Tepki çekmişti: Bodrum'daki otel inşaatı iptal

Bodrum’da içinde 1. Derece arkeolojik sit alanları bulunan 3. Derece doğal sit alanında inşa edilen otel için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı mahkeme tarafından iptal edildi.

Tepki çekmişti: Bodrum'daki otel inşaatı iptal

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK-
Bodrum’un Tavşanburnu Koyu’nda, içinde 1. Derece arkeolojik sit alanları da bulunan 3. Derece doğal sit alanında devam eden otel inşaatı için verilen "ÇED gerekli değildir" kararı yargıdan döndü.

Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından özel bir firmaya ait "Four Seasons Resort" adındaki otel projesine 30 Ekim 2017 yılında "ÇED gerekli değildir" kararı verilmiş, bunun haberini alan Bodrum Kent Konseyi üyeleri ve çevreciler inşaatı protesto edip, durdurulmasını istemişti.

Tepki çekmişti: Bodrum'daki otel inşaatı iptal - Resim : 1

ALANIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ ORMAN

Kent Konseyi üyeleri suç duyurusunda bulunup konuyu yargıya taşıdı. Dava dilekçesinde projenin gerçekleştirileceği toplam 547 bin 644 metrekarelik alanın 518 bin 924 metrekaresinin orman niteliğinde olduğu, 28 bin 719 metrekaresinin tarla niteliğinde olduğu belirtildi. Ruhsat alınmaksızın inşaai faaliyetlere başlandığı kaydedilen dilekçede, işlemin askıda ilan ve internet aracılığıyla halka duyurulmadığı ve koruma amaçlı nazım imar ve uygulama imar planlarının onaylarının kesinleşmediği ileri sürülerek iptali talep edildi.

ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI HUKUKA AYKIRI

Muğla 1. İdare Mahkemesi açılan başka bir davada iptal kararı olduğu gerekçesiyle "ÇED gerekli değildir" kararını bir kez daha iptal etti. Kararında "Kızlıağaç Mahallesi, Gerenkuyu Mevkii 307 ada, 1-4-5-6-7-8-9-10-11-12-11-14 ve 21 sayılı parseller üzerinde Halikarnas Turizm ve Yatırım A.Ş. tarafından yapılması planlanan "turizm konaklama tesisi projesi" ile ilgili verilen "ÇED gerekli değildir" kararının bu davada hukuka aykırılığı sabit olan dava konusu kararın iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır" ifadelerine yer veren mahkeme "açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir" dedi.

Tepki çekmişti: Bodrum'daki otel inşaatı iptal - Resim : 2

ALANDA ANTİK DÖNEME AİT ARKEOLOJİK KALINTILARI VAR

Karar oybirliğiyle 18 Şubat’ta alınırken, mahkeme iptal nedenleri olarak şunları sıraladı:

- Dava konusu "ÇED gerekli değildir" kararına konu projenin yapılacağı alanda antik döneme ait arkeolojik kalıntıların bulunduğu,

- İki alanın birinci derece arkeolojik sit alanı özelliği gösterdiği nitekim Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 24 Kasım 2016 tarihinde ve 4893 sayılı kararıyla bu alanların tescil edildiği,

- Proje kapsamında yapılan geniş kapsamlı hafriyat ve yapılaşma çalışmaları nedeniyle bu alanların olumsuz etkileneceği,

Tepki çekmişti: Bodrum'daki otel inşaatı iptal - Resim : 3

YAPILAŞMA BASKISI ALTINA GİRECEK

- Sit alanları ile turizm tesisi arasında tampon bir alan oluşturulmadığının ya da çekme mesafeleri ile yapı yaklaşım sınırlarının tanımlanmamış olduğunun tespit edildiği,

- Bu alanın çevresinin yapılaşma baskısı altına gireceği,

-Günübirlik turizm yapı ve tesisler alanına yönelik yapılaşma hükmünün proje alanında yoğunluk artışına neden olacağı,

- Kıyı mevzuatında gösterilen sınırdan fazla oradan belirlenen yapılaşma imkanı veren bu durumun anayasanın 56. Maddesiyle devlete ve vatandaşa yükümlülük olarak getirilen çevrenin korunması amacına hizmet eden kıyıda yapılaşma koşullarına aykırılık teşkil ettiği, dolaysıyla çevreye olumsuz etkilerinin olacağı.

mahkeme bodrum Çevre inşaat arazi çed Sit otel iptal edildi Rıfat Doğan