Tutuklu Boğaziçililerin hepsi tahliye edildi

22 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında savcı 6 öğrenci hakkında tahliye istedi. Heyet tüm tutuklu öğrencilerin tahliyesine karar verdi.

Tutuklu Boğaziçililerin hepsi tahliye edildi

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK - Boğaziçi Üniversitesi'nde Afrin harekatını protesto ettikleri için yargılanan 22 öğrencinin davası başladı.

Suriye'nin Afrin bölgesine düzenlenen harekatı protesto ettikleri için haklarında 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla dava açılan 14'ü tutuklu 8'i tutuksuz toplam 22 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin duruşması İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Çağlayan'da duruşma öncesi açıklama yapıldı. Açıklamaya HDP İstanbul milletvekili adayları Ahmet Şık, Erkan Baş ve Oya Ersoy ile CHP milletvekili Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Raşit Tükel, EMEP eski Genel Başkanı Levent Tüzel ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Basın açıklamasında konuşan Sosyalist Emekçiler Partisi Başkanı Güneş Gümüş bugün yargılanan öğrencilerin üniversitelerde barışı, özgürlüğü ve demokrasiyi savunduğunu belirterek üniversiteleri susturmaya çalıştıklarını kaydetti. Gümüş, Kürt sorununun savaşla çözülemeyeceğini söyledi. Tutuklu öğrencilerden Deniz Yılmaz'ın babası Bülent Yilmaz da "Bu çocuklar demokrasi mücadelesi veren çocuklar" dedi. Yılmaz eğitim-öğretim haklarının ellerinden alınmaya çalışıldığına dikkat çekerek, "Bugün buraya bu hakkı savunmaya geldik. Çocuklarımız barış dedikleri için egitim-öğretim hakkı dedikleri için tutuklu. Onları bu yargı kıskacından kurtarmalıyız" diye konuştu.

Tutuklu Boğaziçililerin hepsi tahliye edildi - Resim : 1

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Demokrasi İçin Birlik Üyesi Binnaz Toprak da yaptığı konuşmada tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etti. Konuşmaların ardından basın açıklaması okundu.

MAHKEME BAŞKANI MİLLETVEKİLLERİYLE TARTIŞTI

Duruşma ise gergin başladı. Mahkeme başkanı ayakta bulunan kişiler dışarıya çıkmadan duruşmaya başlamayacağını söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile tartışan mahkeme başkanı "Siz benim muhatabım değilsiniz. Siz benimle konuşmazsınız" dedi ve ardından salonu terk etti. Ayakta bulunan izleyciler dışarıya çıkarıldıktan sonra duruşmaya devam edildi.

ÖĞRENCİLERİN SAVUNMASI

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin savunmaları şu şekilde:

Agah Suat Atay:

Suçlamaları kabul etmiyorum. Kampuse girdiğimde, bölgeden geçerken keşmekeş olduğunu fark ettim. Olay yerine vardım. Enteresan bir şey olduğunu düşündüm. Sivil polisler vardı, ben de seyretmeye başladım. Orada çok fazla insan vardı. Eylem olduğunu düşündürtecek hiçbir şey yoktu. Slogan da yoktu. Sonra ben de dersime geçtim. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ediyorum.

Berke Aydoğan:

Felsefe son sınıf öğrencisiyim. Terör örgütü propagandası suçunu kabul etmiyorum. Çok kısa süre bulundum. Kesinlikle şiddet içeren slogan atmadım. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ediyorum.

Şükran Tuncer:

Hazırlık öğrencisiyim. Dersten çıkmıştım. 'Savaşa hayır barış hemen şimdi' sloganları atanların arkasından yürüdüm. Zeynep Uysal iki tarafla da konuşmaya başladı. Akşam evime gittim. Normal hayatıma devam ettim. Terör propagandası yapmadım. Attığım slogan 'faşizme karşı omuz omuza'. Barış sloganı Türkiye'de hemen her eylemde atılan slogan. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ediyorum.

Zülküf İbrahim Erkol:

Gözaltında darp ve baskı nedeniyle düzgün ifade veremedim. 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganını net hatırlıyorum. Herhangi bir terör örgütü eylemlerini meşrulaştırıcı görmüyorum. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ediyorum.

Yusuf Noyan Öztürk:

Terör örgütü propagandası yaptığımı düşünmüyorum. Şiddetin her türlüsüne karşıyım. Poliste verdiğim beyanlarımın kısmen arkasındayım. 14 gün boyunca darp edildim. Geleceğimin karartılmasıyla tehdit edildim. Duygusal olarak yıpratıcı bir süreçti.

Bir suç işlediğimi düşünmüyorum terör örgütü propagandası suçlamasını kesinlikle reddediyorum. Neden tutuklandığımı anlamış değilim. Bir dönemi kaybettim ve bu benim için kritik bir süre yaz okulunda kapatmak istiyorum. Tahliyemi talep ediyorum. Ailem tehdit edildi ben tehdit edildim psikolojik çöküntü yaşadım.

