Cezaevinde hastalanan Polat'ın tahliye talebi reddedildi
Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat hastaneye kaldırıldı. Polat'ın avukatı Erdem, müvekkilinin tekrar koğuşa götürüldüğü ve adli kontrol talebinin reddedildiğini açıkladı. 'Kent uzlaşısı' soruşturması kapsamında tutuklu Polat'ın birçok hastalığı bulunuyor.

Artı Gerçek - 19 Mart operasyonlarının ardından 'kent uzlaşısı suçlaması nedeniyle tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Silivri'deki 4. gününde hastaneye kaldırıldı.
Son 4 yılda 3 kez anjiyo olan, 6 stendi bulunan ve kanser tedavisi gören Mahir Polat, emniyetteki ifadesinde sağlık sorunlarını şöyle anlatmıştı:
“Son olarak iki hafta önce anjiyo oldum ve toplam 6 stentim bulunmaktadır. Bunun dışında iki damarımın tıkanıklığı mevcuttur. İki hafta sonrası içinde buna ilişkin yeni bir anjiyo planlanmıştı. Hali hazırda tedavim devam etmekte olup kullanmakta olduğum ilaçlar mevcuttur. Yine tiroid kanseri geçirmem sebebiyle düzenli pet çekimleri vücudumda başka noktada kanser çıkıp çıkmadığı takip ve tedavisi yapılmaktadır. Bunların yanında uyku apnem bulunması dolayısıyla cihaza bağlı olarak uyuyan bir yaşam koşulundayım. Hipertansiyon ve şeker hastalığım da mevcuttur.”
POLAT'IN AVUKATI: TEKRAR KOĞUŞA GÖTÜRÜLDÜ
Mahir Polat'ın avukatı Erkan Erdem, müvekkilinin yeniden Silivri'de olduğunu açıkladı. Erdem, sağlık sorunları nedeniyle Polat'a adli kontrol ile salıverilmesini istedi. Erdem, Polat'ın kalp krizi riski altında olduğunu bildirdi.
Erdem, şu açıklamayı yaptı:
"Kendisinin fenalaştığını, tansiyonunun yükseldiğini öğrendik. Yüksek tansiyonla önce revire oradan da cezaevinin içerisinde bulunan hastaneye sevk edildiği bilgisini aldık. Orada doktorun bir dil altı hapıyla müdahale ettiğini ve durumu, akut durumu toparladığını öğrendik. Sonrasıyla alakalı yarın yeniden bir hastane ile alakalı durum olur mu bilmiyoruz. Onu takip ediyoruz. Şu an yeniden koğuşuna alındığı haberini aldık. Şu an durum bu şekilde. Biz soruşturma aşamasında kolluktan itibaren kolluk ifadesinde, savcılık ifadesinde detaylı olarak sağlık durumuyla alakalı raporları sunmuştuk. Sulh ceza hakiminin karşısına çıktığımızda da sağlık durumu nedeniyle eğer tutukluluk düşünülüyorsa adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasını talep etmiştik. Ancak bu talebimiz kabul görmedi. Şu an yaşadığımız, dün akşam itibariyle yaşadığımız durum doğrultusunda yaşam hakkı üzerinde yakın ve ağır bir tehlikenin olduğunu görüyoruz, anlıyoruz. Bu nedenle biz bugün verilen karara itirazımızı da yaptık. İtirazımızda da bu husus, özellikle dün akşam gerçekleşen hususu belirtmiş olduk. Bununla alakalı itirazımızın sonucunu bekliyoruz. Bir yandan da sağlık durumunu takip ediyoruz. Doktorundan bugün itibariyle yeniden bir rapor aldık. Onu da bugünkü itirazımıza iliştirdik.
Kalbindeki damarlarda tıkanıklıklar vardı. Şu an 6 adet stent var. 2 hafta önce bu son 2 stent takılmıştı. 2 hafta sonra da kontrolü vardı. Şu an yaşadığı yüksek tansiyon esasında kalp krizi riskini gündeme getiriyor. Bu nedenle sıkı bir şekilde, yakın bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. Bizim endişemiz burada, bu sağlık durumunun kontrolsüzlüğünün yaşamı ve sağlığı üzerinde olumsuz etkiler doğurmasından oldukça endişe duyuyoruz."
NE OLMUŞTU?
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 'kent uzlaşısı' soruşturması kapsamında 23 Mart 2025 tarihinde tutuklandı.
Soruşturma kapsamında Mahir Polat'a yöneltilen suçlamalar arasında "örgüte yardım etmek" iddiaları yöneltildi.
Emniyet ifadesinde Polat, DİAYDER isimli dernek üzerinden yapılan alımlarla ilgili basında çıkan haberleri gördüğünü ancak derneğin yapısı hakkında bilgisinin olmadığını ifade etti.
İBB MİRAS’IN KURUCUSU
Ekrem İmamoğlu'na yakın isimlerden Polat, İBB’deki görevi sırasında İBB Miras’ı kurdu. Bu kapsamda 942 miras alanını restore etti.
Mahir Polat, “Fatih” portresi ile “Kanuni Sultan Süleyman” portresini İstanbul’a kazandıran isim.
“Fatih Madalyonu” gibi onlarca önemli eseri şehre yeniden kazandırdı. Kültür ve sanatı İstanbul’un dört bir yanına yayan projeler geliştirdi. 196 ulusal ve uluslararası sergiyi İstanbullularla buluşturdu. (HABER MERKEZİ)