Türkiye'nin en büyük mahallesi Bağcılar'da 50 kişilik muhtarlık yarışı: Kayyımdan hizmet alamıyorlar
Diyarbakır'ın Bağcılar Mahallesi 151 bin nüfusuyla illeri bile geride bırakıyor. 50 muhtar adayının yarıştığı mahalle, kayyım yönetiminden hizmet alamamaktan şikayetçi. "Türkiye'nin en büyük unutulmuş köyüyüz" diyen mahalle sakinleri ilçe olmak istiyor.
Rojhat ABİ
DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesine bağlı olan Bağcılar mahallesi 151 bin nüfusuyla Türkiye'nin en büyük mahallesi. Bağcılar, Bayburt ve Dersim'in toplam il nüfusunu, Ardahan, Kilis ve Gümüşhane'nin de merkez nüfuslarını geride bırakıyor. Mahallenin nüfusu 804 ilçenin nüfusundan da fazla.
BAŞKANLIK YARIŞI GİBİ MUHTARLIK SEÇİMİ
Nüfus bu kadar kalabalık olunca muhtarlık yarışı da belediye başkanlığı yarışını aratmıyor. Bağcılar Mahallesi muhtarlığı için şimdiye 50'ye yakın başvuru var. Ancak mahalle sakinlerine göre önemli olan seçilecek muhtar değil, belediyedeki kayyımdan kurtulmak.
'TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK UNUTULMUŞ KÖYÜ'
Muhtarlık yarışı sürerken mahalleli ise birçok sorundan şikayetçi. Mahalle sakinleri kayyım tarafından yönetilen Bağlar Belediyesinden hizmet alamadıklarını dile getiriyor ve mahalleyi 'Türkiye'nin en büyük unutulmuş köyü' olarak tanımlıyor.
KADINLAR GÜVENDE HİSSETMİYOR
Mahallenin birçok noktasında boş arsalar göze çarpıyor. Belediye kayıtlarında park alanı olarak geçen bu arsalar kaderine terk edilmiş. Kadınlar, geceleri bu arsalarda uyuşturucu kullananların toplandığını ve sokakların yeterince aydınlatılmadığını, kendilerini güvende hissetmediklerini söylüyor.
'BELEDİYEYİ YALNIZCA GECE ÇÖP TOPLARKEN GÖRÜYORUZ'
Mahallenin sorunları bununla da bitmiyor. Geniş bulvarların yer aldığı mahallenin sokaklarından çöp konteyneri bulunmuyor. Çöpler lüks sitelerin önüne poşetlerle bırakılıyor. Yıllardır süregelen bu durum mahalle sakinlerince kanıksanmış. Mahalleli, "Belediyeyi sadece çöp toplarken görüyoruz" diye sitem ediyor.
İŞSİZLİK, GELECEK KAYGISI VE POLİTİK İKLİM GENÇLERİ YIPRATIYOR
Diyarbakırlı gençlerin genel sorunu işsizlik ve gelecek kaygısı. Ahmet Kaya Caddesinde bulunan bir kahvede çay içen gençlerle sohbet ediyoruz. Pazarcı gençlerin kendi aralarındaki sohbet konu dönüp dolaşıp yine kayyım uygulamalarına geliyor. Bu uygulamadan rahatsız oldukların dile getiren gençler, "işsizlikle birlikte politik iklim de bizi fazlasıyla yıpratıyor" diyor.
'BAĞCILAR MUTLAKA İLÇE OLMALI'
Bağcılar Mahallesi muhtarı Şeyhmus Şirdenli, beş yıldır görevini sürdürüyor. 31 Mart yerel seçimlerinde bir kez daha aday olan Şirdenli, mahallenin ilçe yapılmasını istiyor:
"Yıllarca bu mahallede bir hastane yapılması için defalarca başvuruda bulunduk fakat yanıt alamadık. Gençler için hiçbir spor kompleksi yok. Böyle modern bir mahallede elektrik altyapısı yok. DEDAŞ'a dilekçe veriyoruz olumsuz dönüyorlar. Eğer ilçe olursak bu sıkıntıları yaşamayacağız. Bağcılar mutlaka ilçe olmalı. İlçe olduktan sonra belediyemiz ayrı olur, daha iyi hizmet yapar. Bu taleplerin mutlaka dikkate alınması gerekiyor."
'MAHALLEMİZDE BİR TANE PARK YOK'
Muhtar adaylarından Emin Karadaş'a göre ise mahallenin en büyük eksikliği sosyal alanların olmayışı. Kayyım yönetimindeki Bağlar Belediyesinin mahallenin sorunlarına duyarsız kaldığını vurgulayan Karadaş, şöyle diyor:
"Mahallemizde tek bir tane park yok. 10 yıldır resmiyette park olan yerler tamamen taşlık alan. Gece sokak ışığı bile yok. Kayyım bize hiçbir şey yapmadı. Özellikle bu bölgeye bir şey yapmadı. Yıllardır bu mahalledeyim, kayyım bir gün bile gelip bu mahallenin sorunları ile ilgili herhangi bir esnafı gezmedi. Hiçbir sitenin önünde çöp konteyneri yok. Bir tane sosyal alanımız yok. Hangi çağda yaşıyoruz?"
'HASTANE VE KÜTÜPHANE YAPILMALI'
Çocuklar ve gençler için ders çalışabilecekleri, kitap okuyacakları ve sosyalleşebilecekleri kütüphanelerin yapılmasını isteyen Bağcılar mahallesi sakinlerinden Süreyya Turan da şöyle diyor:
"Biz her şeyden önce bu mahalleye hastane istiyoruz. Diğer hastaneler bize uzak. Gençler için bir kütüphane istiyoruz. Gençlerimizin gidebileceği yakın ve rahat kütüphaneler olsun. Belediye bu caddelerin tümünü açık bırakıp gitti. İnsanlar bu yollardan şikayetçi, yapılmasını istiyoruz. Umarım ilçe de olur. Muhtarımız da çalışıyor ama belediyenin destek vermesi gerekiyor."
'NE PARK VAR NE CAMİ NE DE YAS EVİ'
2015 yılındaki çatışmalı süreçte evinin yıkıldığını ve Bağcılar Mahallesi'ne taşındığını anlatan kuaför Osman Kılıç, mahallenin yıllardır aynı durumda olduğunu söyleyerek, tepkisini şöyle dile getiriyor:
"Ne bir park ne bir camii ne de bir yas evimiz var. Bir taziyemiz olduğunda çok uzaklara gitmek zorunda kalıyoruz. Bizi unutmasınlar. Semtimizi unutmasınlar. Az ötedeki mahallede park var, çocukları oynuyor. Bizim çocukların ne eksiği var? Zaten dört senedir belediyeyi göz görmemiş. Hani nerede kayyım? Ben daha ismini bile bilmiyorum."
'IŞIKLANDIRMA İSTİYORUZ'
Hanım Çiçek de diğer mahalle sakinleri gibi hiçbir sosyal alan veya parkın olmamasından şikayetçi. Işıklandırma olmadığı için geceleri sokakta güvende hissetmediğini dile getiren Çiçek, şunları söylüyor:
"Işıklandırma istiyoruz, trafik ışığı bile yok. Geçenlerde bir çocuğa araba çarptı ve öldü. Genç çocuklarımız rahat olsun. Gece geç saatlerde uyuşturucu kullananlar buralara geliyor. Biz bunlara karşıyız. Duyarlı olalım, seçilen muhtar da duyarlı olursa seviniriz."