Tiktok'ta 'Biz Türk değiliz, ne mutlu Kürt'üm' demişti, beraat etti

Sosyal medya hesabından 'Ne mutlu Kürt’üm diyene' dediği için 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla yargılanan H.Ç., beraat etti.

Tiktok'ta 'Biz Türk değiliz, ne mutlu Kürt'üm' demişti, beraat etti

Urfa'nın Bozova ilçesinde ikamet eden, 29 Mart 2021’de sosyal medya hesabından "Ne mutlu Kürt’üm diyene" diyen H.Ç., (19) hakim karşısına çıktı. Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nden görülen ilk duruşmada H.Ç. ve avukatı Bekir Benek hazır bulundu.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada söz alan H.Ç., söz konusu TiKToK sosyal medya hesabının kendisine ait olduğunu belirterek, "Bana hakaret ettiler. ‘Ne mutlu Kürt’üm diyene" sesini paylaştım. Suç işleme kastım yoktur, beraatımı talep ediyorum" dedi. Ardından söz alan H.Ç.’nin avukatı Benek, müvekkilinin savunmasına katılarak, "Okunan belgelerden aleyhe olan hususları kabul etmiyoruz, tevsi-i tahkikat talebimiz yoktur" dedi.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Yapılan savunmaların ardından savcılık esas hakkında mütalaasını açıkladı. Mütalaada H.Ç.’nin suç işlediği iddia edilen tarihte çocuk olduğu belirtilerek, hakkında TikTok sosyal medya hesabı üzerinden suç işlediği ihbarı yapıldığı belirtildi. Mütalaada, H.Ç.’nin paylaştığı 13 saniyelik görüntüde "Ne mutlu Türküm diyorsunuz ya biz Türk değiliz, Kürt’üz, ne mutlu Kürt’üm aslan parçası" dedikten sonra, iddianamede yer almayan Kürt sanatçı Axîn Biro’ya ait "Hatin Ref Bi Ref hatin" şarkısını çaldığı iddia edildi. Söz konusu paylaşımı "Devletin egemenlik alametlerini alelen aşağılama" ve "Örgüt propagandası yapma" olarak değerlendiren savcılık, suçların işlediğinin sabit olduğunu öne sürerek, H.Ç.’nin cezalandırılmasını talep etti.

ŞARKI İDDİANAMEDE YOK!

H.Ç., suçlamayı kabul etmeyerek, ceza verilecekse para cezası olarak verilmesini talep etti. Savcılığın esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapan H.Ç.’nin avukatı Bekir Benek, "Mütalaayı kabul etmiyoruz. Dosyadaki gerçeklere aykırı bir mütalaa verilmiştir. İddianamede dosyada olmayan bir şarkı konulmuştur, şarkının tüm sözleri sanki müvekkil tarafından paylaşılmış gibi konulmuştur. Bu hukuka aykırı delildir. Hükme esas alınamaz, o sözlerin hiçbiri 13 saniyelik görüntüde yoktur. Müvekkil 18 yaşından küçük bir çocuktur, Kürtlere dönük çok ağır şeyler yazılması sebebiyle bunun tesiri ve kızgınlığıyla ‘Ne mutlu kürdüm sözünü paylaşmıştır.’ Kürdistan’da suç değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız da televizyonda söyledi, Kürdistan coğrafi bölge adıdır" diye konuştu.

Müvekkilinin tahrik altında paylaşım yaptığını vurgulayan Benek, "Paylaştığı hususta da suç unsuru yoktur. Örgüt propagandası suçunun maddi ve manevi unsurları oluşmamıştır. TCK'nın 29. Maddesi kapsamında tahrik hükümlerinin de uygulanması gerekmektedir. Müvekkilin beraatını talep ederiz" dedi.

BERAAT

Duruşmaya verilen ara ardından mahkeme heyeti, "örgüt propagandası" yaptığı gerekçesiyle verilen hüküm hakkında, "Her ne kadar suça sürüklenen çocuk H.Ç., hakkında üzerine atılı ‘örgüt propagandası yapma’ suçunu işlediğinden bahisle cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de, H.Ç’nin üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olduğu anlaşılmakla beraatına" kararı verdi. Heyet, H.Ç'nin görüntüde "Türk bayrağını yere attığı" gerekçesiyle "Devletin egemenlik alametlerini aşağılama" suçu işlediği, 8 ay hapis cezası ile cezalandırılması kararı vererek, hükmün açıklamasını geriye bıraktı.

sosyal medya türk kürt urfa beraat Adalet