Yeni Bosna

Şirket: DHL Express

Sebep: TÜMTİS’te örgütlenen işçilerden dokuzu işten atıldı. İşçilerin 19 Temmuz’da işyeri önünde başlattıkları direniş devam ediyor. DHL Express’te sendika hakkı için direniş 74 gündür sürüyor.

Yer: Gaziantep

Şirket: Babacanlar Kargo

Sebep: Dokuz işçi TÜMTİS’e üye oldukları için darp edilerek işten atıldı. İşçiler sendikalı bir şekilde işe geri dönmek talebiyle direniş başlattı. Direniş 24 gündür devam ediyor.

Yer: Kocaeli

Şirket: Real Hipermarketler Zinciri AŞ.

Sebep: Kıdem tazminatları ödenmeden başka bir şirkete devredilen işçiler, tazminat hakları için aralıklarla eylem yapıyor.

Yer: İzmir’de

Şirket: Hugo Boss

Sebep: 15 yıldır ödül verdiği işçi Fatih Mehmet Uydan, sendikalı (TEKSİF) olduğu için işten çıkardı. Uydan, direniş başlattı.

Yer: Bursa

Şirket: Aroma

Sebep: Tek gıda-İş Sendikası arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 290 işçi greve çıktı. Görüşmelerin başında Tek Gıda-İş’in seyyanen 600 lira ve her kıdem yılı için 20 lira zam talebine patronun sıfır zam dayattı.

Sonraki görüşmelerde teklifini 275 lira seyyanen zamma çevirirken işveren, Tek Gıda-İş’in önerisini 460 seyyanen zam ve her kıdem yılı için 13 lira artışa çekti. Tek Gıda-İş’in bu teklifinin patron tarafından kabul edilmemesi üzerine grev başladı.

Yer: İstanbul Bahçelievler

Şirket: Eren Holding

Sebep: DİSK’e bağlı Enerji Sen’e üye oldukları için işten atılan 13 işçi için Eren Holding önünde direniyor. Enerji Sen ve Limter-İş, Eren Holding önünde açıklama yaparak işten atmaları protesto etti.

Yer: İzmir

Şirket: Orkide Yağ

Sebep: Darbe girişimi sonrasında başlatılan "FETÖ/PDY" soruşturması kapsamında TMSF tarafından el konulan Küçükbay Holdingler Grubu’na atanan kayyım İzmir Defterdarı Tamer Utkucu, İzmir’in Bornova İlçesi’nde bulunan Orkide Yağ fabrikasında çalışan 29 işçiyi Hak İş'e bağlı Öz Gıda-İş Sendikasına üye olduğu için işten çıkarmıştı.

Sendikalı olarak işe geri dönebilmek için üç aydır direnen Orkide işçileri 11 Eylül günü yaptıkları açıklama ile direnişlerini bitirdiklerini ama eylemlerini sürdüreceklerini dile getirdi.

Yer: İstanbul Şişli

Şirket: Kent Yol AŞ.

Sebep: 17 yıldır Kent Yol AŞ.de toplu sözleşme haklarıyla çalışan taşeron işçiler, Şişli Belediyesi’nin taşeron şirket için yeniden ihaleye girme girişimiyle iş bıraktı.

Taşeron şirketin değişimi işçilerin tüm kazanımlarını sıfırlayacağı için duruma itiraz eden ve iş bırakan Şişli Belediye işçileri belediyenin yeni ihale açmasını engelleyerek çatı şirketin değişimini engelledi. Durum Ekim’de kesinlik kazanacak.

Yer: İzmir

Şirket: İZDENİZ

Sebep: 250 personeli kapsayan zam görüşmelerinden sonuç alınamayınca işçiler 23 gün iş bıraktı. Direniş sonucu DİSK Genel İş’e bağlı deniz alanı çalışanları %28, kara alanı çalışanları %16 zam aldı.

Yer: İstanbul

Şirket: İstanbul Büyükşehir Belediyesi- Şehir Hatları

Sebep: DİSK Genel İş’e bağlı 650 işçinin maaş iyileştirmeye yanıt alamayarak grev kararı alması ardından, Şehir hatları işçilerin talebini kabul etmek zorunda kaldı. Maaşlar iyileştirildi.

