Üniversiteler Arası Kurul, ABD’de yapılan tezleri sevmiyor
ABD’de yapılan bir doktora tezinin kabul edilmediği haberine yenisi eklendi. Tezin bu kez kabul edilmeme gerekçesi ‘Terörle Mücadele Yasaları’.
Üniversiteler Arası Kurul’a (ÜAK) doktora diploma denkliği için başvuru yapan Güllistan Yarkın’a, "Türkiye'de Ulusal-Irksal Formasyon ve Sömürgeselliğin Oluşumu: İstanbul’daki Bir İşçi Sınıfı İlçesi Zeytinburnu’nda Türk-Kürt İlişkileri, 1950-2017" başlıklı tezi için Eylül 2020’de 'ret' mektubu gönderildiği ortaya çıktı.
Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Yarkın'a başvurusundan 2 yıl sonra gönderilen ret mektubunda Yarkın’ın 532 sayfalık İngilizce tezinde kullandığı kavram ve ifadelerin Terörle Mücadele Kanun'un 7/2 Maddesi’nde ve Türk Ceza Kanunu'nun 301. Maddesi’nde öngörülen "suçları oluşturabileceği" ve çalışmasında öne sürülen tezlerin "bilimsel bir objektiflikte ele alınıp tartışma yerine aşağılayıcı birtakım yakıştırmalarla tek taraflı bir bakış açısıyla ortaya konulduğu " öne sürüldü.
Yarkın'ın doktora tez danışmanlığını, Türkçe’ye "Yarım Kalmış Bir Şarkı: Bobby Sands, IRA ve Açlık Grevi", Kürtçe’ye "Straneke Nîvcomayî: Bobby Sands, IRA û Greva Birçîbûnê" olarak çevrilen kitabın yazarı, İrlanda-Amerikalı Sosyoloji Profesörü Denis O'Hearn yaptı.
Diplomalarının geçerliliği Türkiye sınırlarında reddedilen ve çalışmaları Türkiye’nin bilimsel standartlarına uygun bulunmayan Deniz ve Yarkın'ın makaleleri uluslararası akademik dergilerde yayımlandı.
Kurul, daha önce de yine aynı üniversitede doktorasını yapan Mehmet Baki Deniz’in tezini kabul etmedi. Tezin geçerli sayılması talebi Deniz’in avukatı tarafından Danıştay’a götürdü.