Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkilileri adliyede 10 dakika kaldı: 'Soruşturmanın usulüne aykırı'

Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkilileri adliyede 10 dakika kaldı: 'Soruşturmanın usulüne aykırı'
41 işçinin öldüğü maden katliamıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında adliyeye gelen TTK yetkililerinin 10 dakika kalması tepkilere neden oldu. Hukukçular, soruşturmanın hukuka aykırı olduğunu belirterek açıklama yapılması gerektiğini vurguladı.

Artı Gerçek- Amasra’daki maden katliamına ilişkin soruşturma sürerken önceki gün Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi İş Güvenliği Daire Başkanı Faik Ahmet ve TTK Amasra Müessesesi Müdürü Cihat Özdemir, Amasra Adliyesi’ne geldi.

TTK resmi aracıyla gelen Özdemir ve Sarıalioğlu, adliyede yaklaşık 10 dakika kaldıkları kaldı. Hukukçular soruşturmanın hukuka aykırı olduğunu belirtti. Kamuoyuna açıklama yapılması gerektiğini vurgulayan hukukçular, “delillerin karartılması tehlikesinin bulunduğunu ve delillerin bir an önce zapt altına alınması gerektiğini defalarca bildirdik” dedi.

Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarından Tamer Doğan, “Bu durum kurum yetkililerinin de şüpheli olma olasılığı yüksek olduğu için soruşturmanın salahiyeti açısından sakıncalı” ifadelerini kullandı.

‘HUKUKA AYKIRI’

Doğan, Ceza soruşturması ve kovuşturması açısından da usule aykırıdır. Katliamın üzerinden 11 gün geçmesine karşın dosyada hâlâ şüphelilerin belli olmaması, şüpheli ifadelerinin alınmaması ve kurum yetkililerin adliyeye resmi araçla gelip gitmesi de hukuka aykırıdır” diye konuştu.

‘DELİLLERİN BİR AN ÖNCE ZAPT ALTINA ALINMASINI GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİK’

Bağımsız Maden İş Sendikası avukatlarından Yağız Timoçin ise “Katliamın sabahından itibaren birçok avukat ile beraber delillerin karartılması tehlikesinin bulunduğunu ve delillerin bir an önce zapt altına alınması gerektiğini defalarca bildirdik” dedi.

‘KAMUOYUNA AÇIKLAMA YAPILMALI’

Timoçin, şunları söyledi: “Bu şekilde bir risk devam ederken şüpheli sıfatını taşımaya en müsait olan kurum yöneticilerinin adliyede kimler ile ne görüştüğünü, savcılık ile görüştüyse Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki hangi usul ve esasa göre bu görüşmeyi gerçekleştirdiğini ve neden hemen adliyeden ayrıldıklarının bilgisinin taraflara, vekillerine ve kamuoyuna açıklanması gerekmektedir.” (Kaynak)

Öne Çıkanlar