'Üç Fidan mücadelenin esin kaynağı oldu'

HDK ve 78'liler Girişimi, 68 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı yaptıkları açıklamayla andı.

'Üç Fidan mücadelenin esin kaynağı oldu'

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 6 Mayıs 1972’de idam edilen 68 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı yaptığı yazılı açıklamayla andı. Açıklamada, halkların mücadelesinde "Üç Fidan" olarak simgeleşen Gezmiş, İnan ve Aslan'ın aradan geçen yıllara rağmen gençliğin ve ezilen halkların yüreğinde yaşamaya devam ettiği vurgulandı.

'İSYANI DEVRİMCİLEŞTİRDİLER'

Açıklamada, "Ta ezelden gelen isyancıların dediği gibi, ‘Eğer insanlığın çoğunluğu için etkili olabileceğimiz yeri seçmişsek, hiçbir yük bizi kamburlaştıramaz.’ Onlar da sadece Türkiye ve Kürdistan halklarının değil, Ortadoğu’nun ve tüm dünya halklarının emperyalist kapitalizmin cenderesinden kurtuluş mücadelesinde etkili bir yer almak için en öne atıldılar. Kendilerini kuşatan resmi ideolojinin heyulalarıyla mücadele ederek, Latin Amerika’dan Kara Afrika’ya, Uzak Asya’ya, eşitlik ve özgürlük için mücadele edenlerle kopmaz bağlar kurarak yürüdüler. Gençliğin isyanlarını devrimcileştirerek pratikleştirdiler" ifadelerine yer verildi.

MÜCADELENİN ESİN KAYNAĞI

"Üç Fidan"ın kapitalist sisteme karşı verilen mücadelenin esin kaynakları olmaya devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada şöyle devam edildi: "Kapitalist düzenin yarattığı eşitsizliklere, adaletsizliklere karşı gelişen halk mücadelesinin darbelerle engellendiği her buhran döneminde olduğu gibi, şimdi de emekçiler kölelik dayatmalarına maruz bırakılıyor, doğa her zamankinden daha fazla yıkıma uğratılıyor, halklarımızın demokrasi, eşitlik ve özgürlük talepleri faşizan uygulamalarla kırılmaya çalışılıyor. Dünya emperyalist kapitalist sisteminin yaşadığı krizle birleşen pandeminin yarattığı bu özel konjonktürde, ‘siyasi soykırım’ operasyonları ile halkların demokratik hareketini engelleyerek, bir kez daha egemenliklerini ihya etmek istiyorlar. Siyasi darbelerle tahkim ettikleri Saray Rejimi, polis ve yargı operasyonları ve pandemi yasakları ile halklarımızın örgütlü mücadelesini dağıtmak, teslim almak istiyor. Aşağı bakmamızı, baş eğmemizi istiyorlar".

"Baş eğmiyoruz, teslim olmuyoruz, itaat etmiyoruz" vurgusunun yapıldığı açıklamada, egemenlerin halklara "bol" gördüğü demokrasiyi toplumsal yaşamın her alanında kurarak mücadelenin sürdürüleceği ifade edildi.

78'LİLER GİRİŞİMİ

78'liler Girişimi ise, "Üç Fidan" açıklamasında, Meclis’te yapılan oylamada Süleyman Demirel'in genel başkanı olduğu Adalet Partisi’nin (AP) idamlara "evet" oyu verdiğini hatırlattı. Açıklamada, oy kullanan 323 milletvekilinden 273’ünün "evet", 48’inin "ret", 2 vekilin ise "çekimser" oy verdiği kaydedildi.

Açıklamada, "Demirel liderliğindeki AP'nin 251 milletvekilinden 218'i kabul oyu vermiş, 33'ü oylamaya katılmamış ve ret oyu veren milletvekili yoktu. CHP'nin 140 milletvekilinden 28’i kabul oyu vermiş, 2'si çekimser, 66'sı oylamaya katılmamış ve 47 milletvekili de ret oyu kullanmıştı. Toplam 48 ret oyu verenlerden 47'si CHP'den, 1'i de sandalye sayısı 1 olan TİP Milletvekili Mehmet Ali Aybar'dı" denildi.

"O koşularda Meclis'te tüm CHP'liler ret oyu vermiş olsaydı da belki idamları durdurmak mümkün olmayacaktı, ancak oylamanın CHP’nin de katılımıyla gerçekleşmiş olduğu da tartışılmayacaktı" denilen açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi:

"CHP idamların esas ve usul yönünden iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve mahkeme itirazı usul yönünden kabul etti. Kanun Meclis'e geri geldi. CHP'nin yeniden Anayasa Mahkemesi'ne itiraz etmesi beklendi, çünkü kanun esastan ele alınmamıştı. Ne olduysa CHP bu kez itiraz etmedi. Etse birçok şey değişebilirdi. Belki de değişmezdi… Ama idamların onaylanıp onaylanmamasının en kritik bir aşamasında CHP'nin itiraz etmemesi, yakın zamanların kritik anlarında takındığı tavırları anlama bakımından manidardır." (MA)

deniz gezmiş hüseyin inan yusuf aslan