Türkiye toprakları yüzde 80 oranında çölleşme riskiyle karşı karşıya: Arazi tahribatları uyarısı

TEMA Vakfı Başkanı Ataç ‘Gelecekte kuraklık, su sıkıntısı ve gıda krizi ile yüz yüze kalmamak için vakit kaybetmeden arazi tahribatının önlenmesi çok önemli’ uyarısında bulundu.

Türkiye toprakları yüzde 80 oranında çölleşme riskiyle karşı karşıya: Arazi tahribatları uyarısı

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, arazi tahribatlarının kritik önemde olduğunu belirterek, bozulan ekosistemleri sağlığına kavuşturmanın çocuklara ve gelecek kuşaklara karşı borç olduğunu belirtti. Türkiye topraklarının yüzde 80 oranında çölleşme riski taşıdığını söyleyen Ataç, "Dünyada her 1 dakikada 3.5 futbol sahası orman yok ediliyor, her yıl 12 milyon hektar tarım arazisi bozuluma uğruyor" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından her 17 Haziran’da kutlanan Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nün bu yılki teması tahrip olmuş arazileri sağlığına kavuşturacak restorasyon çalışmaları olarak belirlendi. Bozulan ekosisteme karşı uyarılarda bulunan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç tarım arazilerinin yüzde 23’ünün verimliliğini kaybetmiş durumda olduğunu belirterek uyarılarda bulundu. Arazi tahribatlarının kritik önemde olduğunun altını çizen Ataç, "Dünyamız küresel ısınma, biyolojik çeşitlilik kaybı, gezegendeki azot ve fosfor döngüsünde sürdürülebilirlik eşiklerini çoktan aştı" ifadelerini kullandı.

‘DÜNYAMIZ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EŞİKLERİNİ ÇOKTAN AŞTI’

Milliyet’e konuşan Ataç, "Bugünkü üretim ve tüketim anlayışıyla 2030 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak mümkün değil" diye belirterek şu uyarıları yaptı:

"İnsanların tüketimini karşılamak için 1.6 büyüklüğünde bir dünya gerekli. Arazi tahribatı, deniz ve kara ekosistemleri dahil tüm ekosistemleri etkiliyor. Dünyamız küresel ısınma, biyolojik çeşitlilik kaybı, gezegendeki azot ve fosfor döngüsünde sürdürülebilirlik eşiklerini çoktan aştı. Gelecekte kuraklık, su sıkıntısı ve gıda krizi ile yüz yüze kalmamak için vakit kaybetmeden arazi tahribatının önlenmesi çok önemli."

‘MİLYONLARLCA HEKTAR TARIM ALANI YOK OLDU’

Kentleşme, alt yapı yatırımları gibi nedenlerle 3.5 milyon hektar tarım toprağının yok olduğunu söyleyen Ataç, tarım alanlarının yüzde 39’u ve mera alanlarının yüzde 54’ünün erozyon tehlikesi altında olduğuna dikkat çekti.

tema arazi tahribat Ekosistem kuraklık çölleşme gıda krizi