TTB mutasyon sürecini anlattı: Yoğun bakımda yaş ortalaması düştü

TTB: Eskiden virüsün daha çok yaşlıları etkilediğini, gençlerin hastalığı asemptomatik geçirdiğini ve bulaştırıcı olduğunu görüyorduk. Şimdi 40-50 yaşında ölümlerin olduğunu görüyoruz.

TTB mutasyon sürecini anlattı: Yoğun bakımda yaş ortalaması düştü

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Türkiye’de Coronavirus mutasyon analizlerinin haftalık açıklanması gerektiğini belirterek "Sahadan gelen veriler, yoğun bakımda yatanların yaş grubunun düştüğünü gösteriyor. Eğer böyle bir şey varsa, gençlerde mutasyonun virülansı (hastalığa neden olma yeteneği) daha yüksek bir hale mi geldi? Şimdi 40-50 yaşında ölümlerin olduğunu görüyoruz. Bundan böyle yaş gruplarına göre ve bölgesel olarak mutasyon açıklanırsa biz de mutasyonun nasıl etkilediğini görürüz" dedi.

‘VİRÜS BÜYÜK MUTASYON GEÇİRİRSE ARTIK SARSCoV-2 DİYEMEYİZ’

Prof. Dr. Bulut, Türkiye’de mutasyonun gidişatına ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulundu. Mutasyonun bir Türkiye varyantının oluştuğu açıklamalarını değerlendiren Bulut, "Virüsün Türkiye varyantının mutasyon analizini görmeden bir yorum yapılamaz. Ayrı bir varyant mı, Ortadoğu’da görülen bir varyant mı, bunu görebilmemiz için analize bakmamız gerekir" dedi. Virüsün mutasyona uğramasının normal olduğunu aktaran Bulut, "Brezilya’da, Güney Afrika’da, Ortadoğu’da, İngiltere’de ve daha çeşitli yerlerde mutasyonlar olduğunu gördük. Ancak daha bunların aşılamaya veya hastalığın ağırlığına henüz ciddi bir etki ettiğini görmedik. Zaten eğer gerçekten büyük mutasyonlar gerçekleşir ve virüsün yapısı değişirse o zaman bu virüse SARSCoV-2 diyemeyiz, artık farklı bir virüs oluşmuş demektir. SARS-CoV-3 gibi yeni bir virüs ve Covid-21 gibi yeni bir hastalığı konuşmamız gerekir" ifadelerini kullandı.

‘ANALİZLER NEDEN YAYIMLANMIYOR?’

"Türkiye’de mutasyon analizi yayımlanmıyor" diyen Bulut, "Belki incelendiğinde İngiltere’deki ya da Belçika’daki bir varyantı olduğu görülecek. O yüzden bir şey söylenemez" yorumunu yaptı. İngiltere’de haftada bir mutasyon analizi yayımlandığına dikkat çeken Bulut, "Sağlık Bakanlığı neden mutasyon analizlerini yayımlamıyor? Bunun nedeninin Ortadoğu mutasyonlarını gizlemeleri olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl şubat ayında görülen ilk vakanın mart ayına kadar gizlenilmesi gibi" dedi.

‘YOĞUN BAKIMDA YAŞ ORTALAMASI DÜŞTÜ’

İl bazında vakaların açıklanması gibi mutasyonların da açıklanması gerektiğini belirten Bulut, şunları söyledi: "Şimdi okulların açılması da gündemde. Sahadan gelen veriler yoğun bakımda yatanların yaş grubunun düştüğünü gösteriyor. Eğer böyle bir şey varsa gençlerde mutasyonun virülansı daha yüksek bir hale mi geldi? Eskiden virüsün daha çok yaşlıları etkilediğini, gençlerin hastalığı asemptomatik geçirdiğini ve bulaştırıcı olduğunu görüyorduk. Şimdi 40-50 yaşında ölümlerin olduğunu görüyoruz. Bundan böyle yaş gruplarına göre ve bölgesel olarak mutasyon açıklanırsa, biz de mutasyonun nasıl etkilediğini görürüz." diye konuştu.

‘İL BAZINDA MUTASYONLAR AÇIKLANMALI’

İl bazında mutasyonun açıklanmasının salgınla mücadeleyi de kolaylaştıracağını söyleyen Bulut, "Mutasyonlar arasındaki farkı da görmüş oluruz. Hangisi daha ölümcül, hangisi daha ağır biliriz" diye belirtti.

Yoğun Bakım virüs ttb Sağlık Bakanlığı Mutasyon COVID-19 Prof. Dr. Vedat Bulut