TGS’den AA ve Medya İş’e tepki

Anadolu Ajansı’nın gazetecilerin kazanılmış haklarını gasp ettiğini belirten Türkiye Gazeteciler Sendikası, işyerinde örgütlü Medya İş’in de duruma sessiz kaldığını söyledi.

TGS’den AA ve Medya İş’e tepki

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), kurumda çalışan gazetecilerin haklarını geriye götürecek dayatmalarda bulunan Anadolu Ajansı (AA) ile bu uygulamalara sessiz kalan Hak-İş’e bağlı Medya-İş sendikasınının tutumuna ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. TGS Genel Merkezi adına "AA’da haklar gasp edilirken Medya-İş seyrediyor" başlığı ile yayınlanan açıklamada AA’nın, TGS’nin uzun yıllar süren mücadelelerle kazandığı hakları yok etmek istediği vurgulanırken Medya İş’in de yapılanlara sessiz kaldığı belirtildi.

TGS’nin toplu iş sözleşmeleri ile güvence altına aldığı ve AA’dan baskıyla uzaklaştırıldıkları dönemde bile değişmeyen kıdem tazminatı hakkının AA’nın çalışanları işten çıkartıp düşük ücretle işe geri alınma yöntemiyle gasp edildiği bilgisine yer verilen açıklamada, "AA çalışanları kazanımlarını bırakarak, daha düşük maaşlarla taşerona geçmeye zorlanırken, TGS’ye yönelik operasyon sonrası işyerinde zorla yetkili sendika yapılmış olan Hak-İş’e bağlı Medya-İş, sessiz kalarak bu haksızlığa çanak tutuyor" denildi.

Çalışma süresi 10 yılı aşan gazetecilere de işten çıkmanın ve düşük ücretle işe geri girmelerinin dayatıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, aynı dayatmanın idari kadrolara da yapıldığı belirtildi.

"MEDYA İŞ YAPILANLARA SESSİZ KALIYOR"

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"İdari kadroda çalışanlar işten çıkartılarak düşük ücretle taşeron şirkete geçiriliyor. Maalesef idari kadrodan bugüne kadar 35 kişi bu teklifi kabul etmek zorunda kaldı.

AA’da çalışanların hakları budanırken zorla yetkili hâle getirilmiş Medya-İş ne yapıyor? 2012 yılına kadar Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın örgütlü olduğu ve 24 dönem toplu iş sözleşmesi imzaladığı AA’da, dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın talimatıyla kurulan sendikaya baskıyla geçirilen çalışanlar yeni haklar elde edemediği gibi mevcut haklarını dahi koruyamadı.

Bu ay AA işvereni ile masaya oturan Medya-İş; ücretlerin düşürülmesi, kıdemlerin düşürülmesi ve çalışanların taşeron şirketlere geçirilmesine sessiz kalıyor. Zaten işverenlerin kurduğu, ipleri hükümetin elinde bir ‘sendika’nın çalışanın hakkını koruması beklenemez.

AA’da toplam 2000’i aşkın çalışan olmasına rağmen sadece 1000’ini üye yapan Medya-İş, kendine izin verilen sınırlar içerisinde sendikacılık oynuyor.

AA çalışanlarının hakkını koruyacak ve yeni kazanımlarla ileri götürecek tek güç kendi öz örgütleri olan Türkiye Gazeteciler Sendikası’dır.

AA çalışanlarının geçmişi de geleceği de Türkiye Gazeteciler Sendikası’dır." (HABER MERKEZİ)

tgs Anadolu Ajansı taşeron Türkiye Gazeteciler Sendikası