Uluslararası sendikalardan havalimanı işçilerinin tutuklanmasına kınama

İşçilerin taleplerini dile getirmek için yaptıkları eylem sonrası gözaltına alınan yüzlerce işçiden 24'ü tutuklanmıştı.

Uluslararası sendikalardan havalimanı işçilerinin tutuklanmasına kınama

ARTI GERÇEK - Uluslararası Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası ve Avrupa Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası, İstanbul'daki yeni havalimanında işçilere yönelik polis saldırısını kınayarak, tutuklanan 24 sendika temsilcisinin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

İki sendikadan yapılan ortak açıklamada, işçilerin talepleri sıralanarak, havalimanında ve tüm Türkiye'de işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "İnanıyoruz ki, işçilerin dile getirdiği şikayet ve endişeleri söylemeyi sürdürmeye odaklanmak önemlidir. İstanbul yeni havalimanı ve tüm Türkiye'deki taşeron işçiler için insani iş şartları, yaşanabilir ücretler, temel işçi ve insan haklarını sağlayan, devamlı, uzun vadeli ve kalıcı çözüm bulunmalıdır . Çözümün önemli bir parçası da tutuklanan İstanbul havalimanı işçilerinin bir an önce serbest bırakılmasıdır" dendi.

İLGİLİ HABER: HAVALİMANI İNŞAATI EYLEMLERİNDE 24 TUTUKLAMA

Uluslararası Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası ve Avrupa Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası'ndan yapılan ortak açıklama şöyle:

Uluslararası Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası ve Avrupa Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası temel işçi ve insan hakları için mücadele eden yeni İstanbul havalimanı işçilerine yönelik son dönemdeki saldırıları kınar.

YOL-İŞ'ten alınan bilgiye göre, yeni havalimanı inşaatında 22 bine yakını taşeron olmak üzere 26 bin işçi 281 şirket tarafından istihdam ediliyor. Ana üstlenici İGA.

Ek olarak, farklı kaynaklara göre, bu taşeron işçiler düşük ücretlerden maaş gecikmelerine, güvensiz çalışma koşullarından, kötü ve standardın altında konaklama imkanlarına, kötü muameleye ve bir dizi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Krizin zirve noktasında, 24 işçinin tutuklanmasıyla sonuçlanan ciddi çatışmalar yaşandı.

Uluslararası Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası ve Avrupa Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası için büyük bir endişe kaynağı da, iş güvenliğini ve işçi sağlığına ilişkin ilke ve prosedürlerin takibinin yapılamaması sonucu işçilerin ölümüne ya da yaralanmasına yol açan kazaların gerçekleşmesidir.

Uluslararası Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası Başkanı Dietmar Schaefers, "Şu anda bu kazaların nedenlerine ilişkin resmi bir veri tabanının varlığı ve bilgiyle ilgili eksiklik yaşanıyor" dedi.

Schaefers, "Bu kazaların asıl nedenlerini ortaya çıkararak daha sonra olacak kazaları önlemek adına bağımsız ve resmi kaynaklarca soruşturma yapılması çağrısında bulunuyoruz" diye devam etti.

Uluslararası Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası, Türkiye'deki partneri YOL-İŞ'in, aralarında sendikaya katılma ve toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yapma hakkı da dahil olmak üzere taşeron işçilerin hakları için aktif olarak kampanya yürüttüğünü de not etti.

Kampanyaları, Karayolları Genel Müdürlüğü'ndeki 10 bin taşeron işçinin kalıcı olarak istihdamı için açtıkları uzun süren davayı kazanmalarıyla başarıya ulaştı. Bu kapsamda YOL-İŞ burada da bir çözüm yolu aramaktadır.

Avrupa Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Ambet Yuson, "Daha önce yaptığımız gibi Uluslararası Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası ve Avrupa Ahşap ve İnşaat İşçileri Sendikası YOL-İŞ'in çabalarını desteklemeye devam edecektir ki şu anda tüm seviyelerde ana üstlenici ve hükümet dahil konunun tüm taraflarıyla her seviyede diyaloğu sürdürmektedir" dedi.

Yuson, "İnanıyoruz ki, işçilerin dile getirdiği şikayet ve endişeleri söylemeyi sürdürmeye odaklanmak önemlidir. İstanbul yeni havalimanı ve tüm Türkiye'deki taşeron işçiler için insani iş şartları, yaşanabilir ücretler, temel işçi ve insan haklarını sağlayan, devamlı, uzun vadeli ve kalıcı çözüm bulunmalıdır . Çözümün önemli bir parçası da tutuklanan İstanbul havalimanı işçilerinin bir an önce serbest bırakılmasıdır. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

tutuklama eylem sendika Üçüncü havalimanı