TEPAV'dan 2022 vize verileri: Her 100 Schengen başvurusundan 15'i reddedildi

Türkiye'deki vize başvurularının reddedilmesi sonrası 2022 verilerine dair bir rapor yayımlayan TEPAV'ın verilerine göre, her 100 kişiden 15'inin başvurusu reddedildi. En çok ret veren ülke ise Almanya oldu.

TEPAV'dan 2022 vize verileri: Her 100 Schengen başvurusundan 15'i reddedildi

Artı Gerçek - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Schengen vizesi krizi sonrası yayımladığı raporda 2022 verilerine yer verildi. Rapora göre, 2022 yılında Türkiye’den yapılan her 100 Schengen vizesi başvurusundan 15,5’i reddedildi. Türkiye, Schengen vizesine yapılan başvuru sayısında birinci sırada yer aldı. Ayrıca Türkiye'den en çok başvuru Almanya'ya yapılmasına karşın en çok ret ise yine Almanya'dan geldi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine girişte Türk vatandaşlarının almak zorunda olduğu Schengen vizesinde kriz devam ediyor. Ülkelerin vize randevu sistemlerinde randevu bulunmuyor. Birçok kişi planlarını iptal etmek zorunda kalıyor.

Yaz öncesi de vize randevularında yoğunluk artıyor. Son günlerde başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinden Schengen vizesi için başvuran kişiler, randevu almak için uzun süre beklemek durumunda kalıyor. Vize tartışmalarına ilişkin yetkililerin açıklamaları ise birbirini tekrarlar vaziyette.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ise Schengen başvurularına ilişkin 2022 verilerini paylaştı. Rapora göre, Türkiye'den yapılan Schengen başvurularının oranı, tüm başvuruların yüzde 10,3'ünü oluşturdu. Bu oran, 2014'te yüzde 4,9 seviyesindeydi.

TÜRKİYE BAŞVURUDA İLK SIRADA

Türkiye'den yapılan Schengen başvurularının sayısı 2022'de 778 bin 409'a çıktı. Covid-19 etkisinde geçen 2020 ve 2021'de başvuru sayısı 200 binlerde kalmış, 2017'de ise 937 bini aşmıştı. Toplam Schengen başvurusu sayısı 2019'da 17 milyona yaklaşmış, geçen sene ise 7 milyon 500 seviyesinde gerçekleşmişti.

Vize başvuru sayısında Türkiye, ilk sırada yer aldı. Türkiye'den yapılan başvurular 778 bin 409 olurken, 600 binden fazla başvurunun yapıldığı Rusya ve Hindistan ilk üçü tamamladı. Fas, 423 bin 201 başvuru ile dördüncü sırada yer aldı.

Schengen vizesi başvuru sayıları ve Türkiye’den yapılan başvuruların payı, 2014-2022

TÜRKİYE, RUSYA'YI GEÇTİ

2022 yılında yapılan Schengen vizesi başvurularının yüzde 17,5’i yani 1 milyon 322 bin
819’u reddedildi. 2022 yılında Schengen vizesine en fazla başvuru yapan ülkelerin
aldığı ret oranlarına bakıldığında Türkiye’nin aldığı ret oranının, Rusya, Suudi Arabistan ve
Güney Afrika’dan yüksek olması dikkat çekti.

2022 yılında Schengen vizesine en fazla başvuru yapan ilk 20 ülke ve ret oranları

2022'DE RET ORANI YÜZDE 15,5

2022 yılında Türkiye’den yapılan 778 bin 409 Schengen vize başvurusunun yüzde
15,5’i (120 bin 876’sı) reddedildi. Bu oran 2014 yılında yüzde 4,4 iken yıllar itibariyle
artış eğilimi gösterdi.

Türkiye’nin Schengen vize başvuru ve ret sayıları, 2014-2022

EN ÇOK ALMANYA'YA BAŞVURULDU, EN ÇOK ALMANYA REDDETTİ

2022 yılında Türkiye’den Schengen Bölgesine Üye 24 ülke için vize başvurusu
yapıldı. Türkiye’nin en fazla Schengen vize başvurusu yaptığı ülkeler, Almanya,
Yunanistan, Fransa, İtalya ve Hollanda oldu. Türkiye’nin vize başvurusunun en çok reddedildiği
ülkeler yine Almanya, Yunanistan, Fransa, Hollanda ve İtalya. Vize ret oranına göre
bakıldığında ise Türkiye’nin Estonya için yaptığı vize başvurularının yarısından fazlası (yüzde
51,8) reddedildi. Estonya’yı yüzde 38,3 ile Finlandiya, yüzde 35,6 ile Belçika, yüzde 33,7
ile Danimarka, yüzde 33,1 ile Letonya, yüzde 31,9 ile Norveç takip etti. Vize ret
sayısının en düşük olduğu ülkeler ise Lüksemburg, Portekiz, Slovakya, Letonya ve Malta oldu.
Vize ret oranının en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 7,1 ile İtalya, yüzde 7,4 ile Lüksemburg,
yüzde 9,6 ile Slovakya, yüzde 9,7 ile Yunanistan ve yüzde 10,3 ile İspanya.

Türkiye’nin ülkelere göre Schengen vize başvuru ve ret sayıları ile ret oranı, 2022
Türkiye’nin ülkelere göre Schengen vize başvuru ve ret sayıları ile ret oranı, 2022

'ULUSLARARASI ORTAKLARLA OLAN İLİŞKİLERİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR'

TEPAV'ın raporunun sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:

"Türk vatandaşlarının Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Kanada gibi popüler destinasyonlara vize başvurularında artan ret oranları, Türk iş dünyasına olumsuz etkiler yaratmaktadır. Türkiye'nin Schengen vizesine olan başvuru sayıları ve ret oranları incelendiğinde, başvuruların arttığı ancak ret oranının da yükseldiği görülmektedir. Türkiye'nin Schengen ülkelerine yapılan vize başvurularının yüzde 15,5’inin reddedilmesi, Türk iş insanları ve şirketlerinin uluslararası iş ilişkileri ve seyahat planları açısından ciddi bir engel oluşturmaktadır. Özellikle Rusya, Suudi Arabistan ve Güney Afrika gibi ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'nin aldığı ret oranının yüksek olduğu görülmektedir. Bu durum Türk iş dünyasının rekabet gücünü azaltabilir ve uluslararası ortaklarla olan ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Türk yetkililerin vize başvuru süreçlerinde daha etkin politikalar ve işbirlikleri geliştirmesi, bu sorunu aşmada önemli bir adım olabilir. Ayrıca, Türk iş dünyasının alternatif pazarlara yönelmesi ve vize reddi riskini göz önünde bulundurarak seyahat planlarını esnek hale getirmesi de önemli bir strateji olabilir."

NE OLMUŞTU?

Almanya, birkaç yıldır yaşanan Schengen vizesiyle ilgili tartışmalarda sık sık gündeme geliyor. Alman medyasında daha önce çıkan haberlerde Almanya temsilciliklerine Türkiye’den yapılan vize başvurularında ret oranlarının yüzde 20’lere ulaştığı belirtilmişti.

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun Schengen vizesine dair paylaştığı yıllık istatistiklerde de Türkiye’den yapılan başvurularda ret oranının arttığı görülüyor. Bu verilere göre, 2017’de Türkiye’den yapılan Schengen vizesi başvurularının yüzde 6,5’i reddedilirken, 2022’ye gelindiğinde bu oran yüzde 15,7’ye çıkıyor.

Türkiye’den Almanya’ya yapılan Schengen vizesi başvurularında ise ret oranı 2022’de yüzde 20’nin üzerine çıkmış durumda. Alman medyasında paylaşılan istatistiklerde bu oranın 2014 yılında yüzde 6 civarında olduğu belirtiliyor.

