TTB’den 'aile hekimi' anketi: Günde 16 bin Covid 19 vakası var

TTB’nin aile hekimlerine yönelik yaptığı ankete göre günde 16 bin vaka var. Bu süreçte her iki aile hekiminden birinin Covid-19 olduğu belirtilirken, acil önlem uyarısı yapıldı.

TTB’den 'aile hekimi' anketi: Günde 16 bin Covid 19 vakası var

Covid-19 pandemisinde yaklaşık iki buçuk yıl geride kalırken, hem dünyada hem de Türkiye'de vaka sayıları yeniden artışa geçti. Uzmanlar, koronavirüs salgınında altıncı dalganın yaşanıyor olabileceğine dikkat çekerken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yayımladığı bayram mesajında, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Omicron varyantına bağlı vakaların arttığını söyledi.

‘VAKALAR ARTIYOR’

Covid-19 verilerini 1 Haziran tarihinden bu yana günlük değil haftalık olarak olarak açıklayan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre vakalardaki artış haziran ayı ortasından bu yana sürüyor.

30 Mayıs ve 5 Haziran arasındaki vaka sayıları 7 bin 322 olarak kayıtlara geçerken, 27 Haziran-3 Temmuz arasında bu sayı 57 bin 113 olarak tespit edildi.

‘GÜNLÜK VAKA SAYISI 16 BİN 838’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği de 396 aile hekiminin katıldığı bir anket yaptı. Elde edilen veriler Türkiye genelindeki artışı doğruluyor.

Anket sonuçları verilerinin ortaya konduğu açıklamada aile hekimlerinin izlem listelerinde ortalama 4,76 Covid tanılı hasta olduğuna dikkat çekilirken, "Bu ortalama sayı 24 bin 762 aile hekimine oranlandığında toplam 117 bin 867 Covid-19 tanılı kişi olduğu belirlenmiştir.

Bu, günlük 16 bin 838 hasta demektir. Eş zamanlı olarak Sağlık Bakanlığı açıklamasında bu sayı haftalık 57 bin ve günlük 8 bin olarak verilmekteydi. Elde ettiğimiz veriler, bakanlığın açıkladığı sayının iki katıdır" ifadelerine yer verildi.

‘TÜM VAKALARIN DÖRTTE BİRİ İSTANBUL’DA’

Açıklamada tüm vakaların dörtte birinin İstanbul’da olduğuna ve bayram tatilinde salgının Türkiye’ye taşındığına da vurgu yapıldı.

Bayram öncesi yapılan ankette İstanbul’da ortalama 8,5 Covid tanılı hasta olduğuna, bunun da günde 4 bin 857 kişiye Covid-19 tanısı konulduğunu gösterdiğine işaret edilen açıklamada,

"Tüm vakaların dörtte biri İstanbul’dadır. HES kodu ve izolasyon uygulaması yokken, toplu taşımada maske zorunlu değilken, bu durum salgının İstanbul’dan tüm Türkiye’ye taşınması demektir. Ankete katılanların üçte biri, Covid-19 hasta sayılarının artmadığını belirtmiştir. Hiçbir önlem alınmadığı için bayram hareketliliği ile bu grubun da hasta sayılarının artması kaçınılmazdır" denildi.

‘100 AİLE HEKİMİNDEN BİRİ BUGÜN COVİD GEÇİRİYOR’

TTB tarafından temmuz ayında aile hekimlerine yapılan ankete göre iki aile hekiminden biri Covid-19 geçirdi. Tüm aile hekimlerinin yüzde 51’inin Covid-19 geçirdiği tespit edilen ankette, Covid-19 geçirenlerin yüzde 54’ünün de son altı ay içerisinde hastalığı geçirdiği ortaya kondu.

Covid-19 tedbirlerinin kaldırılması, sağlık kurumlarında dahi maske ve mesafe tedbirlerinin uygulanmamasının sağlık kurumlarını salgının merkezi haline getirdiği ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Covid-19 geçiren aile hekimlerinin yüzde 4’ünün hastaneye yatarak tedavi ihtiyacı olmuştur. Anketimize yanıt veren aile hekimlerinin yüzde 1,2’si 6 Temmuz günü aktif olarak Covid geçirmektedir. Bu da salgının ne denli hızlı seyrettiği ve tedbirlerin ne kadar aciliyet arz ettiğini göstermektedir. Hasta olan sayısının çokluğunun gösterdiği gibi aile hekimleri Covid-19’a karşı savunmasızdır. Anketimizi yanıtlayan aile hekimlerinin yüzde 94’ü en son aşısını 3-12 ay önce olmuştur. En son aşı dozunun üzerinden 6 ay geçen aile hekimi oranı yüzde 72’dir. Aile hekimlerinin yüzde 99’u aşı olmuştur. Ancak son aşı dozunun üzerinden geçen süre aşı ile koruyuculuk imkânını da azaltmaktadır."

‘DERHAL MASKE VE MESAFE TEDBİRLERİ UYGULANMALI’

TTB, tüm bu verilerden yola çıkarak acil alınması gereken sekiz önleme şu şekilde sıraladı:

1. Günde 16 bin yeni vaka ve artan salgın dalgasında maske ve mesafe tedbirleri derhal uygulanmalıdır.
2. Covid-19 için bağışıklama kampanyası oluşturularak sağlık çalışanları, 50 yaş üstü yurttaşlar, Covid-19 için riskli kronik hastalar ve daha önce hiç aşılanmamış özellikle 12 yaş altı da dahil tüm bireyler başta olmak üzere toplumun aşılanması sağlanmalıdır.
3. Sağlık kurumlarında bekleyen hasta sayısı azaltılmaldır.
4. Sağlık kurumları başta olmak üzere tüm kapalı alanlarda maskesiz girişe izin verilmemelidir.
5. Sağlık çalışanlarına maske, temizlik malzemesi gibi koruyucu malzemeler derhal sağlanmaldır.
6. HES kodu, hasta ve temaslı takipleri ile sağlıklı kişilerden uygun koşullarda ayırma, filyasyon uygulamasına derhal başlanmalıdır.
7. Test yapma konusunda isteksizlik son bulmalı Covid-19 test merkezleri ve hızlı test uygulaması derhal başlamalıdır.
8. Sağlık çalışanlarının korunması için tüm sağlık çalışanlarına hızlı test temin edilmelidir.

ttb Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca COVID-19