Terkoğlu: SADAT’çıların harp okullarında ne işi var?
'Bir zamanlar, 'Kemalist zihniyette' dedikleri kişilerle, FETÖ’cülerle kol kola girip mücadele eden bu eski askerlerin defoları, mülakatlarda kendisini gösteriyor.'
Gazeteci Caner Taşpınar, harp okulları mülakatlarına, SADAT bağlantılı isimler katıldığını haberleştirmiş ve tartışmaların ardından Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Harp okulları mülakatını üç yıl SADAT yaptı" ifadesine itiraz etse de mülakatlarda SADAT bağlantılı isimlerin olduğunu teyit etmişti.
Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu ise bugünkü yazısında "Yaşanan tartışmaların ardından harp okulları mülakatını bilen isimlerle konuştum. Anlatılanlar öyle çarpıcıydı ki 'nereye gidiyoruz' dedim" diyerek kendisine anlatılanları paylaştı.
"Harp okulları mülakatında, genellikle beş kişilik bir komisyon görev yapıyor. Askere dair diğer meselelerde olduğu gibi, mülakatlarda da 15 Temmuz sonrası en önemli değişiklik, 'asker karışmasın' yaklaşımında. Askere alınacak isimlerin seçimine, asker neredeyse müdahale edemiyor" diyen Terkoğlu, şunları kaydetti:
"Bir mülakatta, asker üye, başvuran 10 türbanlı adaydan 8’ine olumlu oy kullanmış. Ancak 9. isme 'yeterli değil' deyince, 'Türbanından mı rahatsız oldunuz' denilerek taciz edilmiş. Bir başkasında, asker üyenin olumsuz oy verdiği aday imam hatipli olunca, 'İmam hatip karşıtı mısınız' diye sataşmaya uğramış.
Mülakat komisyonunda, askeri camiayı en iyi bilen, normal olarak görev başındaki asker. Ancak komisyon başkanı hiçbir şekilde o değil. Bu görevi Milli Savunma Bakanlığı’ndan gelen, çoğunluğu birkaç yıllık memur kişiler yapıyor. Mülakat yapılmadan önce, sadece farklı salonlardaki komisyon başkanları bir araya geliyor. Bu isimler "seçecekleri kişilerde nelere dikkat edeceklerini" konuşuyor. Bu aşamada bile askerin görüşü alınmıyor.
Gelelim üçüncü kişiye. Üçüncü kişi bir psikolog. Askeriyede bu görevi yapan isimler olmasına rağmen, o da çoğunlukla asker içinden seçilmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ve Sağlık Bakanlığı’ndan geliyor. Üstelik, mülakat dışında, bedensel yeterlilik testlerinde bile, askerden değil Milli Eğitim Bakanlığı’ndan görevlendirme yapılıyor.
Gelelim mülakatta dördüncü ve beşinci üyeye. İşte bu isimler bazen iki eski askerden bazen de bir eski asker bir bakanlık memurundan oluşuyor. Ödenekle görevlendirilen bu eski askerlerin belli bir ideolojik çerçeveden seçilmesi, mülakatları tartışmalı hale getiriyor. SADAT ya da ASDER gibi oluşumlarda görev yapan, irtica nedeniyle ordudan atılmış, AKP’nin iadei itibar verdiği bu isimler mülakatları ideolojikleştiriyor.
Daha da önemlisi, mülakat komisyonlarının koordinasyonunu da irtica nedeniyle ordudan atılmış, bu kurumlardan çıkmış, eski bir asker yapıyor. Bu kişinin, mülakat öncesindeki toplantıya, elinde listeyle gelip 'Bunu almayın', 'Şuna dikkat' gibi uyarılarda bulunduğu anlatılıyor.
Meselenin daha da ilginç bir noktası var. O da bu askerlerin çoğunluğunun, kumpas davalarına destek vermiş olması. Bir zamanlar, 'Kemalist zihniyette' dedikleri kişilerle, FETÖ’cülerle kol kola girip mücadele eden bu eski askerlerin defoları, mülakatlarda kendisini gösteriyor."