Esen Deniz Üstündağ:

Pankartın arkasında durduğum, slogan atan eylemci grup içinde olduğum suçlamalarını kabul etmiyorum. Hedef gösterilerek içeri konulduk okulum iki yıla uzayacak. Bir deneyim 7 saat sürüyor ve telafisi yok derslerime giremedim deney yapamadım. Adım terörist olarak fişlendi yaşatılanların telafisi olmayacaktır. Hiçbir örgüt propagandası yapmadım bir an önce okuluma devam etmek istiyorum.

Kübra Sağır:

Ben öğrenci kulüplerinden birinin başkanıyım, lokum masasındakileri tanıyoruz, izinsiz masa açtılar. Saldırmak gibi bir amacımız hiç olmadı. Masadaki Türk bayrağına müdahale etmedim. Kürtçe slogan atıldı mı anımsamıyorum, ama anadilim Kürtçe.

Uzay Tulay:

Mühendislik okuyorum. Bir grup öğrenci kuzey meydana doğru yürüdü, meydan kalabalıklaştı, uzak mesafeden göremedim. Yaklaşıp yerden yüksek bir noktadan izledim. İki farklı grup vardı, güvenlik aradaydı. Atışmalar ve bağrışmalar oldu ama fiziksel müdahaleye rastlamadım. Zeynep Hoca konuya müdahale edince kalabalık dağıldı. Güvenlik de düzgün müdahale etti, ben de tekrar binaya dönüp çalışmaya devam ettim. Suçlamaları kabul etmiyorum.

Hakim’in neden alkışladığını sorması üzerine, Uzay Tulay "Yüksek bir yerden izliyordum, eyleme katılanlar haricinde izleyenler de alkışlayınca ben de alkışladım. İfademde ilk söylediklerimi kabul ediyorum. Beraatimi istiyorum" yanıtını verdi.

"ÇIPLAK SOYDULAR, DARP ETTİLER"

İsmail Gürler:

Kalabalığın içinde Zeynep Hoca'yı görünce illegal bir durum olduğunu düşünmedim. İddianamede lokum masasını dağıtan grubun içinde olduğum söyleniyor ama ben uzaktan elim cebimde izliyordum. Sonra ders çalışmaya devam ettim.

İsmail Gürler nasıl işkence gördüğünü şu ifadelerle anlattı:

Beni polisler yakapaça götürdü. 2,5 saat otoparkta aracın içinde dövdüler, çok küfür ettiler. Sonra Vatan'da nezarete girerken beni ve Muhammed arkadaşımı çıplak soydular darp ettiler.

Muhammed Bilgin:

Suçlamaları kabul etmiyorum, terör propagandası yapmadım. Öğrenciliğimin geçtiği Kuzey meydanındaki kalabalık dikkatimi çekti, Zeynep Hoca gelene kadar eylem devam etti, üzerinden zaman geçti, olayın sıcaklığı ile slogan atmış olabilirim. Görüntülerde slogan atan grubun içindeyim ama içinde terör örgütü adı geçen, propaganda olan slogan atmadım. Demokratik yollara inanırım. Ben 1 ay sonra alındım, o süreçte hep okula gittim, derslerime girdim, kaçmadım, çünkü bir şey yapmadı.

Deniz Yılmaz:

Elimde kahve yürürken kalabalığı gördüm, ne oluyor diye gittim. Zeynep Hoca geldikten sonra gruplar dağıldı. Ben yemeğe gittim.26 Mart'ta okulun kapısından aldılar beni,o zamana kadar derslerime girdim. Suçlamayı kabul etmiyorum,hayatım boyunca şiddet karşıtı oldum. Matematik lisans öğrencisi olmama rağmen bir yandan matematik araştırmaları yapıyorum. Tutuklanmasaydım makaleye dönüşecek olan araştırmam vardı, yarım kaldı. TÜBİTAK yüksek bursluyum.

Enes Karakaş:

Pankartta ne yazdığını bilmiyorum, önünde duruyordum, sivil polis sökün deyince de görmeden söktüm, siz ne yazdığını biliyorsanız siz söyleyin. Lokumlar niye döküldü kim döktü bilmiyorum ama yazık oldu. Lokum videosu çok dramatik çekilmiş, kutular devriliyor, lokumlar düşüyor, zoom yapılıyor. Bizim okulda böylesi eylemler olağandır, her zaman olur ama bizim burada olmamız çok acıklı.Ben gerilim var, araya girip teskin edeyim diye masaya gittim.

Mete Ulutaş (3 dersi var, Sosyoloji'den mezun olacak, yüksek lisans öğrencisi):

Veganım, hiçbir canlıya zarar vermeden yaşıyorum. Ben güvenlik personeli ve arkadaşlarla konuşarak dağılmaya ikna etmeye çalıştım, bence 2 tarafın da hataları var. Suçlamaları kabul etmiyorum. Eğitimim, bestelerim, seramiklerim yarım kaldı. Yüksek lisans başvurum tutuklandığım için yarım kaldı. 25 Haziran'daki yaz okuluna gidemezsem daha da zaman kaybedeceğim.

Onur Erem:

Adli kontrol günlük hayatımı etkilemektedir. Beraatimi talep ediyorum. Suçlamayı kabul etmiyorum. Pankart taşımadım ve slogan atmadım.

İbrahim Curavaz:

Terörün ne olduğunu şiddetin ne olduğunu çokiyi biliyorum. Pankarta bakıyordum. Derse gidecektim. Herhangi bir şekilde eyleme olaya katılmadım. Polis tarafından darp edildim. Twitter üzerinden hedef gösterildim. Terörist ilan edildik. Adli kontrol şartının kaldırılmasını talep ediyorum. Terör örgütü propagandası yapmam mümkün değil şiddete karşı duran biri olarak. Ben eylem saatlerinde dersteydim.

Hamza Dinçer:

Suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Çay molası vermiştim. Tartışmayı izliyordum. Olay bittikten sonra oradan ayrıldım. Fotoğraftaki şahıs ben değildim. Eğitim hakkım kısıtlandı ve aksadı. Psikolojik olarak etkilendim. Mağdur edildim. Beraat talep ediyorum.

Hakim fotoğraftaki şahıs ben değildim deyince Dinçer'den fotoğraf istedi. Mahkemedeki görüntülerle karşılaştırma yaptı. Hükmün geri bırakılmasını talep etti.

Gültekin Demiroğlu:

Sosyal sorumluluk konusunda yürüyüşler oluyordu. Ben de merak ettim ve baktım. Görüntülerde görülüyor arkadan yürüyorum. Eyleme katılıp slogan atmadım. Ne olduğunu görmek için bekledim kısa bir sonra ayrıldım ve kütüphaneye gittim. Sonra izlediğim videoda zum yapılıyor ben bir köşede duruyorum. Sicilim temiz. Hiçbir örgüte üye değilim. Apolitiğim. Suçlamayı kabul ermiyorum. Ben de babam gibi ülkeme hizmet etmek istiyorum. Meraktan orada bulundum. Doktora eğitimimi devam ettirmemde adli kontrol manevi bir yük getirmektedir. Dosyadaki suçlamaları kabul etmiyorum. Yurtışı yasağımın kaldırılmasını talep ediyorum. Hükmün geri bırakılmasını talep etti.

Ali İbran Şirin:

O gün dersten çıkmıştım. Sinema tarihi dersine giderken çay kahve molası vermiştim. Olayı gördüm. Onun dışında eyleme katılmadım slogan atmadım. Olayla ilgim yok. Ben grubu ayırmaya çalıştım. Hükmün geri bırakılmasını talep ediyorum.

Hakimin neyi alkışladın sorusu üzerine Şirin "Neyi alkışladığımı hatırlamıyorum" dedi.

Denizhan Eren:

Boğaziçi üniversitesi fizik 3. Sınıf öğrencisiydim. Ders çalışıyordum. Meydanda bir tartışma vardı. Videoyaya çektim. Zeynep hocayla birlikte olay yerinden ayrıldım. Mağdur oldum. Eğitim hakkım engellendi. Adli kontrol hayatımı kötü etkiliyor. Beraat talep ediyorum. Adli kontrol şartının kaldırılmasını talep ediyorum.

Mustafa Adakök:

Suçlamaları kabul etmiyorum. 19 Mart günü dersten çıktım. Dekan Zeynep hanım vardı olay yerinde. O masanın kaldırılmasını istedi. Ben daha sonra eve geçtim. Adli kontrol şartının kaldırılmasını talep ediyorum. Beraat talep ediyorum. Hükmün geri bırakılmasını talep ediyorum.

HAKİM AVUKAT BEYANINA MÜDAHALE ETTİ

Öğrencilerin savunmaları tamamlandı. Avukat beyanlarına geçildi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin avukatlarından birinin beyanını uzun tutması üzerine hakim "Bakın bitirmezseniz müdahale edeceğim. Çok uzatıyorsunuz. Bundan arkadaşlarınız da rahatsız. Uzatmayın nereye gelecekseniz gelin" diye uyardı.

SAVCI 6 SANIĞIN TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ

Savcı derhal beraat talebinin reddedilmesini, tutuklu 6 sanığın tahliye edilmesini, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

TUTUKLU ÖĞRENCİLERİN TÜMÜ TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme heyeti tüm tutuklu öğrencilerin hepsinin tahliye edilmesine karar verdi.

Boğaziçi Üniversitesi