Timur Cihantimur’un avukatlarından 'Türkiye'de iddianame bile hazırlanmadı' savunması
Artı Gerçek - İstanbul’da 1 Mart gecesi ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına yol açan Timur Cihantimur ile kendisini ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili ayrı dosyalar halinde görülen davalarda sona gelindi. Cihantimur, yapılan son karar duruşmasında Yargıç Donald Cabell’in karşısına çıktı. Yargıç, taraflardan en geç bir haftaya kadar son iddia ve savunmalarını mahkemeye yazılı olarak iletmelerini istedi.
Massachusetts eyaletindeki Boston Bölge Mahkemesi’nde 9 Ekim’de Türkiye’ye iade davasının karar duruşmasında yargıç karşısına çıkan anne Tok’un ardından oğlu Timur Cihantimur da hakim karşındaydı. Yargıç Cabell, anne Tok’un son duruşmasında verdiği benzer bir kararı Cihantimur için de verdi. Yargıç Cabell’ın, Cihantimur’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili kararını savunma ve iddia makamının mahkemeye sunacakları son dilekçelerin değerlendirilmesinin ardından yazılı olarak açıklaması bekleniyor.
Cabell’ın daha önce Tok’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili savunma ve iddia makamından yazılı olarak istediği dilekçelerin mahkemeye sunulması için verilen süre ise bugün sona eriyor. VOA Türkçe’nin davayı yakından izleyen hukukçulardan elde ettiği bilgiye göre, daha önce Türkiye’ye iade davasında dosyaları ayrılan ancak aynı yargıcın baktığı iade davasıyla ilgili nihai kararın, hem Cihantimur hem de annesi Tok için aynı anda yazılı olarak açıklanması bekleniyor.
AVUKATLARINDAN 'ABD ANAYASASI'NA AYKIRI' SAVUNMASI
Karar duruşmasında Cihantimur’un avukatları müvekkillerinin Türkiye’ye iade edilmesi halinde bu kararın Amerikan Anayasası’na aykırı olacağını savundu. Avukatları, Cihantimur’un içinde bulunduğu mevcut hukuki durumun sadece bir soruşturmada yer alan “şüpheli” şeklinde olduğunu, bu durumun Türkiye ile ABD arasındaki suçluların iadesi anlaşması kapsamına girmediğini savundu.
'TÜRKİYE'DE İDDİANAME HAZIRLANMADI'
Cihantimur’un avukatı kazanın üzerinden 7 ay geçmesine rağmen Türkiye’de henüz bir iddianamenin bile hazırlanmamış olduğunu vurgulayarak, “İki ülke arasında yapılan anlaşma oldukça açık ve net. Bir Amerikan vatandaşı sadece şüpheli olduğu iddiasıyla iki ülke arasında yapılan bu anlaşmaya göre iade edilemez. İade edilmesi halinde bu karar Amerikan Anayasası’nın açık bir ihlalidir” dedi.
Savcılık ise, Cihantimur’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili daha önceki iddiasını yineleyerek, “Sanığın, Türkiye ve ABD arasındaki ikili anlaşmaya göre iadesi için şartlar yeterince mevcuttur. Cihantimur’un işlediği suçla ilgili iadesi için yeterli deliller Türk hükümeti tarafından sağlanmıştır. Mahkeme Türkiye’ye iade kararını vermeli ve iade kararını ABD Dışişleri Bakanlığı’nın onayına sunmalı” ifadelerini kullandı. (VOA Türkçe)