Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: 'Amerikalı Alpaslanlar uzaya çıkıyor' ya da 'Rus Cacabeyler' diyemeyiz
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, astronot ve kozmonot yerine önerilen Türkçe özel isimleri yerinde bulmadı.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısı’nda açıkladığı hedefler hakkında açıklamalarda bulundu.
DHA’ya konuşan Yıldırım, insan kaynağının uzay çalışmalarında en önemli faktörlerden biri olduğunu belirterek, "Ülkemiz bu konuda belli bir kaynağa sahip ama ileri ülkelerden çok geri durumda. Bunu hızla toparlamamız lazım. Bizim ise zamanımız yok, biz çok hızlı hareket etmek zorundayız. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı hedefler, ciddi, agresif, önemli hedeflerdir. Uzun dönemde 10 bin civarı bir uzmana ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
'2023'TE BAYRAĞIMIZ AY'A İNECEK'
Yıldırım, asıl hedeflerinin 2028 yılında aya gezen araç ile inerek bilimsel çalışmalar yapmak olduğunu belirtti. Yıldırım, "2023 hedefi bunun hem bir provası, bir tecrübe kazanma misyonu olacak. Bayrağımızı sembolik olarak aya ulaştırmış olacak. 2023'te yapacağımız sadece bir aracın yerli bir motorla, aya ulaşması olacak. Bayrağımızı götürecek aya sert bir iniş yapacak. Sert inişten kastımız, hafif bir çarpmadır" dedi.
'ÖZEL İSİMLER YERİNDE DEĞİL'
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine astronot ve kozmonot yerine önerilen 'Cacabey', 'Ali Kuşçu' gibi isimleri yerinde bulmadığını dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:
"Türk Dil Kurumu Başkanımız ziyaretimize gelmişti. Başkan beyle şunda mutabık kaldık; özel isim kullanılması doğru değil. Eğer bunu astronot yerine kullanacaksak; astronot sadece Türk olmayacak. Amerikalı astronot da olacak. Yarın, 'Amerikalı Alpaslanlar uzaya çıkıyor' dediğimiz zaman yanlış olur. Ya da 'Rus Cacabeyler' dediğimiz zaman olmayacaktır. Bu sefer insanlar yine astronot ismini kullanmaya devam edecek. Astronot bir cins isimdir, bir cins isim olarak bir teklif bulunması doğrudur. Özel isimler bence yerinde değil."
Önerilen isimler arasında kendisine yakın gelen bir öneri olmadığını belirten Yıldırım, Özbeklerin 'fezagir' dediğini anlatarak, "Bir anket çalışması yapılabilir. En son kararı da Sayın Cumhurbaşkanımız verecektir. Ama benim gönlümde bu veya buna benzer kelime var. İçinde feza geçebilir. Gök de geçebilir" diye konuştu.
Yıldırım, bütçe konusunda ise "38 milyon devlet bütçesinden verilen bir paydır ama birçok kurumdan aldığımız katkı paylarımız var. Sadece bunlara baktığınız zaman Uzay Ajansı'nın bütçesi 50 milyon doların üzerine çıkıyor. Bu çok büyük para değil doğru, bana sorsanız ben milyar dolar isterim ama ülkemizin şartları da belli. Ay hedefi gibi, astronot göndermek hedefi gibi, BKZS gibi büyük projelerde bunların hepsinde projelerin kendi bütçeleri olacak. Uzay Ajansı bütçesinden karşılanma zorunluluğu yok" diye konuştu.