Türkiye ile Libya arasında hidrokarbon için mutabakat muhtırası imzalandı

Türkiye ile Libya arasında hidrokarbon için mutabakat muhtırası imzalandı
Atina-Ankara hattında ve Libya içinde gerilim yaratan deniz yetki alanları anlaşmasının ardından, Türkiye ile Trablus merkezli Libya hükümeti arasında hidrokarbon için mutabakat muhtırası imzalandı. Tobruk'taki Temsilciler Meclisi anlaşmaya tepkili.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını duyurdu. Çavuşoğlu, "Bugün inşallah gaz alanında da bir mutabakat muhtırasını imzalayarak dönmüş olacağız" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ile birlikte Libya'ya giden Çavuşoğlu, "Libya'nın istikrarına desteğimizi yinelemek için Trablus'tayız. Bunun göstergesi olarak geniş bir heyet ile geldik" dedi.

İki ülke arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını açıklayan Çavuşoğlu, "Bugün inşallah gaz alanında da bir mutabakat muhtırasını imzalayarak dönmüş olacağız" diyerek bu anlaşmanın enerji bakanları arasında müzakere edildiğini belirtti.

Türkiye ile Libya'nın 2019'da imzaladığı Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması, komşu Yunanistan'ın yanı sıra Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır ve İsrail'in tepkisini çekmişti. Anlaşma o dönem, Libya'da Trablus merkezli, Türkiye destekli hükümet ile General Hafter'i destekleyen Tobruk parlamentosu arasında da kriz yaratmıştı.

Çavuşoğlu ise bugün Trablus'ta yaptığı açıklamada deniz yetki anlaşmasının "iki egemen ülke arasında imzalandığını" belirterek, "Bu anlaşma yürürlükte olan bir anlaşmadır. Hem Türkiye hem Libya böyle bir anlaşmayı imzaladığımızı BM'ye bildirmiştir. BM bir onay mekanizması değildir Biz Türkiye olarak bildirimde bulunduk. Kıta sahanlığımızın sınırlarını da BM'ye kaydettirdik. Şimdi Libya'nın yapması gereken kendi alanlarını belirleyerek bunu BM'ye kaydettirmektir" ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz konferansı" teklifinde bulunduğunu da belirterek Çavuşoğlu, "AB'den olumlu yanıt bekliyoruz" dedi.

LİBYA İÇİNDE KRİZ GECİKMEDİ

Öte yandan, Tobruk'ta bulunan Trablus hükümetini meşru görmeyen Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih'ten tepki gecikmedi. Mısır'ın müttefiki olarak görülen Salih, mutabakat muhtırasının "yasadışı olduğunu çünkü yetkisi olmayan bir hükümet tarafından imzalandığını" söyledi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar