Tıbbi ihmalden sakatlığa 17 yıl sonra 9 bin 500 TL
Doğum sırasındaki tıbbi ihmal sonucu yaşanan sakatlıkla ilgili başvuruda Anayasa Mahkemesi, doğumdan 17, mahkeme sürecinin başlamasından ise 11 yıl sonra karar verdi.
Esra KOÇAK MAYDA
ARTI GERÇEK - Doğum sırasında tıbbi ihmal sonucu kızlarının kolunda kalıcı sakatlık olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuran Hamdullah Aktaş, eşi Sanihe Aktaş ile kızları Zeynep Aktaş’a, AYM 9 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
AYM, doğumdan 17, mahkeme sürecinin başlamasından ise 11 yıl sonra verdiği kararda "Başvurucuların çocuğunun sol kolunun doğum esnasında sinir zedelenmesi sonucu hareketsiz kaldığı tartışmasız bir olgudur" dedi.
Başvuruculardan Sanihe Aktaş’ın 19 Mayıs 2001 tarihinde Diyarbakır Doğum Hastanesi’nde ebe yardımı ile normal doğum yapmasının ardından kızının sol kolunu kullanmadığını fark etmesi ile başlayan tedavi süreci Diyarbakır ve İstanbul’daki hastanelerde devam etti. Aktaş ailesi, 25 Ocak 2007 tarihinde kızları Zeynep Aktaş’ın doğumu sırasında doğuma katılan sağlık personelinin yanlış ve ihmal içeren davranışları nedeniyle sol kolun sinir sisteminde zedelenmenin sakatlığa yol açtığını belirterek uğradıkları maddi ve manevi zararların tazmini talebi ile Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
YEREL MAHKEME İHMAL BULMADI
Zeynep Aktaş’ın sol kolunun sakat kalmasında hastane idaresinin kusurunun bulunup bulunmadığını tespit etmek için Adli Tıp Kurumu’ndan rapor talep eden yerel mahkeme, 3 yıl sonra gelen raporda doğumun normal şekilde gerçekleşmesinin tıbben uygun olduğuna kanaat getirerek, idarenin eyleminin tıbbi kurallara uygun olduğuna karar verdi.
Yerel mahkemenin kararında doğumun gerçekleştiği gün nöbetçi olan doktor A. Z. ile doğumu yapan ebe S. D.’nin de ifadelerine de yer veriliyor. Doktor A.Z. ifadesinde hasta dosyası mevcut olmadığından doğumun seyri hakkında bir bilgiye sahip olmadığını söylerken, doğumun ebe tarafından yapıldığını belirtiyor. Ebe S. D. ise doğumu hatırlamadığını ancak doğan bebeklerde bütün kontrollerin yapıldığını, anormal bir durum olduğu takdirde bebeğin çocuk hastanesine sevk edileceğini ve o gün böyle bir sevkin yapılmadığını söylüyor.
HASTA DOSYASI ORTADA YOK
Ailenin kararı temyiz etmesinin ardından Danıştay, çocuğun sakat kalmasında hastaya gerekli müdahalenin yapılmamasından kaynaklanan bir tespit bulunmadığı gerekçesiyle maddi tazminat verilmesine hükmederken olayın aydınlatılmasını sağlayacak hasta verilerinin bulunduğu hasta dosyasının muhafaza edilmemesi nedeniyle de maddi tazminatı manevi tazminata dönüştürüyor.
Danıştay’ın kararının ardından AYM'ye başvuran Aktaş ailesi, AYM'den haksızlığın giderilmesi talebinde bulundu.
AYM, AİLENİN BAŞVURUSUNU HAKLI GÖRDÜ
AYM, başvurucuların talebine dönük mahkemenin başlamasından 11 yıl sonra verdiği kararda anne Sanihe Aktaş’ın yapılan tetkiklerde bebeğinin sağlıklı gelişip gelişmediğinin, doktor tarafından muayene edilip edilmediğinin, doğum ağırlığının tespiti konusunda herhangi bir girişimde bulunup bulunmadığının yerel mahkeme tarafından açıklığa kavuşturulmamış olduğu; doğum ağırlığının normal doğum yönteminde bir risk taşıyıp taşımayacağına ilişkin bilginin ise bilirkişi raporunda yer verilmediği gerekçesiyle ailenin başvurusunu haklı görüp tazminata hükmetti.
AYM kararında "Doğum esnasında olduğu kadar doğum sonrasında da normal akışında devam etmeyen her durumdan ilgili doktorun haberdar edilmesi, gerçekleşen olumsuz sonuçların hafifletilmesi için zaruridir. Başvurucuların çocuğunun sol kolunun doğum esnasında sinir zedelenmesi sonucu hareketsiz kaldığı tartışmasız bir olgudur. Çocuktaki bu durumun sağlık personeli tarafından tespit edilmediği, başvurucuların taburcu olduktan sonra rahatsızlığın farkına varıldığı anlaşılmaktadır. Bu şekilde yaşanan gecikmenin tedavi sürecine etkisine dair bilirkişi raporunda bir açıklama yapılmadığı gibi bu hususun araştırılmadığı görülmektedir" dedi.
AYM başvurucuların maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi ile makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiaları kabul ederek Hamdullah Aktaş, eşi Sanihe Aktaş ve kızı Zeynep Aktaş’a, 9 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.