'Utanç müzesi oluncaya kadar o binaya girmeyeceğiz'
Katliamın 25. yıl dönümünde Sivas'ta toplanan binlerce kişi, 35 kişinin yakılarak öldürüldüğü Madımak Oteli önünde bir kez daha adalet istedi.
Sivas Katliamı'nın 25'inci yıldönümü nedeniyle, Türkiye'nin birçok şehrinden gelen binlerce kişi sabah saatlerinde cemevi önünde bir araya geldi. Kitle daha sonra 35 kişinin yakılarak öldürüldüğü Madımak Otel'inin önüne yürüdü. Yürüyüşe, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, CHP ve HDP milletvekilleri ile çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı.
İLGİLİ HABER: SİVAS'LA YÜZLEŞME ŞÖYLE DURSUN ÜZERİNİ ÖRTTÜLER
Yürüyüşte, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve bağlama taşınırken, 'Hak, hukuk, adalet', 'Katil devlet hesap verecek', 'Sivas'ı yakanlar, AKP'yi kuranlar', 'Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz', 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganları atıldı.
Binlerce kişi, 'Selam olsun ateşle semaha duranlara', 'Devletin Alevisi olmayacağız', 'Madımak utanç müzesi olsun', 'Adalet halkların elleri ile gelecek' yazılı dövizler taşıdı. Ayrıca alanda, 'Dersim için Maraş için Çorum için Sivas için insanlık için' yazılı bir pankart da açıldı. Yürüyüş boyunca Alevi deyişleri çalındı.
AİLELER KARANFİL BIRAKTI
Yürüyüşün sonunda binlerce kişi eski Madımak Oteli, bugünkü İl Özel İdare Bilim ve Kültür Merkezi önüne geldi. Binanın önüne barikat kuran polis ekipleri, sadece siyasi parti temsilcileri ile katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarının bina önüne kadar girmesine izin verdi. Aileler, daha önce aldıkları karar doğrultusunda otel 'utanç müzesi' oluncaya kadar binaya girmeme kararını sürdürdü. Siyasi parti üyeleri ile aileler katliamın yaşandığı yere karanfil bıraktı.
Evrensel’in aktardığına göre alanda hayatını kaybeden insanların isimleri okunup semah dönüldü ve aileler Madımak Oteli'nin önüne karanfil bıraktı. Sonrasında ortak metni okuyan ABF Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, "Madımak’ı yakanlar ne utandılar ne çekindiler. Dün Sivas'ta katliam yapanlar, Suruç'ta katliam yapanlarla aynı siyasi odaklardır. Toplumu korku ve sindirme sistemiyle yönetmek istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Madımak Oteli utanç müzesi oluncaya dek mücadelemiz sürecek. Utanç müzesi yapılmadığı sürece biz yanmaya devam edeceğiz" dedi.
25 yıldır Madımak'ın yarasının sarılmadığını söyleyen Güzelgül, katillerin avukatlığını yapanların bugün milletvekili ve bakan olduğunu belirtti. Bu düzenin böyle gitmeyeceğini söyleyen Güzelgül, "Zalime karşı ülkenin tüm demokrat güçleriyle zülfikar olmalıyız" dedi.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat ise devletin görevini yapmaması nedeniyle 25 yıldır aynı şeyleri söylediklerini belirterek, "Aleviler katledilirken seyirci kalanlar müzenin yapılmasını engellemeye çalışıyor. Biz Paris'in ortasında tüm Alevi katliamlarını sembolize eden bir anıt yaptık ve bu devletleri bölmedi" diye konuştu.
'33 CANA BORÇLUYUZ'
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre burada konuşan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, önlerinde ciddi bir sorumluluk olduğunu belirterek, "O da insan yakan zihniyetle yüzleşmek ve hesaplaşmak. Kimsenin inancından dolayı ayrımcılığa uğramadığı bir ülke ve dünya için bir araya gelmek; özgür, eşit, demokratik yaşayacağımız bir Türkiye’yi birlikte kurma sorumluluğu 33 canımıza karşı borcumuzdur" dedi.
Muhalefet dinamiklerinin bir araya gelmesinin Madımak kurbanlarına karşı bir sorumluluk olduğunu dile getiren Bilgen, "Bir vahşetin, bir katliamın üzerinden çeyrek asır geçmiş olmasına rağmen 33 insanın göz göre göre yakılmasıyla hala yüzleşememiş olmak bu ülkenin en büyük ayıplarındandır. 1993 yılında yaşanan bu vahşetle yüzleşebilseydik, etkin bir yargılama ve ciddi bir idari soruşturma yapabilseydik bunu hem toplum vicdanında mahkum edebilirdik hem de bu 25 yılında yaşanan başka karanlık olaya, vahşete insan yakma, katletme vakalarına tanıklık etmezdik. Bu ülkede bütün toplumsal muhalefet dinamiklerinin geçmişteki tüm önyargılarını aşarak bir araya gelmesi, Madımak kurbanlarına karşı vicdani sorumluluğudur. Biz HDP olarak bu çabanın arayışı içinde olmayı siyasetin bir görevi addediyoruz" şeklinde konuştu.
'UTANÇ MÜZESİ OLANA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan ise, "Canlar bizler tam 25 yıldır burada hesap sormaya devam ediyoruz. Bizler burayı ‘Utanç Müzesi’ haline getirene kadar mücadelemize devam edeceğiz. Anmanın 26'ıncı yıl dönümünde burası ‘Utanç Müzesi’ olacaktır" dedi. (Fotoğraflar: Mezopotamya Ajansı)