Tutukluları darp eden ve haklarında dava açılan gardiyanlar aynı cezaevinde görevli
Dava kapsamında tutukluların ve gardiyanların ifadelerine başvuruldu.
Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 3 tutukluyu darp etmeleri üzerine haklarında dava açılan gardiyanlar, halen aynı yerde görev yapıyor.
Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen tutuklu Orhan Can, Kemal Yiğit ve Murat Bakudan'ı darp eden gardiyanlar haklarında açılan soruşturmaya rağmen halen görevlerinin başında. 3 tutuklu, 10 Ocak 2019 tarihinde Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmek üzere bir gece Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi'ne götürüldü. Tutuklular burada çıplak arama dayatmasına karşı çıkmaları nedeniyle gardiyanlar tarafından darp edildi. Tutuklular, sonrası gün Rize'ye sevk edildi. Burada da çıplak aramaya karşı çıkan tutuklular bir kez daha gardiyanlarca darp edildi. Tutuklular, aldıkları darbeler nedeniyle ağır şekilde yaralandı ve Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.
'YAŞAM TEHLİKESİ' RAPORU'
Ahmet Kanbal'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, hastanede hazırlanan darp raporunda tutuklulardan Orhan Can ve Kemal Yiğit’in kaburgalarında çatlakların meydana geldiği tespitine yer verildi. Murat Bakudan’ın hastane raporunda ise, "hafif tıbbi müdahaleyle giderilecek şekilde yaralandığı" bilgisine yer verildi. Tutukluların şikayetçi olması üzerine Kalkandere Cumhuriyet Başsavcılığı gardiyanlar hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında tutuklular Rize Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edilerek, rapor hazırlandı. ATK raporunda, tutuklular Kemal Yiğit ile Orhan Can’ın yaralanmalarına dair "Yaralanmanın basit tıbbi müdahale ile giderilecek ölçüde hafif nitelikte olmadığı, yaşamını tehlikeye sokan bir durum olduğu" tespitine yer verildi. Murat Bakudan'un raporunda ise, "hafif tıbbi müdahale ile giderilecek şekilde yaralandığı" belirtildi.
DAVA AÇILDI
Savcılık, raporun ardından gardiyanlar İsmail A., Osman Ç. ve Vedat S. ile Baş Memur Tolga C. hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, 4 isme "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçlaması yöneltilerek, Yiğit ve Can’a dönük saldırılarından dolayı cezalandırılmaları talep edildi.
‘ORANTILI’ SAVUNMA
Dava kapsamında tutukluların ve gardiyanların ifadelerine başvuruldu. Tutuklular yaşadıkları şiddeti anlatırken, gardiyanlar ise kanunun dışına çıkmadıklarını savundu. Gardiyanlar, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzüğün 46’ncı maddesine göre hareket ettiklerini öne sürdü. Gardiyanlar, kaburgalarının çatladığı tespit edilen tutuklulara yaptıkları müdahale için de "orantılı bir şekilde aramanın gerçekleşmesi için müdahalede bulunduk" iddiasında bulundu.
Dava açılması sonrası yargılama süreci başlarken, 4 gardiyanın da halen aynı cezaevinde görev yaptığı öğrenildi. Gardiyanlar, duruşmada iş yerleri olarak Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi’nin adresini verdi.
GÖRÜŞ ENGELİ
Tutuklulardan Kemal Yiğit’in avukatı Mehmet Demir, bir süre önce müvekkiliyle görüşmeye gittiğini ve aynı gardiyanlar tarafından görüşmenin engellenmek istendiğini aktardı. Nusaybin’den 10 saatlik yolculuktan sonra gittiği Kalkandere’de çeşitli bahaneler öne sürüldüğünü söyleyen Av. Demir, baro başkanları ve savcılığı devreye koyarak görüşme sağlayabildiğini ifade etti. Engellemenin davadan kaynaklı olduğunu kaydeden Demir, "Müvekkilime işkence yapan gardiyanlar halen aynı cezaevinde çalışıyor. İşkenceye maruz kalanla işkencecisinin aynı ortamda olması adil bir yargılamanın önünde engel olarak duruyor. Müvekkilim Urfa’dan 'örgütün cezaevi yapılanması' iddiasıyla açılan soruşturmadan dolayı sevk edildi. Bu dosyadan beraat etti. Bu nedenle Urfa’ya sevkinin gerçekleştirilmesini istiyoruz. Ayrıca işkenceye uğradıkları da adli tıp raporuyla sabit bulunmuştur. Bu nedenle bu gardiyanların tutuklanması gerekiyor. Ancak mahkeme tutuklama taleplerimizi her defasında reddediyor" diye konuştu.