Uzmanlar: İnsan hakları yok sayıldı, kullanılan dil şiddet dilidir

Erol’un televizyon programında genç bir kadını yüzünü istemediği halde rant ve reklam malzemesi yapılmasına tepkiler devam ediyor. Uzmanlar, insan hakları ihlali olduğunu vurguladı.

Uzmanlar: İnsan hakları yok sayıldı, kullanılan dil şiddet dilidir

ATV'de, yayımlanan programında Esra Erol'un ekranda yüzünün gözükmesini istemeyen 18 yaşında kadını azarlaması ve ifşa etmesi büyük tepkilere neden oldu. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, genç kadının yüzünün istememesine rağmen gösterilmesini reklam ve rant uğruna yapılmış insan hakları ihlali olduğunu vurguladı. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı avukat Şükran Eroğlu, bu tarz programlarda mağdurların tekrar mağdur edildiğine, kullanılan dilin şiddet dili olduğuna dikkat çekti. RTÜK’e gelen her üç şikâyetten birisi Erol’un programı ile ilgili ama ATV ile ilgili üst kurul gündemine getirilen bir tane bile rapor yok" açıklamasında bulundu.

‘RTÜK ÜST KURULA GÖNDERDİĞİ TEK BİR RAPOR YOK’

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşcı ise Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan "Basın ve Yayın Faaliyetleri" konusundaki genelgeyi anımsatarak "Gerçekten milli ve manevi değerlere uygun yayıncılık hedefleniyorsa bütün izleme uzmanları ile birlikte sabahtan akşama kadar sabah kuşağını izleyip her bir yayını raporlaması ve bu raporlarında üst kurulda değerlendirilmesi gerekir. Ama şu anda RTÜK içerisinde sabah kuşağı yayınları ile ilgili hazırlanıp üst kurul gündemine getirilmiş tek rapor dahi yok. Birkaç gündür RTÜK’e gelen her üç şikâyetten birisi Esra Erol’un programı ile ilgili ama ATV ile ilgili üst kurul gündemine getirilen bir tane bile rapor yok. Sabah kuşağı yayınları milli ve manevi değerlere uygunsa zaten diyecek söz yok" diye konuştu.

‘İNSAN HAKLARI İHLALİ’

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, genç kadının yüzünün istememesine rağmen gösterilmesini reklam ve rant uğruna yapılmış insan hakları ihlali olduğunu vurguladı. Güllü, "İnsanların aşağılandığı bir süreci izliyoruz. Kadınların yoksullukla terbiye edildiği süreçte bu programlar onlar için tek çıkar yol oluyor. Onları kurtarmanın yolu, şiddeti önleyebilecek bir kadın politikasından geçiyor" dedi.

‘ŞİDDET DİLİ KULLANILIYOR’

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı avukat Şükran Eroğlu, bu tarz programlarda mağdurların tekrar mağdur edildiğine, kullanılan dilin şiddet dili olduğuna dikkat çekti. Eroğlu, RTÜK’ün yayından kaldırma cezası vermesi gerektiğini söyledi. Kullanılan dilin insan ve kadın haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Kabul edilebilecek bir olay değil. Bu tarz programlar yapanların çok dikkat etmesi lazım" dedi.

kadın şiddet program Hak atv Esra Erol Psikolojik şiddet