Üniversitenin ötesinde OHAL'in berisinde

Uluslararası bir konferansla ihtiyaç duyulan farklı bir üniversite ve akademi yapısını tartışmaya hazırlanan KODA'ya oteller güvenlik gerekçesiyle izin vermedi.

Üniversitenin ötesinde OHAL'in berisinde

Fatma YÖRÜR

ARTI GERÇEK – KHK ihraçları ve üniversitelere dönük tartışmaların alevlendiği şu günlerde Kocaeli Üniversitesi, İngiltere'den Japonya'ya geniş bir akademik ağı kapsayan bir konferans düzenliyor. Mevcut akademik durumu eleştirerek ne olması gerektiğini tartışıyor.

Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA), ‘Bilimsel üretim, araştırma ve öğrenme pratiklerini, kapitalizmin ve otoriter rejimin hegemonyası altındaki mevcut Türkiye üniversite sisteminin dışında nasıl örebiliriz?’ sorusuyla düzenlediği uluslararası konferans, ‘Üniversitenin Ötesinde: Eleştirel, Özgürleştirici ve Dayanışmacı Arayışlar’ başlığıyla, dünyadaki ve Türkiye’deki özgün deneyimlerden faydalanarak iki gün sürecek.

OTELLERDEN ENGELLEME

Kocaeli'nde düzenlenecek konferansın bir otelde yapılması planlanırken otelin konferans için güvenlik gerekçesiyle emniyeten izin alınması isteğiyle bu uluslararası konferansın yeri değişiyor. OHAL şartlarını öne sürerek konferans için izin talep eden otel yetkililerine konferans düzenleyicileri, 'Bilimsel bir çalışma için kolluk kuvvetlerinden izin almak zorunda değiliz' diyerek tepki gösterdi. Konferans yürütücüleri sivil toplumla işbirliği içinde mekanı değiştiriyor.

'Üniversitenin Ötesinde' konferansı, bilgiyi kamusal kullanıma açık ve insanlığın ortak varlığı kabul eden bir bilim anlayışından hareketle, bilimsel etkinliği ve birlikte öğrenmeyi özgürleşme ve dayanışma pratikleri olarak ele almayı amaçlıyor. Hem yerel hem de ülke sınırlarının ötesinde ortak düşünme ve tartışma kanalları yaratılmasına katkı sunmayı öngörüyor.

AVRUPA'DAN UZAK DOĞU'YA KONUŞMACILARI AĞIRLAYAN KONFERANS PROGRAMI

30 - 31 Mart'ta Kocaeli'nde düzenlenecek konferansın açılış konuşmasını Boğaziçi Üniversitesi’nden Reşit Canbeyli’nin yapacağı konferansta, ‘Üniversite Dünü ve Bugünü, Yarını Belirliyorsa Ne Yapmak Gerekir?’ sorusu masaya yatırılacak.

Moderatörlüğünü KODA’dan Aslı Kayhan yapacağı birinci oturumda ‘Üniversitenin Ötesinde Deneyimler ve Arayışlar’ başlığı ele alınacak ve Özgür Üniversite’den Fikret Başkaya, İnsan Hakları Akademisi’nden Hüsnü Öndül, Sosyal Araştırmalar Vakfı’dan Serap Korkusuz Kurt, Dinçer Mete Bilsak, Bilar, Reşit Canbeyli söz alacak.

‘Üniversitenin Ötesinde Deneyimler ve Arayışlar’ başlığı oturumda ‘Eğitim Fabrikasından Öte Eğitim Fabrikası: Küresel Üniversite, Küresel Kriz ve Mücadele Muamması’ başlığını Derya Keskin moderatörlüğünde İtalya’nın Messina Üniversitesi’nden Anna Curcio değerlendirecek.

‘Üniversitenin İçinde, Karşısında ve Ötesinde Özerklik Mücadelesi ve Müşterekler’ oturumunda Polonya Adam Mickiewicz Üniversitesi’nden Krystian Szadkowski konuşmacı olacak.

‘Akıntıya Karşı Öğrenme: Özerk Eğitimde Umudu Örgütlemek’ başlığını Sarah Amsler İngiltere’den Nottingham Üniversitesi ’den katılarak değerlendirecek. ‘Diploma Yönelimli bir Toplumda Öğrenci Yönetimli bir Üniversite Başlatma’ başlığını da Japonya Shure Üniversitesi’nden Kageki Asakura ele alacak.

Cuma günü sonunda yapılacak çalıştayda, ‘Birlikte Öğrenme - Çalışma Olanaklarını Araştırmak’ başlığı KHK’lı Gül Köksal moderatörlüğünde yapılacak.

Cumartesi günü yapılacak üçüncü oturum ‘Araştırma: Ne için? Kim için? Nasıl?’ sorusunu soruyor. ‘Araştırarak Özgürleşmek, Özgürleşerek Araştırmak’ başlığı Ankara Dayanışma Akademisi’nden Işıl Ünal tarafından, ‘Yaşamın Müşterekleşmesi Olarak Devrimci Praksis’ Araştırmacı Ali Yalçın Göymen tarafından, ‘Hissetmek, Görmek, Dinlemek, Dönüştürmek: Feminist Metodolojinin İmkanları Üzerine’ ODTÜ’den Meral Akbaş, Her Şey Bir ‘Espiri’den Doğdu; Bora Erdağı tarafından ele alınıyor.

Dördüncü oturumda ‘Eleştirel ve Özgürleştirici Pedagojik Arayışlar’ başlığını Prof. Kuvvet Lordoğlu değerlendirirken ardından ‘Alternatifin Alternatifi: Notsuz Değerlendirme’ başlığında Boğaziçi Üniversitesi’nden ve Kampüssüzlerden Günizi Kartal ele alacak. ‘Öğrenme: Özgürleşim?’ başlığını Ankara Dayanışma Akademisinden Seçkin Özsoy, Bir Mücadele Yolu Olarak Feminist Pedagoji Pelin Yalçınoğlu değerlendiriyor.

Konferans ‘Onur Hamzaoğlu ve Serdar Başçetin’e Özgürlük Forumu’ ve ardından ‘Demokrasi ve Barış Eksenli Araştırma Gündemi’ başlığını ele alacak, ‘Bilim İnsanı ve Etik’ Ankara Dayanışma Akademisi’nden Ahmet Haşim Köse ele alınacak. KODA’dan Hakan Koçak’ın moderatörlüğünde son bulacak.

*Kocaeli Dayanışma Akademisi, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı barış bildirisine imza attıkları için 1 Eylül 2016’da yayımlanan 672 Sayılı KHK ile Kocaeli Üniversitesi’nden topluca ihraç edilmiş akademisyenlerin, davalarını paylaşan görevdeki akademisyenlerle birlikte kurdukları, hem üyeleri arasında hem de çevresiyle dayanışma amacı güden, Kocaeli merkezli faaliyet gösteren, akademik iddia taşıyan, barış ve demokrasi için çaba gösteren bir inisiyatiftir. Sorumlu entelektüellik ve bilim insanlığı iddiası taşır.

khk kocaeli konferans