‘Türkiye’de ne zaman patlayacağı belli olmayan bir atom bombası var’

Milletvekili Antmen, 'Her gün yeni ihmal, tehlike haberi alıyoruz. Reaktör patlarsa bedelini yapanlar değil, yananlar ödeyecek' diye uyardı.

‘Türkiye’de ne zaman patlayacağı belli olmayan bir atom bombası var’

Mersin'de tüm tepkilere rağmen yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali, beton zemininde oluşan çatlakların dolgu yapılarak giderilmesi tartışmasıyla yeniden gündeme geldi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, tüm dünyada ses getiren Çernobil dizisinin afişini değiştirerek Akkuyu'ya uyarladı.

‘HER GÜN YENİ BİR İHMAL VE TEHLİKE HABERİ GELİYOR’

Antmen, "Mersin Akkuyu'da her gün yeni bir ihmal, tehlike haberi alıyoruz. Nükleerin kendisi zaten büyük bir felaket iken liyakat yerine tarikat diyen bu iktidar anlayışla Mersin'e Nükleer Santral yapmak Türkiye'ye ne zaman patlayacağı belli olmayan atom bombası bırakmak demek" dedi.

Çernobil dizisinin Çernobil'de yaşanan nükleer felaketi anlattığını hatırlatan Antmen, "Dönemin iktidarına ve sorumlularına dizi içinde yer verilmiş. Allah korusun, yıllar sonra da Mersin Akkuyu'da yaşanabilecek bir nükleer felaket sonrası, bu defa da Akkuyu diye bir dizi yapılır mı? Gelecek kuşaklar cennet Mersin'in nasıl cehenneme döndüğünü mü izleyecek?" diye sordu.

‘YAPANLAR DEĞİL YANANLAR ÖDEYECEK, MERSİN ÇERNOBİL OLMASIN,

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre Antmen, "Akkuyu'da reaktörün oturacağı alan iki kere yıkıldı. Akkuyu Nükleer santralinden vazgeçmek için daha ne bekleniyor? Akkuyu'da reaktör patlarsa bedelini yapanlar değil, yananlar ödeyecek. Bu projeyi durdurun, ileride bir gün yaşanan facianın dizisi çekilmesin, Mersin Çernobil olmasın" dedi.

ÜNLÜ DİZİNİN AFİŞİNİ BÖYLE DEĞİŞTİRDİ

CHP'li Antmen, dizinin afişini değiştirerek santralin inşaatının durdurulmasını istedi.
‘Türkiye’de ne zaman patlayacağı belli olmayan bir atom bombası var’ - Resim : 1

ÇERNOBİL FELAKETİ NEDİR?

26 Nisan 1986 gecesi Ukrayna ve Belarus sınırında bulunan Çernobil nükleer enerji santralinin dördüncü reaktöründe meydana gelen patlama, 20. yüzyılın en büyük nükleer kazası olarak kayda geçti. Patlama sonucunda açığa çıkan radyasyon Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının toplamından 200 kat fazlaydı.

Çernobil patlaması sonrası ilk olarak 237 temizlik işçisinin akut radyasyon sendromu yaşadı. Bunlardan 28'i 1986'da, 19'u da 1987-2004 arasında hayatını kaybetti.

Patlamaya en yakın yerleşim merkesi Pripyat kentiydi. Ukrayna’da, Beyaz Rusya sınırına 7 km, başkent Kiev’e 130 km mesafede, Çernobil’e 3 km uzaklıkta bulunan kentte yaşayanların çoğunluğu santralde çalışıyordu. Pripyat’ın nüfusu 16 bini çocuk olmak üzere 45 bindi.

Pripyat 27 Nisan’da boşaltıldı. Santralın çevresinde halen yasak bölge olan 30 km çapındaki alanda bulunan 76 yerleşim yerinde ise 130 bin kişi yaşıyordu. Patlamadan sonraki 10 gün içinde bu alan boşaltıldı. Kaza nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanların toplam sayısı 400 bine yakın.

Nükleer sızıntıdan etkilenen alanın büyük bölümü hâlâ yarı ömrü 30 yıl olan Sezyum-137 kirliliği altında. Ağır düzeyde radyoaktif Sezyum-137 kirlenmesine uğrayan alan 150 bin kilometre kareye yakın. (Türkiye yüzölçümünün yaklaşık beşte biri). Beyaz Rusya’da tarım arazisinin yüzde 22’si, ormanların yüzde 21’i radyoaktif kirlenmeye uğradı.

chp mersin çernobil Akkuyu Nükleer Santrali Alpay Antmen