'Türkiye’de gençlerin yüzde 30’u pandemide ruh ve akıl sağlığını kaybetti'
‘Gençlerin bu ülkede hayal kurabilmelerini istiyorsak burs, yurt, sosyal devlet, erişilebilir sağlık hizmeti, iyi eğitim ve özgürlükten başka çaremiz yok.’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, pandemi döneminde gençlerle ilgili görüşmelerini anlatarak "Gençler; bu dönem eğitimden hiç verim almadıklarını, ekonomik ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyduklarını söylüyor" aktarımında bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, OECD’nin son araştırması hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
- Gökçe Gökçen
‘SORUNLARIN DAHA AĞIR BOYUTLARIYLA KARŞILAŞTILAR’
Gökçen, "Pandemi, dünyada halkın yarattığı zenginliğin nasıl paylaşılacağını tekrar tartışmaya açtı. Varlıklı olanların daha da zenginleştiği, desteğe ihtiyacı olanların yalnız bırakıldığı bir sistemde toplumun tamamının korunamadığını ve bu düzenin sürdürülebilir olmadığını bir kez daha gördük. Türkiye’de ise her alanda yaşanan sorunların daha ağır boyutlarıyla karşılaşanlar yine gençler oldu" dedi.
‘SOSYAL DESTEKTEN MAHRUM BIRAKILDILAR’
Gökçe Gökçen, "İlk haftalarda herkesin hazırlıksız olduğu sürecin ardından diğer tüm devletler kriz planı yaparken Türkiye’de hükümet, vatandaşlarını korumak yerine vaka sayılarıyla oynamakla meşgul oldu. 20 yaş altı gençlere ve çocuklara uygulanan uzun süreli ve ne bilimsel ne de hukuki olan sokağa çıkma yasağının yanında tedbirlerin dahi gevşetildiği dönemlerde üniversiteler de uzun süre tamamen kapalı kaldı. Bu durum, gençlerin sosyalleşmeye ve ekonomik desteğe en çok ihtiyaç duydukları dönemde eve kapanarak psikolojik açıdan da zorlanmalarına yol açtı. Ailesinden ekonomik bağımsızlığını elde edemeyen ve ihtiyaç duymasına rağmen sosyal destekten mahrum bırakılan gençler, ya kendilerini ailelerine borçlu hissetti, ya da yaşam tarzlarına ve kimliklerine baskı uygulanan çevrede hapis kaldı" ifadelerini kullandı.
‘MİLYONLARCA GENCİN NE KADAR YALNIZ BIRAKILDIĞININ KANITI’
Gökçen, "Bu dönemde bu sorunu yaşayan yüzlerce gençle bir araya geldik. Bir gencin bana anlattığı şu cümleleri yaşıtları da onayladı: ‘Devlet herhangi bir planlama yapmazken herkes bizim son derece disiplinli ve planlı olmamızı, hiçbir olumsuzluktan etkilenmememizi, bir robot gibi çalışmamızı ve duygularımızı bastırmamızı bekledi. Bizim endişelerimiz, hayat kaygılarımız, geleceğimizi tasarlayabilmek için kendimizi tanıma ihtiyacımız yokmuş gibi davranıldı.’ Tam da bu sözler, bir kesimin beş maaş alabildiği bir düzende milyonlarca gencin ne kadar yalnız bırakıldığının kanıtıydı" dedi.
