'Uyuşturucu çeteleri Antep'i ele geçirdi'

Antep’in yoksul mahallelerinde uyuşturucu satışını özendiren çetelere polisin sessiz kaldığını iddia ediliyor. Mahallelerden sadece bu nedenle 3 bin kişinin göç ettiği belirtiliyor.

'Uyuşturucu çeteleri Antep'i ele geçirdi'

Antep’in yoksul mahallelerini ele geçiren çetelerin uyuşturucu madde kulanımı ve satışının özendirildiği idddia ediliyor.

Mahalleliler, göz önünde yapılan satış ve kullanıma polisin sessiz kaldığını ileri sürerken, Vatan Mahallesi Muhtarı Şahin Aslan, bundan kaynaklı 3 bin kişinin göç ettiğini söyledi.

Antep’in kenar ve yoksulların ağırlıkta yaşadığı Hacıbaba, Vatan, Cinderesi, Beybahçe, Fırat, Beydilli, Karşıyaka, Eyüp Sultan ve Karayılan mahallelerinde uyuşturucu madde kullanımı ve satışı özendiriliyor. Son 5 yıl içerisinde uyuşturucunun yaygınlaştığını belirten mahalleliler, uyuşturucu kullanım yaşının 13’e kadar indiğini savundu. Uyuşturucu satışlarının açıktan yapıldığını öne süren mahalleliler, 'torbacı' adı verilen satıcıların gündüz ortası gram üzerinden satış yaptığını, gece saatlerinde ise lüks araçlarla yüklü miktarda dolaştığını anlattı.

‘KENDİ OĞULLARIMI ŞİKÂYET ETTİM’

Cinderesi mahallesinde yaşayan 5 çocuğundan 3’ünün uyuşturucu madde bağımlısı olduğunu anlatan İbrahim Efe, mahallelere uyuşturucu maddenin çok kolay girdiğini söyledi. Arkadaş çevresi üzerinden en büyük oğlunun madde kullanmaya başladığını ve ardından diğer 2 çocuğunun da bu batağa düştüğünü aktaran Efe, şöyle devam etti: "Keşke evlatlarım bu belaya bulaşmasaydı. Allah kimsenin başına vermesin. Ben çocuklarımı bu bağımlılıklarından dolayı polise şikayet ediyordum. Düşünün hiçbir baba kendi oğlunu şikayet eder mi? Devlet gençler siyasetle uğraşmasın diye bu şekilde ölüme mahkum ediyor."

‘ULAŞMAK ÇOK KOLAY’

Hacıbaba mahallesinde yaşayan madde bağımlısı evli ve 3 çocuklu Barış Beki de, uyuşturucuya 12 yıl önce mahallede arkadaşlarıyla otururken "Eroinin tadına sende bak" demesiyle başladığını anlattı. 12 yıldır aralıksız madde kullandığını vurgulayan Beki, "Bırakmak istiyorum ama bırakamıyorum. Bir kere tadına bakmakla başladım. Madde çok pis bir lanettir, isteseniz de bırakamıyorsunuz. Adana Alkol Madde Bağımlısı Tedavi Merkezi'nde (AMATEM) bir ay tedavi gördüm. Ama hiçbir faydası olmadı. Antep’te uyuşturucuya ulaşmak çok kolay hiç de zor bir şey değildir" diye belirtti.

‘ULAŞMAK NEDEN BU KADAR KOLAY?’

Beki’nin eşi A. Beki, eşinin uyuşturucu madde kullanmasından dolayı büyük utanç duyduğunu, parası olmadığında evdeki eşyaları sattığını anlattı. Beki, "Eşimin annesi, biz hepimiz kahrolmuşuz. Maddeye başlamadan önce çok güzel bir hayatımız vardı. Eşimin işleri yolundaydı. Eşim uyuşturucuya başlayana kadar çok güzel geçiniyorduk. Nasıl ediyorsa çıkıp madde buluyor. Bu zehire ulaşmak neden bu kadar kolay? En çokta 3 çocuğuma üzülüyorum. Onlara babalık edemiyor. Onlarında bu durumdan dolayı psikolojisi bozuldu" diye konuştu.

