Urfa'da 80 yıllık mera alanı da TOKİ'ye devredilmiş
Halfeti'deki fıstıklıkların ardından Ceylanpınar'da yaklaşık 10 bin hayvanın otlandığı 80 yıllık mera alanının da TOKİ'ye devredildiği ortaya çıktı. Merada üç mahallenin hayvanları otlatılıyor. Ceylanpınarlılar "Göç etmemize neden olacak" dedi.
Ali GÜZEL
URFA - Halfeti'nin kırsal Argıl Mahallesindeki 500 dönümlük fıstıklık alanın TOKİ'ye devredilmesine tepkiler sürerken, Ceylanpınar'da da bin 500 dönümlük mera alanın TOKİ'ye verildiği ortaya çıktı.
Kırsal Damlacık Mahallesi sınırlarında yaklaşık 10 bin hayvanın otlatıldığı meranın TOKİ'ye devredilmesi kararına tepki gösteren mahalleli, "Buraya konut yapılacağı söyleniyor, eğer öyle bir şey olursa hayvancılık yapamayız ve belki de göç etmek zorunda kalırız" dedi.
'HAYVANCILIK FAALİYETLERİMİZ DURACAK'
Kırsal Damlacık Mahallesi Muhtarı Mehmet Selim Tuncer, Ceylanpınar Kaymakamlığına yazdığı dilekçede mera alanının TOKİ'ye devredilmesi kararının iptal edilmesini istedi. Tuncer, dilekçede şunları söyledi:
"Mera alanından üç köy faydalandığı gibi bu köylerin toplamda yaklaşık 10 bin küçük ve büyükbaş hayvanı bulunmakta ve bu hayvanları otlatacak tek alanımız bu mera alanlarıdır. Bu meranın ortadan kaldırılması durumunda ise hayvanların yiyecek ihtiyaçlarını karşılayamayacağımızdan, yem masrafı ağır gelecek, bundan dolayı hayvancılık faaliyetlerimizi durduracak ve belki de göç etmemize neden olması muhtemeldir. Bu nedenle mera alanlarının korunması hem köy sakinlerinin hem de ülkenin kalkınmasına büyük katkıları vardır."
'MERA VASFINI DEĞİŞTİREREK ARSA YAPMIŞLAR'
Mera alanının geçtiğimiz haziran ayında vasıf değişikliğiyle arsa niteliği kazandığını da aktaran muhtar Tuncer, Artı Gerçek'e şunları söyledi:
"Bin 500 dönümlük mera alanında üç köy hayvanlarını otlatıyor. Tapu kadastro sisteminde de daha önce mera alanı olarak geçiyordu ama şimdi vasfını değiştirerek arsa yapmışlar. TOKİ'ye devredilerek konut yapılacağı söyleniyor. Öyle bir şey olması durumunda bölgedeki herkes çok mağdur olacak. Bu değişikliğe karşı dava açacağız. Ayrıca TİGEM'in bizim mera alanımıza bitişik 6 bin dönüm mera alanı var ve buradan ne TİGEM ne de bölge sakinleri faydalanamıyor. Eğer bir konut projeleri varsa buraya yapsınlar."
'BU BÖLGEDE KONUT İHTİYACI DA YOK'
Bölgede ihtiyaç olmamasına rağmen mera alanına konut yapılacağı söylentileri olduğunu belirten mahalle sakinlerinden Abdulhalik Tuncer de "Burası hayvanların otlandığı 80 yıllık mera alanıdır. Bizden habersiz TOKİ'ye devredilmiş. Şu an herhangi bir toplu konut inşası söz konusu değil ama mevcut durumu TOKİ'de gözüküyor. Nüfusları yaklaşık 3 bin civarında olan 3 mahalle burada hayvanlarını otlatıyor. Burası ilçe merkezinden en az 10 kilometre uzaklıkta bir alan ve şu an bu bölgede bir konut ihtiyacı da yok. Öyle bir alan ki, şehirle herhangi bir alakası yok" diye konuştu.
DEM PARTİLİ AYAN MECLİSE TAŞIDI
Urfa'da birçok mera alanının TOKİ'ye devredildiğini söyleyen DEM Parti Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan ise Meclis Başkanlığı'na sunduğu önergede Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya şu soruları yöneltti:
*Urfa'da milyonlarca metrekarelik mera alanının TOKİ’ye devredildiği, mera vasıflarını kaybettiği iddiaları doğru mudur? Bakanlığınızın bahsi geçen bu arazilerin TOKİ’ye devredildiğinden haberi var mıdır?
*Mera alanları başta Anayasa olmak üzere Mera Kanunu ile korunduğu halde, hangi ihtiyaçlara binaen ve hangi usuller işletilerek bu araziler mera vasfını kaybederek arsaya dönüştürülmüştür?
*TOKİ hangi nedenlerle tarih boyu mera olarak süregelen arazileri yapılaşmaya açmak için devralmakta, halihazırda mera ve tarım alanı olmayan araziler yerine hangi nedenlerle bu araziler seçilmektedir?
*Mera alanlarının TOKİ'ye devredilmesinin ardından bu alanlar hangi amaçla kullanılmaktadır?
*TOKİ'ye devredilen arazilerin toplu konut alanı olarak kullanımı dışında, bireysel kişi ve özel kurumlara arsa mahiyetinde satıldığı, verildiği veya kiralandığı iddiaları doğru mudur?
*Bakanlığınızın Damlacık, Kuşluca-Gölpınar-Hamurkesen-Uzuncuk-Akziyaret-İçkara köyleri, Günışığı Tepesi ve Yarımtepe sınırlarındaki mera alanlarında kaç kişinin hayvancılık yaptığı, buralarda yapılan hayvancılık faaliyetlerinin köy, kent ve ülke ihtiyaçlarına etkisi üzerine yapmış olduğu bir fizibilite çalışması var mıdır?
*Tarım ve hayvancılığı korumak, geliştirmek ve verimini arttırmakla sorumlu olan Bakanlığınız, bu alanların imar ve yapılaşmaya açılmasına neden engel olmamaktadır?
*Urfa'da geçimini hayvancılıkla sağlayan köylerde yaşayan çiftçiler, mera, yayla, otlak ve kışlaklarını kaybetmekte, bu nedenle göç etmeye mecbur kalmaktadır. Bakanlığınız bu konuda bölge halkına hangi çözüm yollarını sunmaktadır?
*Urfa'da yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetleri son 5 yılda nasıl bir değişim göstermiştir?
*Bakanlığınız, Türkiye'nin en önemli tarım ve hayvancılık kentlerinden olan Urfa için tarım ve hayvancılık alanlarının giderek daraltılması konusunda, faaliyetlerin devam edebilmesi için hangi teşvik ve tedbir çalışmaları yürütmektedir?