Üsküdar’da inşaat tartışması: Konu yargıya taşındı
Üsküdar Sultantepe Mahallesi’nde biri biten diğeri devam eden restorasyon projeleri mahalleliyle, proje sahibini karşı karşıya getirdi. Konu yargıya taşındı.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK- Üsküdar’ın Sultantepe Mahallesi’nde iki eski yapının yeniden inşa edilmesiyle ilgili yaşanan tartışma yargıya taşındı.
Üsküdar Sultantepe Mahallesi’nde parsel alanı toplam 33 bin 335 metrekare olan arazide bulunan Edip Bey Konağı ve yanındaki müştemilat, restorasyon projesi kapsamında yeniden inşa ediliyor. 1930 yılında okula dönüştürülen 2. Grup tarihi eser olan Edip Bey Konağı, kaderine terk edildi. Bina 1973 ve 1976 yıllarında iki kez yangın geçirdi ve bir süre sonra yıkıldı. Konağı alan mülk sahibi, İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan 21 Haziran 1995 yılında restorasyon projesi için onay alsa da yapıya ait proje hayata geçirilmedi.
Edip Bey Konağı'na ait fotoğraf
Konağın son hali
ÜSKÜDAR’DA İNŞAAT TARTIŞMASI
Konağın yanında yer alan ve C yapısı olarak adlandırılan müştemilat ise Konak ile aynı kaderi paylaştı. Sadece temelleri bulunan iki yapı yıllar sonra yeniden inşa edilmeye başlandı. A yapısı olarak tanımlanan Edip Bey Konağı 28 Mayıs 2014 tarihinde 6 No’lu Koruma Kurulu’nun onay verdiği restorasyon projesi kapsamında 3 katlı olarak inşa edildi, C yapısı olan binanın inşaatına da aynı kurulun 07 Aralık 2015 tarihli onaylı restorasyon proje kapsamında devam ediliyor. Yapı iki kattan oluşuyor.
Projenin ruhsat tabelasındaki bilgilere göre mülk sahibi Fatih Kıvanç. 2006 yılında burayı aldığı belirtilen Kıvanç aynı zamanda Sinpaş Holding’in yönetim kurulu üyesi. İnşaatı yapan müteahhit firma ise yine Sinpaş Holding’in sahibi Avni Çelik’in kurduğu Simgen Yapı End. A.Ş adındaki firma.
MAHALLELİ: MEVCUT OLMAYAN BİNALAR SANKİ ESKİ TARİHLERDE VARMIŞ GİBİ İNŞA EDİLDİ
Sultantepe’de yaşayan bir grup mahalleli ise projenin 1. Derece sit alanı olan Hüseyin Avni Paşa Korusu’nda kaldığını belirterek karşı çıktı. Mahalleli ayrıca belgelerde olduğu belirtilen C yapısına ait fotoğrafların başka bir binaya ait olduğunu öne sürdü. İddialarını yetkili kurumlara ileten mahalleli "mevcut olmayan binaların, sanki eski tarihlerde varmış gibi inşa edildiğini, hukuksuz inşaat yapıldığını" öne sürerek buna göre anılan alanda, bir adet üç katlı binanın ve bir adet tek katlı müştemilat olması gerekirken cephesi 37 metre olan bir adet binanın inşaatına daha başlandığını belirtti. Mahalleli projeye onay veren 6 No’lu Koruma Kurulu kararını yargıya taşıdı.
Belgelerde olduğu belirtilen C binasına ait fotoğraf
YAPI SAHİBİ: YAPILAR ASLINA UYGUN İNŞA EDİLİYOR
Konuyla ilgili mahallelinin iddiaları hakkında yapı sahibi adına Artı Gerçek’e yapılan açıklamada ise projenin onaylı olduğu ve yapıların aslına uygun inşa edildiği belirtildi. Projeyle ilgili görsel ve belgelerin gönderildiği açıklamada Edip Bey Konağı için ilk onayın 28 Mayıs 2014 yılında son onayın ise 18 Ekim 2017 yılında alındığı, C binasıyla ilgili restorasyon projesi için ilk onayın 7 Aralık 2015, son onayın bu yılın 20 Şubatı’nda alındığı ifade edildi.
Açıklamada projenin Edib Efendi Bahçesi olarak anılan arazide kaldığı ifade edildi.Tartışmaların yoğunlaştığı C yapısıyla ilgili ayrıca şu bilgiye yerildi: "Özbekler Tekkesi’ne giden yolun genişletilmesi amacıyla yıkılmıştır. C binasının yıkılmadan önceki haline dair en önemli belge Sinan Genim’in yayınlamış olduğu, 1875 tarihli G. Berggren’in panoramasıdır. Berggren’in panoramasında solda Özbekler Tekkesi, sağda C binası görünmektedir."