Üç HDP'li vekilin davası görüldü
HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Nursel Aydoğan ve Ziya Pir hakkında açılan davalar görüldü.
HABER MERKEZİ - Mahkeme, HDP'li Pir'in yasama dokunulmazlığı kapsamında olan fezlekesinin dava dosyasına eklenmesi için Adalet Bakanlığı'ndan istenmesine karar verdi.
HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016'da yapılan eş zamanlı operasyonda gözaltına alınıp, aynı gün "adli kontrol" şartıyla serbest bırakılan HDP Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder hakkında yaptığı konuşmalar nedeniyle 40,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava görüldü. Önder, "Örgüt üyesi olmak", 3 defa "Örgüt propagandası yapmak" ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" ile yargılandığı Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına katılmazken avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu.
Duruşmada söz alan Av. Çelebi, Önder'in yaptığı ve davada suçlama konusu yapılan konuşma kayıtlarının çözümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna karşı beyanları ve davada araştırılmasını istedikleri hususlara ilişkin süre talep etti.
Savcı ise, eksik hususların giderilmesini istedi. Mahkeme, avukatlara bilirkişi raporuna karşı diyecekleri ve tevsii tahkikat taleplerini bildirmeleri için süre vererek davayı Eylül ayına erteledi.
MAHKEMENİN FEZLEKE ISRARI
HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir hakkında 2015-2016 yılları arasında katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar gerekçe gösterilerek 33 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın 5'inci duruşması ise, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
"Örgüte üye olmak", "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" ve 2 kez "Örgüt propagandası yapma" ile suçlanan Pir’in katılmadığı duruşmada avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu. Duruşmada söz alan iddiama makamı, Pir hakkında TCK 302’inci maddeyi oluşturan "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" suçundan hazırlanan fezlekeye ilişkin Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne yazılan yazıya gelecek cevabın beklenmesini talep etti.
Ardından söz alan Av. Çelebi, Pir hakkındaki fezlekenin yasama dokunulmazlığı kapsamında olduğu, fezlekenin dava dosyasına konulması durumunda yargılamaya konu edileceğini belirterek, mahkemenin fezlekenin Adalet Bakanlığı’ndan istenmesi yönündeki ara kararından vazgeçmesi talebinde bulundu.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Milletvekili Pir hakkında hazırladığı fezlekenin sonucuna ilişkin Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne yazılan yazıya verilecek cevabın beklenmesine karar vererek, duruşmayı Eylül ayına erteledi.
AYDOĞAN'IN DAVASINDA YAKALAMA KARARI BEKLENECEK
HDP milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016'da yapılan operasyonda götürüldüğü Şırnak'ta tutuklanarak hakkında 103 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın 21 Nisan 2017'de görülen ilk duruşmasında "adli kontrol" şartıyla tahliye edilen, ancak savcının yaptığı itiraz üzerine hakkında yakalama kararı çıkarılan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın yargılamasına da devam edildi.
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 3’üncü duruşmasına Aydoğan ve avukatları katılmadı.
Duruşma savcısı, Aydoğan hakkında verilen yakalama kararının sonucunun beklenmesine karar verilmesini talep etti.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti ise, Aydoğan hakkında verilen tutuklanmasına yönelik yakalama kararının sonucunun beklenmesine karar vererek, davayı Eylül ayına erteledi.
Aydoğan'ın vekilliği hakkında kesinleşmiş cezası gerekçe gösterilerek, Mayıs 2017'de Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylama ile düşürülmüştü. (Mezopotamya Ajansı)