Türkiye'nin ilk ve tek sualtı parkının olduğu Yıldızkoyu imara açılıyor

Zeytin ağaçlarının söküldüğü Gökçeada'da bu kez de en kıymetli koylarından biri imara açılıyor.

Türkiye'nin ilk ve tek sualtı parkının olduğu Yıldızkoyu imara açılıyor

Gökçeada’da bulunan ve Türkiye’deki ilk ve tek su altı milli parkının bulunduğu Yıldızkoyu imara açılıyor.

Daha önce bir kısım planları onaylanmış Yıldızkoyu ile ilgili son imar planı da Gökçeada Belediye Meclisi'nden İYİ Parti'nin oylarıyla oy çokluğuyla geçti. 4 Ekim'de belediye meclisinden geçen plana CHP'liler ret oyu kullanırken AKP'liler ise çekimser kaldı.

Independent Türkçe'den Melike Çapan'ın haberine göre, Meclis'ten geçen ve 288 dönümlük bir araziyi kapsayan 1/1000 ölçekli koruma imar planına onay gelirse, "Yeşilada" olarak bilinen Gökçeada'nın en önemli koylarından biri turizm, ticaret ve konut fonksiyonları getirilerek yapılaşmaya açılacak.

Gökçeada Belediyesi CHP Meclis üyesi ve İmar Komisyonu üyesi Ahmet Aydın, planın 2010 yılında 25 binliğinin yapıldığını, 2015 yılında da yeni bir revizyonla 100 binlik plan yapıldığını hatırlattı.

Aydın, kendi dönemlerinde planın binliğinin yapılmasının istendiğini söyleyerek, "Biz buna da karşı çıktık. Ancak zamanında mahkemeye gidilmemiş, süreç kaçırılmış. Belediye bu dönemde bir iyileştirme yaptı kendine göre. Orada emsalleri azalttı ancak yeterli değil" dedi.

Yıldızkoyu'nun hem arkeolojik sit alanı olduğunu hem de ülkedeki tek su altı milli parkının bulunduğunu söyleyen Aydın, yanlış bir uygulama sonucunda koyun imara açılacağını ifade etti.

Aydın, "Bu konuda tüm yasal başvurularımızı yapacağız. STK'ların da desteğini bekliyoruz. Çünkü adanın geleceğine dair bir tehlike bu" diye konuştu.

Yıldızkoyu'un çok özel bir alan olduğunu ifade eden Aydın, "Su florası, balık çeşitliliği açısından çok önemli. Bu son planla birlikte yapılaşma tehlikesi nedeniyle meydana gelecek çevre kirliliği nasıl etki edecek milli parkımıza?" diye sordu.

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Yıldızkoyu ile ilgili geçmiş dönemde de imara açma planları olduğunu söyledi. Çetin, koyun 2. derece arkeolojik sit alanı olduğunu hatırlatarak planların onaylanmasının Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nda olduğunu ifade etti.

Koruma Kurulu'nun kendisinin belediye başkanlığı öncesinde koy için 5000'lik planı onayladığını dile getiren Çetin şöyle devam etti:

Önümüzdeki yıllarda hem çevresel anlamda hem oranın habitatını etkileyeceğini düşünerek onaylı 5000'lik imar planı ve 1000'lik imar planında revizyon talebinde bulunduk. Yüzde 45-50 emsaller verilen yerleri yüzde 20'lere düşürdük.

Çetin, ekosisteme zarar vermeden insanların yaşam standartlarını artırabilmenin yolunun doğru planlama ve şehircilikten geçtiğini söyledi.

Çetin, Yıldızkoyu'nda emsalleri düşürerek bir yanlışı düzelttiğine inandığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

Bizimkisi bir öneridir. Onay mercii Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'dur. Plana herkesin itiraz etme hakkı vardır. Biz istesek o bölgelerde altı ölçekli plan yaparak imara açabiliriz ama ben 100 binlik planlara esas bir alanda altı ölçekli bir plan yapmadım. Burası 5000'lik onaylı bir plan. 100 binlik planlar yapılırken, turizm artı konut imarını veren Çevre Şehircilik Bakanlığı'dır.

gökçeada