‘POLİS BİR SAAT SONRA GELDİ'

Uyuşturucu satışının ve kullanımının yoğun olduğu mahallelerin başında gelen Vatan Mahallesi’nin Muhtarı Şahin Aslan da, uyuşturucu satışı ve kullanımı sorunundan dolayı mahallenin dışarıya göç verdiğine söyledi. Ailelerin kendi evlatları bu belaya düşmemesin diye taşındığını dile getiren Aslan, şunları anlattı: "Vatan mahallesinin bu yıl ki nüfusu geçen yıla göre 3 bin kişi azalmış. Mahallenin her sokağının başında bir torbacı duruyor. Artık ayaküstü falanda değil, dükkânlar, evler bu iş için kullanılıyor. Birkaç gün önce 3 tane yaşı büyük kadının sokak başında sattığını gördüm. Hemen polisi arayıp durumu bildirdim. Polis bir saat sonra geldi. Bir saat sonra geldiğinde de ‘Hani kadınlar nerde?’ diye soruyor. O kadın bir saat içerisinde Antep’in diğer ucuna yetişmiştir. Mahalledeki gençlerin her biri (ateş-buz) içip mahallenin bir köşesinde bayılıyor. Önlem alınmazsa bu durum daha da kötüleşir."

‘İNSANLAR DOLAŞMAKTAN KORKUYOR’

Karayılan Mahallesi’nden ismini vermek istemeyen bir esnaf, uyuşturucu satışının göz önünde yapıldığını savundu. Bu durumdan aşırı derecede rahatsız olduğunu belirten esnaf, şöyle devam etti: "Mahallemizde huzur diye bir şey kalmadı. Herkes yarın kendi çocuğunun da bu illete düşmesinden korkuyor. Eskiden bu olaylar yokken, buralar Antep’in en temiz semtleriydi. Şimdi ise Antep’in en pis semti diye anılıyor. Millet mahallede dolaşmaktan korkuyor. Sokaklarda garip tipler dolaşıyor. Emniyet nedense bu olayın önüne geçemiyor. Benim kendi komşuma polis müşteri kılığında girdi. Uyuşturucu almak istedi. O da herhalde polis olduğunu anlamadığı için çıkarıp uyuşturucu verdi. Adam 2 ay tutuklu kaldıktan sonra yine serbest bırakıldı."

GENÇLERİN HAYATI KARARIYOR

Fırat Mahallesi Muhtarı Cindi Arslan da, mahallelerdeki torbacıların yer kapma kavgası nedeniyle silahlarla çatıştıklarını kaydetti. Mahallede uyuşturucu kullanım yaşının 13’e kadar indiğini ileri süren Arslan, uyuşturucu tüccarlarının gençleri para ile bu yola bulaştırdığını ifade etti. Gençlerin çok parayı görünce kandığını sözlerine ekleyen Arslan, "Mahallede kullanıma göre satış daha yoğundur. Antep’in diğer mahallelerinden ve çevre illerden mahalleye madde almaya geliyorlar. Her geçen seneye göre mahalledeki uyuşturucu kullanımı ve satışı artıyor. Önlem alınmazsa 5-10 yıl sonra ortaya çıkacak durumu siz düşünün. Gençler bu illete bulaştığında en başında müdahale edilmezse geri dönüşü çok zor oluyor. Geçlerin hayatı bir bir kararıyor" diye konuştu.

AMATEM KAPASİTESİ YETERSİZ

Kentte uyuşturucu kullanımının bu kadar fazla olmasına karşın şehirde madde bağımlılarına tedavi hizmeti sunacak olan AMATEM’in yatak kapasitesi ise sadece 58. Başvuruların yoğun olduğu AMATEM’de doktorlar bağımlıların bağımlılık derecesine göre yatış işlemi yapıyor. Kapasite yetersizliğinden dolayı yatış işlemi yapılamayan hastalara ise, ilaç yazdırılıp gönderiliyor. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

antep Uyuşturucu çeteleri