TRT'deki torpile yargı zırhı

Savcılık, torpilin 'idari işlem olduğunu' savunup şikayeti reddetti.

TRT'deki torpile yargı zırhı

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), TRT’nin, bir kısım personele ayrıcalık tanıyarak atamalarının farklı kurumlara yapılmasını ve "istihdam fazlası" diye emekli ettiği personelin yerine yüzlerce yeni personel almasını yargıya taşıdı. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sendikanın dilekçesini işleme koymadı. Savcılığın gerekçesinde, TRT’de yaşananların "suça konu teşkil etmeyen idari işlem niteliğinde olduğu" savunuldu.

Haber-Sen, TRT Yönetim Kurulu başkan ve üyeleri hakkında "görevi kötüye kullanmaktan" Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 2 Ağustos'ta yapılan başvuruya, 4 Eylül’de yanıt veren savcılık, "dilekçenin işleme konulmamasına" karar verildiğini sendika avukatı Meltem Salman’a tebliğ etti. Kararın gerekçesinde "Cumhuriyet Başsavcılığının idari işlemlerin yerindeliğini denetlemek gibi bir sorumluluğunun bulunmadığı, ceza hukuku açısından ortada suç teşkil eden bir eylem ve işlemin olmadığı" savunuldu.

AVUKAT: SUÇU KİME ŞİKİKAYET EDECEĞİZ?

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar'a konuşan avukat Salman, TRT Yasası’nda olmamasına karşın 80 personelin "kendi isteği ile istihdam fazlası" yapıldığını ve ataması yapılan diğer 143 personele ise haber verilmeyerek "ötekileştirildiğini" belirtti. Salman, "Kendi isteği ile istihdam fazlası olduğu gerekçesiyle bazı personelin ‘TRT’de iken almış oldukları mali haklarını alarak’ başka kurumlara geçmelerine imkan tanınmasının kamuyu zarara uğrattığı ve görevin kötüye kullanıldığı gerekçesiyle yaptığımız suç duyurusu işleme koyulmadı. Bir idari işlem hukuka aykırılığının yanı sıra suç da teşkil ediyorsa kime şikâyet edeceğiz" diye sordu.

savcılık trt suç duyurusu Torpil Haber Sen