TSK’nın yurt dışı faaliyetleri için ayrılan bütçe yıl ortasında aşıldı
Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) yurt dışındaki faaliyetlerine yönelik harcamalar için 2021 yılı için belirlenen ödeneğin üç katından fazlası yıl ortası itibarıyla aşıldı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarın görüşülecek olan Milli Savunma Bakanlığı 2022 yılı bütçe teklifinin gerekçesinde "dış politika", "ulusal savunma ve güvenlik" ile "yönetim ve destek" programları altında gerçekleştirilecek faaliyetlerin hedefleri açıklandı. Ayrıca programlar itibarıyla yapılan harcamalara ilişkin veriler paylaşıldı. Buna göre Milli Savunma Bakanlığı’nın yurt dışındaki faaliyetlerine yönelik harcamalar için 2021 yılı için belirlenen ödenek yıl ortası itibarıyla büyük oranda aşıldı.
ÖDENEĞİN 3 KATINDAN FAZLASI YIL ORTASINDA AŞILDI
Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre Bakanlığın "Barışı Destekleme ve Koruma" ile "Dost ve Müttefik Ülkelere Güvenlik Desteği" başlıklarından oluşan "dış politika" programı kapsamında 2021 yılı için 211.5 milyon TL başlangıç ödeneği belirlenmesine karşın haziran ayı itibarıyla bu başlıklar için yapılan harcama 750 milyon TL oldu. 2021 yılında "Dış Politika" programı kapsamında belirlenen ödeneğin büyük ölçüde aşılmasına karşın 2022 yılı için "Dış Politika" programının bütçesi 255 milyon TL olarak belirlendi. 2020 yılı için de Milli Savunma Bakanlığı’nın "Dış Politika" programı için 166.4 milyon TL başlangıç ödeneği belirlenmiş, buna karşın aynı yılın haziran ayı itibarıyla bu program kapsamında yapılan harcama 531.9 milyon TL olmuştu.
İŞ BİRLİĞİ YAPTIĞI ÜLKE SAYISINDA REVİZYON
Milli Savunma Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesindeki "Dış Politika" programı altındaki "Barışı destekleme ve koruma" alt programının hedefi "Uluslararası yükümlülükler ve uluslararası politika doğrultusunda yurt dışında gerçekleştirilecek faaliyetler ile barışın yeniden tesisi, korunması ve teknik iş birliğinin sağlanması" olarak belirlendi.
"Barışı Destekleme ve Koruma Harekâtları" kapsamında Türkiye’nin 2020 sonu itibarıyla 10 ülkede faaliyet gösterdiği belirtildi, 2021 yılı sonunda bu sayının 11 olması öngörüldü. Geçen yılki bütçe teklifinin gerekçesinde bu sayının 2022’de 12, 2023’te 15 olması hedeflenirken bu yılki bütçe teklifinin gerekçesinde bu sayının 2022, 2023 ve 2024 yılları için 11’de kalması hedeflendi. Türkiye’nin ‘barışı destekleme faaliyetleri’nin ise "Dünya üzerinde barış ve istikrarın tesisi için imkân ve kabiliyetler çerçevesinde NATO, BM ve AB bünyesinde bulunan ülkelere yapılan faaliyetleri" kapsadığı kaydedildi.
Bakanlığın bütçe teklifinin gerekçesindeki "Dış Politika" programı kapsamındaki "Dost ve Müttefik Ülkelere Güvenlik Desteği" alt programının hedefi ise "Uluslararası politika doğrultusunda ülke sınırları içinde ve yurt dışında gerçekleştirilecek faaliyetler ile teknik iş birliğinin sağlanması ve tecrübe paylaşımı" olarak tanımlandı. 2020 sonu itibarıyla Türkiye’nin askeri yardım ve güvenlik iş birliği yaptığı ülke sayısının 35 olduğu belirtilirken, bu sayının bu yıl sonunda 36 olması öngörüldü. Geçen yılki bütçe teklifinde Türkiye’nin askeri yardım ve güvenlik iş birliği yaptığı ülke sayısının gelecek yıllarda da 35’te kalması öngörülürken bu yılki bütçe teklifinde bu sayının 2022’de 39, 2023’te 42, 2024’te ise 45’e çıkacağı tahmini yer aldı.
BM ve NATO misyonları ile Türkiye’nin ikili antlaşmaları kapsamında Kosova, Bosna Hersek, Somali ve Lübnan ile Libya ve Katar’ın da aralarında bulunduğu ülkelerde TSK birlikleri bulunuyor.