Uzman jeofizikçiden Ardahan depremine ilişkin açıklama: 5'lik depremin verdiği hasar üzücü
Ardahan depreminin sürpriz olmadığını vurgulayan jeofizikçi Doç. Dr. Serkan Irmak, ancak 5 büyüklüğündeki depremin verdiği hasarın beklenmedik olduğunu belirterek ‘üzücü’ dedi.
Ardahan’da önceki gün meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem ve ardından meydana gelen 50 artçı sarsıntıyı değerlendiren Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Serkan Irmak, "Bu fay, 1900'den günümüze kadar 5'ten büyük 22 tane deprem üretmiş. Bölge deprem üreten bir bölge ve bu deprem sürpriz değil. Ancak beklemediğimiz nokta, bu 5.2'lik depremin yapmış olduğu hasar" dedi.
BİNALARIN YAPISINA İŞARET ETTİ: YAPILAR KALİTELİ DEĞİL, BU HASAR BİZİ ÜZDÜ
DHA'nın haberine göre Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna değinen Irmak, bu tür depremlerin olağan olduğunu belirterek, sürpriz olmadığını söyledi. Normal koşullarda bu büyüklükteki depremin hasara yol açmaması gerektiğini anlatan Irmak "Ardahan'da meydana gelen Göle depremi aslında bizler için sürpriz olmadı. Depremin meydana geldiği noktaya baktığımızda Kars paftası adını verdiğimiz pafta içerisinde yer almakta. Bu paftadaki aktif fayların Erzurum Şenkaya fayı ve Göle fayı olduğunu görmekteyiz. Bu faylar 1900'den günümüze kadar 5'ten büyük 22 tane deprem üretmişler dolayısıyla bölge deprem üreten bir bölge ve bu deprem bir sürpriz değil. Ancak beklemediğimiz nokta, bu 5.2'lik depremin yapmış olduğu hasar. Normal koşullarda 5.2'lik bir depremin bu derecede hasar yapmamasını bekleriz ancak yapı stokunun çok kaliteli olmamasından kaynaklı meydana gelen bu hasarlar bizleri üzmüştür. Özellikle kış mevsimi öncesinde insanların barınma sorunu yaşayabilecek olmaları düşüncesi bizleri üzmektedir" diye konuştu.
'FAY HARİTASININ GÜNCELLENMESİ GEREK'
Türkiye'nin aktif fay haritasında fay görülmeyen noktalarda da depremler yaşanabileceğini ve Ardahan depreminin de haritada fay görünmeyen noktada meydana geldiğini anlatan Irmak, "Bu bölge deprem üreten bir bölge, baktığımızda Erzurum Şenkaya fayı ile Göle fayı arasında haritalanmamış bir bölgede meydana geldi bu deprem. Biz daha önceki mülakatlarımızda da aktif fay haritasında olmayan, aktif fay olarak gösterilmeyen yerlerde de depremler olduğunu söylemiştik. Bu deprem bize bir kez daha aktif fayların belirlenmesine yönelik çalışmaların hızlandırılması gerektiğini göstermektedir" vurgusu yaptı.
Doç. Dr. Serkan Irmak
"Her il için hazırlanan 'İl Afet Risk Azaltma Planı'nın bir an önce hayata geçirilmesi, özellikle yapı stoğunun dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi ve gerekiyorsa bu yapı stoğunun yenilenmesi konusundaki çalışmaların da hızlandırılması gerekmektedir" önerilerinde bulunan uzman jeofizikçi, sözlerini şöyle tamamladı: "İl Afet Risk Azaltma Planı' kağıt üzerinde çok iyi, çok mükemmel planlar olabilir ancak bu planlar hayata geçirilmezse vatandaşa çok faydaları olmayacaktır dolayısıyla bu planların hızlı bir şekilde uygulamaya geçirilmesi ülkede yaşayan herkesin faydasına olacaktır."
NE OLMUŞTU?
Ardahan’ın Göle ilçesinde 27 Eylül’de 5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, ana depremden sonra 50 artçı sarsıntı daha kaydedilmişti. Depremin etkili olduğu bölgelerden, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne toplam 60 ihbarın ulaştığı bilgisini paylaşan AFAD, bazı evlerin duvarının çöktüğünü, 3 kişinin de yaralandığını bildirmişti. Ardahan Valiliği ise "Hasar tespit çalışmaları başlatılmakla birlikte, depremden etkilenen köylerimizde ahşap kargir evlerin bir kısmında duvar ve sıva çatlakları ile bazı kargir binalarda kısmi yıkılmalar ve yine bu köylerimizde ahırların bir kısmında yıkılma ve hasar görme söz konusu olup, Çullu Köyü camisinin minaresi yıkılmış, camide ağır hasar meydana gelmiştir" açıklamasını yapmıştı. 5 büyüklüğündeki ilk depremin ardından yaşanan artçılar nedeniyle evlerine girmekte korkan vatandaşlar, sokakta kurdukları sobaların başında geceyi geçirmeye başlamıştı. Ardahan’daki depremden çevre iller de etkilenerek, Kars'taki 26 yapıda hasar meydana geldiği bildirilmişti.