‘ÖZGÜR VE KENDİ KARARLARINI VEREBİLEN BİREYLER OLARAK YETİŞEBİLMELİLER’
Gökçen, "Bütün fırsatların kimlere sağlandığını gören gençler, buna rağmen zor bir dönemden geçildiği için bazı sorunları içine attıklarını ve derin yoksulluğu yaşayanların sorunlarının öncelikli olduğunu söyledi bizlere. Oysa iş yerinde yalnızlaştırılan, öğrencilik hayatını yaşayamayan, geleceğini göremeyen gençlerin fiziksel sağlığı olduğu kadar ruh sağlığı da önemli. OECD’nin araştırmasına göre Türkiye’de gençlerin yüzde 30’u bu dönemde ruh ve akıl sağlığını kaybettiğini ifade ediyor. Üstelik genç kadınlar, genç erkeklere göre bu sorunu da diğer sorunlarda olduğu gibi çok daha yoğun yaşıyor. Ücretsiz psikolojik destek, karşılıksız burs, yoksullukla mücadele için aile destekleri sigortası ve genç kadınların güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ne lüks, ne de fazla bir talep. 18 yaşını geçmiş kişilerin hayata özgür ve kendi kararlarını verebilen bireyler olarak yetişebilmeleri tüm toplumun faydasına olacak. Gençlerin bu ülkede hayal kurabilmelerini istiyorsak burs, yurt, sosyal devlet, erişilebilir sağlık hizmeti, iyi eğitim ve özgürlükten başka çaremiz yok" ifadelerini kullandı.
OECD ARAŞTIRMASI:
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) gençlerin pandemide yaşadığı ekonomik sorunları merceğe alan son araştırması, Türkiye’de 4 gençten 3’ünün ekonomiye dair endişe içinde olduğunu ortaya koydu. Gençlerin yüzde 65’i pandemide hanesinde bir iş kaybı olduğunu söyledi.
OECD’nin son araştırması Türkiye'de gençlerin yüzde 70'inin ekonomik endişe içinde olduğunu ortaya koydu. Araştırmada gençlerin en çok ekonomik sorun yaşadığı ülkeler ise şöyle sıralandı: Şili, Meksika, Slovenya ve Türkiye.
‘TÜRKİYE'DE 4 GENÇTEN NEREDEYSE 3'Ü ENDİŞELİ’
Araştırmada gençlere "Ailenizin ve kendinizin ekonomik durumuna dair az veya çok endişeniz var mı" diye soruldu. Türkiye'de 4 gençten neredeyse 3'ü "Evet, endişeliyim" yanıtı verdi. Araştırmada, evlerinde en az finansal sorun yaşandığını söyleyen gençlerin ise Avusturya, Fransa, Almanya ve Hollanda'da (Yüzde 20'den daha az) yaşadığı ortaya çıktı.
‘TÜRKİYE’DE İŞ KAYBI YÜZDE 25 ORANINDA’
Araştırmada iş kayıpları da mercek altına alındı. Buna göre Türkiye'de gençlerin yüzde 65'inin evinde pandemi başladığından bu yana bir iş kaybı yaşandı. Türkiye bu oranla araştırmada yer alan 25 OECD ülkesi içinde Estonya ve Meksika ile ilk 3'te yer aldı.
‘YÜZDE 30 BU SÜREÇTE AKIL VE RUH SAĞLIĞINI KAYBETTİ’
Türkiye'deki gençlerin yüzde 30'u bu süreçte akıl ve ruh sağlığını kaybettiğini belirtirken Türkiye bir tek bu alanda OECD ortalamasının altında kaldı. OECD içinde pandemi sürecinde genç kadınların akıl sağlığının erkeklere oranla çok daha fazla bozulduğu verisi de dikkat çekti.
‘ÜÇ GENÇTEN BİRİNİN FİNANSAL SIKINTI İÇİNDE’
OECD'nin 18-29 yaş arası gençlerin katılımı ile yaptığı araştırmaya göre pandemide gençler ağır bir işsizlik baskısı altına girdi. İş kayıpları ile artan ekonomik sıkıntılar gençleri ciddi bir şekilde endişelendiriyor. Araştırmada özellikle düşük sosyal sınıflardaki genç insanların ağır bir şekilde etkilendiğini ortaya koyan araştırmaya göre bu kesimden her 5 gençten biri iş kaybına uğradığını söylerken, orta sınıfta bu oran 8'de 1'e düşüyor. Global araştırmada üç gençten birinin finansal sıkıntı içinde olduğu ortaya konuyor.