Torununu Erzincan depreminde kaybeden müteahhidin göçtüğü İzmir'de yaptırdığı bina çöktü
1992 Erzincan depreminde 653 yurttaşımız hayatını kaybetmiş, kentteki büyük yıkımın nedeninin şehirdeki yanlış yapılaşma sonucu olduğu tespit edilmişti.
İzmir'in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde Bayraklı’da yıkılan Emrah Apartmanı'nın ismiyle ilgili dikkat çeken bir detay ortaya çıktı. Binanın müteahhidi Hayati Uzun'un, 1992 yılında Erzincan depreminde torunu Emrah Uzun'u kaybettikten sonra İzmir'in Bayraklı ilçesine taşınıp bu binayı yaptırdığı, torununun ismini de binaya verdiği öğrenildi. Hayati Uzun'un bu depremde de gelini Rabia Uzun ve 2 torununu kaybettiği öğrenildi.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İzmir’e giderek enkaz alanlarındaki incelemesi sonrası yaptığı açıklamada, Erzincan depremi sonrası İzmir’e göç eden bir ailenin enkaz altında olduğunu açıklamıştı. Söz konusu aileye ulaşılırken, 2 çocuk ve annesi hayatını kaybetti. Babanın ise hastanede tedavasi sürüyor.
ERZİNCAN DEPREMİNDEKİ YIKIM SONRASI YAPTIRDIĞI BİNA YERLE BİR OLDU
Seferihisar açıklarındaki depremde Bayraklı ilçesi Mansuroğlu Mahallesi'nde yıkılan 7 katlı Emrah Apartmanı'nın müteahhidi olan Hayati Uzun, 1992 yılındaki Erzincan depreminde torunu Emrah Uzun'u kaybettikten sonra Bayraklı'ya geldiği öğrenildi. Hayati Uzun, burada 2 blok halinde 7 katlı ve 28 daireli bir bina inşa ederek depremde kaybettiği torunu Emrah'ın adını binaya verdi. Hayati Uzun, süreç içinde başka bir yere taşındı, ancak oğlu Bora, gelini Rabia ve çiftin oğlu Hayati Uzun burada yaşamaya devam etti.
DHA’nın haberine göre Emrah Apartmanı, cuma günü meydana gelen depremde tamamen yıkıldı. Dede Hayati Uzun, bu depremde de kendisiyle aynı adı taşıyan torunu Hayati Uzun ile diğer torununu ve gelinini kaybetti. Oğlu Bora Uzun'un ise ağır yaralı olarak hastanedeki tedavisinin sürdüğü öğrenildi.
1992 ERZİNCAN DEPREMİ: BİR KENT YIKILDI
13 Mart 1992’de yerel saatle 19:18'de Erzincan’da 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, 653 yurttaş hayatını kaybetmişti. 8057 binanın hasar gördüğü deprem, Erzurum ve Bingöl’de de maddi hasara sebep oldu. Kamu binalarının da hasar görmesi yardım çalışmalarını yavaşlatmıştı. Yapıların birçoğunun 1939 Erzincan Depremi sonrası 1940’ta çıkarılan deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığı anlaşılmıştı. AFAD'ın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre Erzincan depreminin çok büyük hasara yol açmasının nedeninin, şehrin alüvyon üzerinde kurulmuş olmasından kaynaklı olduğu tespit edilmişti. Bu alanlarda gerçekleştirilen yapılaşmanın sakıncalı olduğu vurgulandı.
#CANLI Artı Tv Muhabiri Eylem Sultan Keleş, depremde yıkılan Emrah Apartmanı önünden son gelişmeleri aktarıyor. https://t.co/GWZVNU7d9c
— Artı TV (@ArtiTV_) November 1, 2020
(HABER MERKEZİ)