Usulsüz atamanın talimatını Rektörün verdiği ortaya çıktı
Şehmus Kurtuluş, hakkındaki iddiaları reddetti.
Munzur Üniversitesi’nde doktora denkliği almadan 5 yıl doçent olarak çalışanm Şehmus Kılınç'ın atama talimatının Rektör Ubeyde İpek tarafından verildiği ortaya çıktı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursuyla ABD’de yüksek lisans ve doktora eğitimi alan Kurtuluş, döndükten sonra 2015 yılında Dersim'deki Munzur Üniversitesi’ne ataması yapıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Kurulu, Kurtuluş’un araştırma görevlisi olarak göreve başlamasına karar verdi. Rektör İpek ise fakültenin kararını uygun bulmadığını belirterek, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı’na, doktora denkliği olmadığı halde Kurtuluş’un yardımcı doçent olarak atanması talimatını verdi.
Bianet'ten Ruken Tuncel'in haberine göre; usulsüzlük, Kurtuluş’un beş yıl sonra doktora denklik başvurusu yapmasıyla ortaya çıktı. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) denklik başvurusu yapan Kurtuluş’un beş yıl boyunca denkliği olmadan çalıştığını tespit etti.
SORUŞTURMAYI YÜRÜTEN GÖREVLENDİRME İLE GELEN AKADEMİSYEN YÜRÜTÜYOR
Durumun ortaya çıkması üzerine Rektör İpek, mecburi hizmeti devam eden Kurtuluş’u Tunceli Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü/Adalet programına öğretim görevlisi olarak atadı. Kurtuluş, hakkında başlatılan soruşturm; yine kendisinin Elazığ Fırat Üniversitesi’nden görevlendirme ile getirdiği akademisyen M.D. tarafından yürütülüyor.
ŞEHMUS KURTULUŞ İDDİALARI REDDETTİ
Rektör İpek'in hakkındaki iddialara ilişkin bilgi vermediği öğrenildi.
MEB bursiyeri olarak ABD’de Case Western Rezerv Üniversitesi’nde hukuk alanında bir yılda yüksek lisans, iki yılda ise doktorasını tamamlayan Şehmus Kurtuluş ise atamasında bir usulsüzlük olmadığını iddia etti. Kurtuluş, iddialara ilişkin şunları söyledi:
"Doktoramı resmi devlet bursuyla yurtdışında tamamladım. Mecburi hizmet süremi tamamlayıncaya kadar da Munzur Üniversitesinde çalışma zorunluluğum var. Resmi burslu okuyan öğrencilerin önemli bir kısmı döndükleri üniversitelerde doktora denklik belgesi almaları beklenmeden öğretim üyesi olarak atandı.
Ancak son yıllarda YÖK, yurtdışından dönen resmi bursluların öğretim görevlisi olarak başlatılması zorunluluğunu getirdi. Atamamla ilgilenen memurlarımızın ve benim son yıllarda alınan bu karardan bihaber olduğumuz bu durum, benim geç yaptığım doktora denklik başvurumla ortaya çıktı."
YÖK: DOKTORA DENKLİĞİ OLMAYAN ÖĞRENCİLER ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLARAK ATANABİLİR
YÖK ise, MEB bursuyla yurtdışı eğitimine gönderilen öğrencilerin eğitimlerini tamamlayıp döndükten sonra evraklarını MEB’e teslim etmesini istiyor. Denklik işlemleri ve devamında kadro işlemleri tamamlanıncaya kadar adaylar, araştırma görevlisi ya da öğretim göreve statüsünde göreve başlatılıyor. Adayların bu süre içinde eğer yurt dışında yaptıysa önce yüksek lisans ardından doktora diplomaları için denklik başvurusu yapması gerekiyor.
Doktora denkliği olamayan kişiler öğretim üyesi pozisyonunda atanamıyor. Doktora denkliği olmayan kişiler sadece araştırma görevlisi ya da öğretim görevlisi olarak görev yapabiliyor.