Türkiye'de üniversite mezunlarının işsizlik oranı ilkokul mezunlarından daha yüksek
Türkiye, baraj puanının olmadığı bir üniversite sistemine geçiş yapacakken Eurostat'ın 2020 verileri üniversite mezunlarının karşı karşıya kaldığı karamsar tabloyu gözler önüne seriyor.
Türkiye, baraj puanının olmadığı bir üniversite sistemine geçiş yapacakken Eurostat'ın 2020 verileri, Türkiye'nin geleceğine yönelik tabloyu gözler önüne serdi. Yeni sistem henüz yürürlüğe girmediği halde Türkiye'deki üniversite mezunlarının işsizlik oranının ilkokul mezunlarının işsizlik oranının üstünde seyrediyor.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ ORANI AVRUPA'DA BİRİNCİ
Türkiye, nüfusa göre üniversite öğrenci oranı Avrupa’da birinci sıradayken, bu durum beraberinde işsiz üniversite mezunu sorununu getiriyor.
Avrupa İstatistik Ofisi’nin 2020 verileri, Türkiye’de ilkokul ve üniversite mezunlarının işsizlik oranlarını karşılaştırdı. Oranlar, Türkiye’yi Avrupa’da yine olumsuz bir konuda özel bir ülke statüsüne getirdi. Eurostat verilerine göre Türkiye’de üniversite mezunlarının işsizlik oranı, ilkokul mezunlarının işsizlik oranından daha yüksek.
Türkiye, üniversite mezunlarının işsizlik oranının ilkokul mezunlarından daha yüksek olduğu tek ülke.
AVRUPA ÜLKELERİNDE DURUM TAM TERSİ
Eurostat verilerine göre 20-64 yaş arası nüfusta Türkiye’de üniversite mezunlarının işsizlik oranı %12,7 seviyesinde. İlköğretim veya daha düşük seviyede eğitime sahip olanlarda ise işsizlik oranı %12,6 ile bu oranın altında. Avrupa ülkelerinin geri kalanına bakıldığındaysa bu oranın tam tersi olduğu rahatlıkla görülebiliyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde 2019 yılı ortalamasına göre üniversite mezunlarında işsizlik oranı %4 seviyesinde. Bu oran, ilköğretim mezunlarındaysa %12,4. Aradaki farkın en yüksek olduğu ülkelerden birisi olan Slovakya’da üniversite mezunlarının işsizlik oranı %3,5 iken ilkokul mezunlarının işsizlik oranı %29,7. Romanya, Çekya, Macaristan, Avusturya, Bulgaristan, İsveç, Karadağ, Litvanya, Almanya ve Polonya gibi ülkelerde de arada benzer uçurumlar mevcut.