ALMAN YETKİLİLER MARAŞ DEPREMLERİNİ İŞARET ETMİŞTİ

DW Türkçe’ye konuşan Alman yetkililer de vize işlemlerinin aksamasında Maraş merkezli depremlere işaret ederek şunları söylemişti:

“Türkiye’deki dış temsilciliklerimiz nisan sonuna dek çok yoğun biçimde depremlerden etkilenenlerin vize başvurularına odaklandı. Depremzedelerin başvurularına öncelik verilmesi sebebiyle diğer vize başvuruları daha az değerlendirilebilmiş ve bu da tüm kategorilerde bekleme sürelerinde önemli bir artışa sebep olmuştur. Ancak mayıs başından bu yana diğer vize başvurularının değerlendirilmesine ağırlık verildi ve deprem bölgesi dışındaki başvuru sahiplerine daha fazla randevu verilmeye başlandı.”

Yetkililer, bu aksamaların giderilmesi için de çalışma başlattıklarını kaydetmişti. Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki temsilciliklere ek görevlendirmeler yapıldığını belirtmişti. Bakanlık bu sayede gelecekte vize randevusu için bekleme süresinin gözle görülür şekilde azalmasının beklendiğini vurgulamıştı.

RET ORANINA DAİR VERİ PAYLAŞMIYORLAR

Almanya Dışişleri Bakanlığı ve Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği aynı verileri paylaşarak, 2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türkiye vatandaşlarına yaklaşık 100 bin Schengen vizesi ve 18 bin ulusal vize verildiğini aktarmıştı. 2022 yılının aynı döneminde ise 60 bin Schengen vizesi ve 16 bin ulusal vize verildiği bakanlık açıklamasında yer almıştı. Fakat ne bakanlık ne de büyükelçilik vize ret oranına ilişkin veri paylaşmamıştı.

AB DE VERİ PAYLAŞMIŞTI

Schengen vizesi başvurularının kasten reddedildiği veya onay sürecinin geciktirildiği yönündeki iddialara ise AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut'tan yanıt vermişti. Meyer-Landrut, Türkiye'nin 2022 boyunca en fazla Schengen vizesi başvurusu yapan ülke olduğunu söyleyerek, "Reddedilme oranlarına baktığımızda Türkiye’nin reddedilme oranı dünya standartları ortalamasının altında" demişti.

"Önceki yıllara göre Türkiye’nin reddedilme oranlarının düştüğünü görüyoruz. 2021 yılına göre reddedilme oranı 2022’de yüzde 15 oranında düşmüş" diyen Meyer-Landrut, "Problemi çözmek için elimizden geleni yapıyoruz ancak öncelikle şu çok iyi bilinmeli: Avrupa Birliği’nin Türk vatandaşlarına vize verilmesini engellemek gibi bir politikası yok" vurgusu yapmıştı.

TÜRSAB BAŞKANI: RET ORANLARI İKİYE KATLANDI

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ise "2023’te ret oranları neredeyse ikiye katlandı. 2023’te bizim piyasadan gelen tepkilere bakıldığında bu oran yüzde 50’lere yaklaşmış vaziyette. Tamamen siyasi ve sistemli bir şekilde Türk vatandaşlarının vize haklarının kısıtlandığını gösteriyor" demişti.

ERDOĞAN 'ÇÖZECEĞİZ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin hemen ardından vize sorununu çözeceklerini şu sözlerle ifade etmişti:

"Son dönemde siyasi şantaj olarak kullanılan vize sorununu en kısa sürede hal yoluna koyacağız."

VİZE KRİZİ SCHENGEN SINIRLARINI AŞTI

Son olarak ise iş dünyasındaki Schengen vize sorununun, Kanada, ABD ve İngiltere vizelerine de yayıldığı belirtilmişti. Avrupa ülkeleri ve ABD’nin ardından iş dünyasından İngiltere ve Kanada'ya yapılan vize başvurularında da ret oranının artmaya başladığı aktarılmıştı. Ekonomim gazetesinden Ayseş Yücel'in haberine göre, Schengen vizesini kabul etmeyen Bulgaristan da ikili taşımalarda Türk şoförlere vize alma şartı getirmişti.

PASAPORTA BÜYÜTEÇLE İNCELEME

Türkiye'den Hollanda'ya giden yolcuların pasaportlarına Hollanda polisinin büyüteçle dakikalarca baktığı ortaya çıkmıştı. (HABER MERKEZİ)