Türk-İş Başkanı Atalay: Krizden çıkış yolu, çalışanların hak kayıplarında aranmamalıdır

'Yeni Ekonomi Programı' işçi konfederasyonları tarafından eleştirilmeye devam ediyor.

Türk-İş Başkanı Atalay: Krizden çıkış yolu, çalışanların hak kayıplarında aranmamalıdır

ARTI GERÇEK- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nda kıdem tazminatını imkansız hale getirecek, esnek çalışma modelleri öne sürülmüştü. Salgında da gündeme gelen fakat DİSK ve Türk-İş’in tepkisini çeken hak gaspları bu kez YEP içerisine dahil edilmiş oldu.

DİSK konuya dair değerlendirmesini Perşembe günü yaparken, Türk- İş Başkanı Ergün Atalay’da konuya dair görüşlerini yazılı açıklamayla duyurdu.

Kayıtdışı çalışmaya ve örgütsüzlüğe dikkat çeken Atalay, "Çalışanların yüzde 87’sinin örgütsüz, yaklaşık yüzde 34’ünün kayıtdışı olduğu ülkemizde bu sorunların çözülmeden çalışma hayatında esnek bir düzene geçilmesi iş barışını olumsuz yönde etkileyecektir" dedi.

2021-2023 dönemini kapsayan programda işsizliğin azaltılıp, istihdamın vaat edilmesinin çalışanların haklarının alınarak gerçekleşemeyeceğini belirtten Atalay, "Türkiye’nin gündeminde Kovid-19 salgını sonrası ekonomik ve sosyal açıdan toparlanma ve olumsuz şartların ortadan kaldırılması bulunmaktadır. Çalışanlar açısından iş ve gelir güvencesi öncelikli konudur. İşsizliği önlemek ve istihdamı artırmak için uygulanması öngörülen tedbirlerin işçilerin haklarını yeniden tartışmaya açmaması beklenmektedir" ifadelerini kullandı.

‘KIDEM TAZMİNATI VE SOSYAL GÜVENLİĞİN HAKKININ KORUNMASI TEMEL İLKEMİZDİR’

İstihdam Kalkanı Paketi adı altında YEP’de yer alan tedbirler arasında, "25 yaş altı gençler ile 50 yaşın üstünde olan çalışanların istihdam edilebilirliklerini kolaylaştırmak için daha esnek koşullar sağlanması" öngörüldüğüne dikkat çeken Atalay, "Esneklik konusu öncelikle işçi-işveren arasında sosyal diyalogla görüşülmesi gereken konular başındadır. Bu konuda bazı ortak ilkelerin ve ortak yaklaşımların belirlenmesinin önemi bulunmaktadır. Bunların başında da iş mevzuatında yıllardır var olan işçi haklarında geriye gidişin olmamasıdır. Kıdem tazminatı ve sosyal güvenlik hakkının korunması temel ilkemiz olacaktır" dedi.

‘İŞ BARIŞINI OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİR’

Atalay açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Kovid-19 salgını nedeniyle ekonomik krizin yaşandığı çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye’de de en önemli sorun, bu kriz ortamında çalışanların işinin korunmasıdır. Daha fazla ve daha iyi iş sağlamak konusunda var olan sıkıntılar salgın döneminde yaygınlaşan işsizlik ve yeni iş imkanları sağlanmasında yaşanan sıkıntıyla giderek zorlaşırken, krizden çıkış yolu çalışanların hak kayıplarında aranmamalıdır. Çalışanların yüzde 87’sinin örgütsüz, yaklaşık yüzde 34’ünün kayıtdışı olduğu ülkemizde bu sorunların çözülmeden çalışma hayatında esnek bir düzene geçilmesi iş barışını olumsuz yönde etkileyecektir.

Ulusal ekonomilerin, işletmelerin varlığını sürdürmesi ve büyümesi düşük işgücü maliyeti ve dolayısıyla işgücü piyasasının daha da esnekleştirilmesi politikalarıyla başarılı olamaz."

türk işçi kıdem tazminatı esnek çalışma Ergün Atalay YEP