Urfa Barosu, Said-i Nursi’nin kayıp naaşının bulunması için Valiliğe başvurdu
Başvuruda valilikte gerekli bilgi ve belgelerin bulunmaması halinde Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı'na müzekkere yazılması talep edildi.
Urfa Barosu, Bediüzzaman Said-i Nursi’nin kayıp naaşının bulunması için Urfa Valiliği'ne başvurdu. Başvuruda valilikte gerekli bilgi ve belgelerin bulunmaması halinde Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı'na müzekkere yazılması talep edildi.
Urfa Barosu, Temmuz 2017’de Said-i Nursi’nin kayıp naaşının yerinin bulunması ve faillerinin ortaya çıkarılması için Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak başvuru, "Suçun zaman aşımına uğradığı" gerekçesiyle takipsizlikle sonuçlanmıştı. Urfa Barosu İnsan Hakları Komisyonu bunun üzerine Temmuz 2018’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu.
AİHM BAŞVURUYU USULDEN REDDETMİŞTİ
AİHM ise başvuruyu "kabul edilemez" bulduğunu duyurmuştu. Bunun üzerine Urfa Barosu Urfa Valiliği'ne başvurdu. Başvuruyla ilgili barodan yapılan açıklama şöyle:
"Bilindiği üzere Urfa Barosu olarak Merhum Said-i NURSÎ’nin Dergah Camisinin avlusunda bulunan mezarının parçalanarak naaşının kaçırılmasının 57. Yıldönümü olan 12 Temmuz 2017 tarihinde, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun Baroların Kuruluş ve Görevlerini düzenleyen 76/1 ve Baro Yönetim Kurullarının Görevlerini düzenleyen 95/21 fıkraları gereği Hukukun Üstünlüğünü, İnsan Haklarını Savunmak ve Korumak görevine istinaden olayın büyük bir insanlık suçu olduğu ve İlimizde gerçekleştiği hususu da nazara alınarak Yönetim Kurulumuzun oybirliği ile aldığı karara istinaden, olayla ilgili adli ve idari yönden gerekli başvuruları yapacağımızı daha önce Kamuoyuna deklare etmiştik.
Adli yönden yaptığımız başvuruda Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı ilk önce olayın esasına girdiği halde maalesef daha sonra Savcılıkça takipsizlik kararı verilmesinin ardından iç hukuk yollarının tüketilmesi üzerine İnsan Hakları Avrupa Mahkemesine yapmış olduğumuz başvuru, anılan Mahkeme, son birkaç yıldır verdiği siyasi ve konjonktürel kararlarına bir yenisini daha eklemiş ve Mahkemece başvurumuz skandal bir şekilde olayın esasına girmemek için bahaneyle usulden reddedilmişti.
Bunun üzerine Kamuoyuna duyurduğumuz üzere bu kere bahsi geçen olayla ilgili 09/04/2019 tarihinde idari yönden Şanlıurfa Valiliğinden kayıp naaş ile ilgili Valilik arşiv kayıtlarının tetkik edilerek bilgi ve belgelerin bulunması halinde tarafımıza verilmesi, Valilik Kayıtlarında olayla ilgili bilgi ve belge bulunmaması halinde; Valilikten Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığına ve Milli İstihbarat Teşkilatı kayıtlarında Merhum Said-i NURSÎ’nin kayıp naaşı ile ilgili bilgi ve belge bulunmamasının mümkün olmadığı hususu açık olduğundan ve böyle emsalsiz bir insanlık suçunun sır olamayacağından da bahisle, bahsi geçen Kurumlara müzekkere yazılarak kayıp naaş ile ilgili bilgi ve belgelerin tarafımıza verilmek üzere istenilmesi talep edilmiştir. Urfa Barosu olarak anılan olayla ilgili kararlılıkla bu işin takipçisi olacağımızı Kamuoyuna saygıyla duyururuz." (HABER MERKEZİ)