Yer: Çanakkale

Şirket: İl Özel İdaresi GESTAŞ

Sebep: DİSK Genel İş’e bağlı 210 işçinin zam talebi alınan grev kararı ardından yerine getirildi.

Yer: İstanbul

Şirket: ABB, Alstom (GE Grid Solution), Schneider Elektrik ve Schneider Enerji

Sebep: 2015 yılındaki MESS grevinde, MESS'ten ayrılan ABB, Alstom (GE Grid Solution), Schneider Elektrik ve Schneider Enerji şirketleri yeni bir işveren sendikası (EMİS) kurdular. EMİS ile Birleşik Metal arasında yürüyen sözleşme 20 Ocak 2017 tarihinde grevle sonuçlandı. Greve, adı geçen işletmelerde toplam 2 bin 200 işçi katıldı. Aynı gün Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandı.

Yasak sonrası işverenlerin işbaşı çağrısı karşılıksız kaldı. İşçiler iki gün fabrikaya gitmedi. Üçüncü gün gittiklerinde ise kartlarını bastılar ve tezgahlarının başında greve devam ettiler.

Çalışma Bakanlığı devreye girdi ve üçüncü gün akşam saatlerinde toplu iş sözleşmesi, greve çıkılırken verilen teklifin üzerinde haklarla imzalandı.

Yer: Kahramanmaraş

Şirket: Asil Çelik

Sebep: 18 Ocak 2017 tarihinde başlayacak grev, Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandı. İşçiler grev yasağını protesto için çeşitli eylemler yaptı.

Yer: Kocaeli

Şirket: Bekaert

Sebep: 8 Aralık 2016'da başladı, 15 gün sürdü. Yaklaşık 350 işçi saat ücretlerine 1,5 TL zam aldılar.

Yer: Kocaeli

Şirket: Cem Bialetti - Cem tencere

Sebep: 17 Ekim 2016 tarihinde başlayan grev 3 gün sürdü. Yaklaşık 150 işçinin katıldığı grevle yüzde 20'nin üzerinde ücret artışı elde edildi.

Yer: İstanbul

Şirket: Günsan

Sebep: Sultanbeyli'de elektrik prizleri üreten fabrikada işçiler sendikamıza üye oldu. Duyulunca 6 işçi işten atıldı. 14 Kasım 2016 tarihinde atılan işçilerin fabrika önündeki direnişi başladı. Direniş bir ay sürdü. Yetki davası sürüyor. Fabrika içinde içiler sendika üyesi olarak devam ediyor.

Yer: Akhisar

Şirket: Karyer

Sebep: Akhisar'daki fabrikada Haziran 2017'de işçiler sendikalaştı. Duyulunca patron işçi çıkarmaya başladı. Yaklaşık 50 işçi atıldı. (Fabrikada 450 işçi çalışıyor) Ardından işverenle sendika görüşmelere başladı Atılan işçiler yeniden işbaşı yaptı. Ancak kısa bir süre sonra işveren sendika ile çalışmayacağını duyurarak yeniden işçi çıkarmaya başladı. İşçiler yaklaşık iki hafta fabrika önünde direniş sürdü. İşten çıkarılan işçi sayısı 75'i buldu.

Yer: İzmir Kemalpaşa

Şirket: AKG

Sebep: İzmir Alman sermayeli fabrikada işçiler sendikaya üye oldu. 29 Mayıs 2017'de önce 8, ardından 21 işçiyi daha işten çıkardı. Fabrika önünde direniş başladı. Direniş yaklaşık 2 ay sürdü.

Yer: İstanbul

Şirket: Diam Vitrin

Sebep: 220 işçinin çalıştığı Fransız sermayeli işyerinde işçiler sendikaya üye oldu. Patron Mayıs ayında önce 5, ardından 10 işçiyi daha işten çıkardı. Fabrikada direniş başladı. Bir hafta direnişin ardından işveren sendikaya anlaşma yoluna gideceğini duyurdu. Eylem sona erdi.

Ancak işveren sözünde durmadı. Bunun üzerine fabrikada üretim durdu. İşçiler 9 gün fabrikada yattı. Bu sürenin sonunda işten çıkışlar devam etti. Toplam 90 işçi işten atıldı.

grev