Türkiye Twitter'ı 'yasaklama şampiyonu'

Türkiye Twitter'ı 'yasaklama şampiyonu'
Türkiye, sosyal medyanın başını çeken paylaşım sitelerinden Twitter'da, ‘yasaklama şampiyonu' oldu. Listede Türkiye'yi, Fransa, Rusya, Almanya ve Endonezya...

Türkiye, sosyal medyanın başını çeken paylaşım sitelerinden Twitter'da, ‘yasaklama şampiyonu' oldu. Listede Türkiye'yi, Fransa, Rusya, Almanya ve Endonezya izledi.

GÜNCEL – Twitter, bu yıl onuncusunu yayınladığı ve geçtiğimiz yıla dönük Şeffaflık Raporu'nda, Türkiye'nin en çok hesap kapatılması isteğinde bulunan ülkeler içinde başı çektiğini, son 6 ay içinde Türkiye'den 3 bin 76 hesabın kapatılması için Twitter'a başvuru yapıldığını açıkladı.

Tutuklu gazeteci sayısı ve hak ihlalleri konularında dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alan Türkiye, Twitter yasağında da dünyada birinci sırada yer aldı. Twitter’in yayınladığı Şeffaflık Raporu’na göre Türkiye, 2016’nın ikinci yarısında hesap kapatma talebinde dünyada liderliğini korudu.

Twitter’in resmi internet sitesinde yayınlanan rapora göre, bu dönemde Türkiye’den 3 bin 76 hesap kapatma talebi iletilirken, Türkiye’yi 1334 talep ile Fransa takip etti. Rusya’dan 522, ABD’den ise 103 kapatma talebi geldi. Türkiye’den gelen taleplerin 844’ü doğrudan mahkeme kararı, 2 bin 232 talep ise hükümet veya emniyet yetkilileri tarafından iletildi. Türkiye’nin talebi doğrultusunda Twitter, 290 hesabı kapattı, 489 Twitter mesajını da sildi.

TALEP SAYISI 13 BİN 22

Raporda, Türkiye’den 1368 ayrı içeriğin kaldırılması talebi geldiği, bunlardan 414’nün yerine getirildiği belirtilirken, içerik kaldırma taleplerinin bombalı saldırılar ve darbe girişimine ilişkin olduğu, özellikle saldırı sonrası kanlı görüntüleri içeren fotoğrafların paylaşıldığı içeriklerin kaldırıldığı kaydedildi.

BASIN İLE İLGİLİ 88 TALEPTEN 77'Sİ TÜRKİYE'DEN

Gazeteciler ve basın kuruluşlarının onaylanmış hesaplarıyla ilgili dünya genelinde gelen 88 talepten 77’sinin Türkiye’den geldiğini açıklayan Twitter, basın özgürlüğü kapsamında değerlendirildiği gerekçesiyle bu konuda genellikle herhangi bir işlem yapmadıklarını belirtti. Buna rağmen onaylı gazeteci ve basın kuruluşu hesabından atılan 15 tweet silindi, 14 hesap da kapatıldı. Kararın gerekçesi olarak mahkeme kararları gösterildi.

Twitter, dünya genelinde ise radikalizm ve terörle mücadele kapsamında 376 bin 890 hesabın kapatıldığını duyurdu.

Öne Çıkanlar