Halfeti Belediyesi'nden eski AKP'li Başkana suç duyurusu: 'Üç ihalede 130 milyon TL'lik usulsüzlük tespit edildi'

Halfeti Belediyesi'nden eski AKP'li Başkana suç duyurusu: 'Üç ihalede 130 milyon TL'lik usulsüzlük tespit edildi'
DEM Parti'ye geçen Halfeti Belediyesi, eski AKP'li Belediye Başkanı Şeref Albayrak hakkında suç duyurusunda bulundu. Belediye Eşbaşkanı Mehmet Karayılan, üç ihalede 130 milyon TL'lik usulsüzlük tespit ettiklerini açıkladı.

Ali GÜZEL


URFA - Yerel Seçimlerde DEM Parti'ye geçen Halfeti Belediyesi, 2016'da kayyım olarak atanan, 2019'da ise AKP'nin adayı olarak seçimi kazanan eski Belediye Başkanı Şeref Albayrak hakkında 'ihaleye fesat karıştırmak', 'görevi kötüye kullanma', 'kamu malına zarar verme' ve 'resmi belgede sahtecilik' gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

'ÜÇ İHALE ALAN KİŞİNİN ÖNCEKİ BAŞKANIN AKRABASI OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ'

Artı Gerçek'e konuşan DEM Partili Halfeti Belediye Eşbaşkanı Mehmet Karayılan, 130 milyon TL'lik usulsüzlük tespit ettikleri ihalelerle ilgili şunları söyledi:

"2023 yılında yapılan üç ayrı ihaleyle ilgili suç duyurusunda bulunduk. Farklı hizmetler adı altında yapılan bu ihalelerin resmi olarak farklı kişiler adına olsa da aynı kişiye ait olduğunu düşündüğümüz şirketlere verilmiş. Bu kişinin de önceki belediye başkanının akrabası olduğunu tahmin ediyoruz. Genel olarak baktığımızda ihalelere, Orjin Çevre Sağlık İlaçları Peyzaj Tarım İnşaat ve Hizmetleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Promise Çevre Sağlık İlaçları ve Hizmet İthalat İhracak Sanayi Limited Şirketi, Vekon İlaçlama Temizlik Peyzaj İnşaat ve Ajans Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olmak üzere bu üç şirket giriyor. Burada aslında şahsa yönelik ihale yapılma durumu var."

'İHALE VAR, HİZMET YOK'

Suç duyurusuna konu olan üç ihalenin daha çok ilaçlama, peyzaj, mezarlıkların temizlenmesi ile peyzajı, köpek toplama gibi hizmetleri kapsadığını belirten Karayılan, şöyle konuştu:

"Bu üç ihaleyi incelediğimizde bu şirketlerin işlerini tam yapmadığını tespit ettik.Örneğin; Fırat Havzası içme suyu kapsamında olmasına rağmen burası için ilaçlama adı altında ihale yapılmış. İçme suyu havzasının ilaçlanması halk sağlığı için zararlı bir durumdur ve yasaktır. Yine Halfeti Havzası yani Fırat Havzasına akan derelerin ilaçlanması gibi bir hizmetten söz edilmiş ama buraya akan bir dereler yok. Tek bir dere var, o da yine içme suyunu aldığımız bir göldür. Yani içme suyu ile ilgili olmaması gereken bir hizmet için ihale yapılıyor. Mezarlıkların bakımı ve peyzajı ile ilgili yapılan ihale için kırsal mahalle muhtarlarına sorduğumuzda, mezarlıklarda öyle bir peyzaj ve bakım çalışmasının olmadığını görüyoruz. Bunları biz fotoğraflayarak belgeledik ve suç duyurusu dosyasına ekledik. Köpek toplama ihalesiyle ilgili de yaptığımız araştırmada göstermelik bir arabanın dolaştığını öğrendik. İhalelere genel olarak baktığımızda da kendilerince kanıtlanması zor olan hizmetleri ihale kapsamına alıyorlar ve bu ihaleleri de çok ciddi rakamlarla veriyorlar."

whatsapp-gorsel-2024-07-09-saat-17-11-51-aabb5efb.jpg
Halfeti Belediye Eşbaşkanı Mehmet Karayılan

'İHALELER AYNI ŞİRKETLERE DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK VERİLMİŞ'

Yaptıkları incelemelerde ihalelerin her yıl dönüşümlü olarak üç şirkete verildiğini tespit ettiklerini aktaran Karayılan, şöyle devam etti:

"Bu üç ihale şirketi aslında tek kişi tarafından yönetilen ama resmiyette farklı kişiler adına kayıtlı olan şirketler. Bu şirketleri araştırdığımızda Halfeti Belediyesi'nin dışında da belli yerlerden ihale aldıklarını gördük. Aynı hizmetler her yıl aynı şirketlere verilmiyor tabi. Örneğin bir yıl Vekon isimli şirket alıyor, sonraki yıl Orjin'e gidiyor. İhaleler bu şekilde aynı şirketlere dönüşümlü bir şekilde verilmiş. Buradaki mesele belediye içindeki parayı bir şekilde dışarı çıkarmak aslında. Kamu kurumlarında hizmet alımı sözleşmesinden sonra hizmetin yapıldığına dair hak ediş raporları düzenlenir ve bu hak ediş raporlarında fotoğraf, video ve işin bitirildiğine dair tutanaklar olur. Ödemeler de bu doğrultuda yapılır. Fakat suç duyurusuna konu yaptığımız ihale dosyalarını açtığımızda bu şirketlerin, bu işleri yaptığına dair en ufak somut bir delil yok."

'BU HİZMETLERİN YAPILDIĞINA DAİR HİÇBİR DELİL YOK'

Bahsedilen hizmetlerin çok yüksek rakamlara ihale edildiğini vurgulayan Karayılan, son olarak şunları söyledi:

"Yaklaşık 130 milyon TL'lik bir rakamdan söz ediyoruz. Yapılacak işin kapasitesi belli fakat çok müthiş rakamlar söz konusu ve bu hizmetlerin yapıldığına dair bir delil de yok. Göstermelik birkaç iş yapılmış ama gerisi yok ve bunların hepsinin ödemesi gerçekleşmiş. Köpeklerin toplatılmasıyla ilgili ihale şartnamesinde 'sepetli vinç getirilecek' denilmiş ama Halfeti tarihinde sepetli vinç görmemiş. 'Traktör bulunacak' denişmiş, hiçbir şekilde traktör bulundurulmamış. Yani buradaki mesele işin yapılmasından ziyade rakamların şişirilerek paranın dışarıya akıtılması. 'İhaleye fesat karıştırmak', 'ihalenin ediminin ifası', 'kamu malına zarar verme' ve buradaki belediye başkanı ve birim memurlarının 'görevi kötüye kullanması' olmak üzere dört ayrı suç oluşmuştur. Tabii bunun dışında savcılık incelemesinde başka suçlar da ortaya çıkabilir."

Öne Çıkanlar